Tikwenik – bułgarskie ciasto z dyni krok po kroku

24 listopada 2011, 13:41 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 58
Tikwenik – bułgarskie ciasto z dyni krok po kroku

Tikwenik to obowiązkowy jesienny przysmak w Bułgarii. Cieniutkie, lekko chrupiące ciasto skrywa przepyszny dyniowy farsz doprawiony szczodrze cynamonem. Choć przygotowanie może się Wam wydać nieco skomplikowane, to wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Tu nic nie ma prawa się nie udać. Ciekawa forma tego zawijańca wygląda obłędnie na jesiennym stole. Po prostu zróbcie go i przenieście się na chwilę do przepięknej o tej porze roku Bułgarii.

tykwenik_6

Domowe kori za banica

Przygotowanie domowych kori za banica, popularnego w Bułgarii cieniutkiego ciasta z mąki i wody, znanego w Grecji pod nazwą filo, a w Turcji yufka, może wydawać się karkołomne. Przyznaję, że sama korzystam najczęściej z wersji kupnej, lecz jeśli mam ochotę na co wyjątkowego, sięgam po prostu po cienki wałek, mąkę i zaczynam zabawę. Pokażę Wam sposób najprostszy, stosowany z powodzeniem przez wiele kobiet w krajach bałkańskich. Trudną sztukę rozciągania ciasta zostawimy sobie na inną okazję.

tykwenik

Ciasto:
200 g mąki pszennej typ 500
1 łyżka oleju
1 łyżka octu jabłowego
szczypta soli

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać olej, ocet i sól oraz tyle cieplej wody, by powstało dość twarde, zwarte ciasto.
  2. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i zostawić na pół godziny.
  3. Następnie podzielić na 3 części. Dwie zostawawić pod przykryciem, aby zabezpieczyć przed wysychaniem.
  4. Trzecią część ciasta uformować w dłoniach w płaski pacek, ułożyć na posypanej mąką stolnicy i rozpocząć wałkowanie. Najlepiej używać do tego cienkiego, długiego wałka.
  5. Wałkować od środka w kierunku brzegów, kształtując ciasto w okrąg. Wbrew pozorom nie jest to trudne, wymga jedynie nieco cierpliwości i uwagi.
  6. Gotowy płat ułożyć na rozłożonej na blacie ściereczce. Ciasto ma być tak cienkie, że wzór na ścierce powinien być przez nie prześwitywać. Ponownie postąpić z pozostałymi kawałkami.

Tikwenik

nadzienie:
1 kg dyni
3 łyżki cukru
1 łyżka mielonego cynamonu
garść obranych orzechów włoskich
100 ml oleju
cukier puder do oprószenia

  1. Orzechy podpiec na suchej patelni, aż zaczną wydzielać kuszące zapachy.
  2. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. Na samym początku warto do garnka dodać ze 2 łyżki wody, żeby dynia się nie przypaliła. Gdy jest miękka, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu.
  3. Do dyni dodać cukier i cynamon. Orzechy dość grubo posiekać.
  4. Płat ciasta skropić olejem, posypać równomiernie trzecią częścią orzechów, posmarować farszem i zrolować.
  5. Układać w okrągłej formie wysmarowanej olejem, zaczynając od środka i zawijając, jak ślimaka. Kontynuować do wyczerpania składników. Całość polać pozostałym olejem.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 35 minut. Deser powinien być złocisty. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

tykwenik_2

tykwenik_3

tykwenik_5

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

58 odpowiedzi na “Tikwenik – bułgarskie ciasto z dyni krok po kroku”

  1. Anna-apsik1 napisał(a):

    Strasznie podoba mi sięto ciasto. Boję się tylko czy będę miała cierpliwoćś do wałkowania i wyciągania.

  2. Cynthia napisał(a):

    Ale apetycznie wygląda!
    W tym roku pierwszy raz spróbowałam dyn na różne sposoby bo do tej pory jedliśmy tylko taką w occie. Powiem szczerze, że byłam zaskoczona jaka jest smaczna pod innymi postaciami.
    Ciasto zapisuję do wypróbowania.
    Miłego wieczoru :)

  3. Myszka napisał(a):

    Wow! Wygląda niesamowicie!

  4. Madleine napisał(a):

    wyglada przepysznie – jestem ciekawa jak wyglada w srodku :)

  5. Maggie napisał(a):

    No i znów zastanawiam czy bym tak umiała zawinąc to ciasto, jak Ty?!
    Podziwiam i pozdrawiam
    M.
    P.S. Swoja drogą to szkoda, że nie obchodzimy w Polsce takiego świeta jak Tkanksgiving

  6. Majana napisał(a):

    Niesamowite jest to ciasto Beatko!
    I Twój fartuszek też piękny:)
    Pozdrowienia.

  7. Viola napisał(a):

    Mniam,mniam.Wygląda bardzo smakowicie.

  8. Asia (JedzonkoMalucha) napisał(a):

    Znam to ciasto z magazynu Lawendowy Dom… od dłuższego czasu "chodzi" za mną… chyba się wreszcie skusze i przygotuję. Tylko z innym farszem ;)

  9. scraperka napisał(a):

    witaj:) to ciasto wygląda bardzo bardzo smacznie:) sztuka przygotowania tak cieńkiego ciasta zapewne nie jest prosta, ale efekt końcowy wart jest tego trudu:) wspaniale spędzacie czas. niesamowite są takie chwile. i jeszcze Święto dziękczynienia… ale fajnie:) zazdroszczę – tak pozytywnie…pozdrawiam cieplutko:)

  10. Marta F. Sitarska napisał(a):

    Najlepsza banica, jaką jadłam była z "dyrpanego" ciasta – czekam więc niecierpliwie na instruktaż. Tikwienika jeszcze nie próbowałam, ale właśnie znowu mam dynię i może sama go wykonam? Chociaż wciąż brak mi odpowiedniego wałka, a wersja "polska" lubi mi poobcierać kostki na kciukach…

  11. kabamaiga napisał(a):

    Beatko niesamowicie wygląda to ciasto rozwałkowane. Jest tak delikatnie, wręcz idealne.

  12. Aciri napisał(a):

    Wygląda przepięknie!

  13. Magdalena Michalak napisał(a):

    Wygląda wspaniale .Na pewno spróbuję je zrobić :)

  14. Natalia Próchniak napisał(a):

    A zamiast mąki pszennej można razową?:)

  15. Urszula Piekarska napisał(a):

    Wygląda smakowicie! Miła odmiana po klasycznym dyniowym ucieranym :)

  16. Patrycja Skłodowska napisał(a):

    Wchodzę w „internety”, żeby znaleźć przepis na crostatę a Ty tu wyjeżdżasz z takim „plackiem” :) Nawet nie mam wymówki, żeby nie zrobić, bo ciasto jest dostępne w każdym „arabskim” spożywczaku.

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Patrycja, koniecznie wrzuć fotę, jak już upieczesz, bardzo jestem ciekawa efektu. W tym przepisie ciasto musi być bardzo elastyczne, dla tego bezpieczniej wałkować własnoręcznie ;)

  17. STS napisał(a):

    Uwielbiam takie ciasta a to wygląda wyjątkowo zachęcająco!

  18. Agnieszka Fiszer napisał(a):

    Ja poproszę łatwy i szybki przepis na zupę dyniową :-) Ciasto upiekę w nowym piekarniku. Ha, w nowej zupełnie kuchni ;-)

  19. Katarzyna Kornicka napisał(a):

    Gdyby nie praca, to juz bym robiła. Z pewnością to upiekę :)

  20. Kasia Borówka Borek napisał(a):

    Dzis po drodze z pracy kupuje dynię!

  21. Yzoja napisał(a):

    Wygląda genialnie, kocham dynię w ciastach, spróbuję na pewno!

  22. Zuzanna Klonowska napisał(a):

    Ooo super bo wczoraj zakupilam dynie…bo taka ladna byla. I siedze i mysle co tu zrobic poza zupa:) a czy mozna zrobic to na wzor grecki z ciasta filo?

  23. Joanna Malczewska napisał(a):

    Chce mi się do Bułgarii! :)

  24. Śmiałek Pogięty napisał(a):

    Oszalałam na punkcie tego ciasta!!!

  25. Mirjana Blazevic napisał(a):

    Witam, my to ciato w Serbii nazivamo „Pita”, a farsz može byc na slono lub slodko: bialy ser z jajkamy, z jablakamy, dyniom, mišem, bialym serem i szpynakiem….

  26. Anita Anitka napisał(a):

    A w wersjie bezglutenowej tez takie cudo wyjdzie … ?..:)

  27. Izabela Przeździecka napisał(a):

    o matko i córko, jakie to piękne :) robię w weekend :)

  28. Agnieszka Okoniewska napisał(a):

    Czy hokaido nada sie do uzycia w przypadku tego ciasta?

  29. Kasia Suchodolska napisał(a):

    Ale super! I do tego weganskie! <3

  30. Sandrynka - hand made napisał(a):

    lecę bo bardzom się zaciekawiła :)

  31. A gdzie takie ciasto gotowe mozna kupuc zeby nie bawic sie z walkowaniem ?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      W sklepach z produktami kuchni arabskiej bywają, w Piotrze i Pawle też czasem. Ale akurat w tym przepisie sprawdza się najlepiej ciasto domowe, bo musi być bardzo elastyczne. Roboty wbrew pozorom niewiele więcej.

  32. Izabela Przeździecka napisał(a):

    Upiekłam nie miałam małej okrągłej formy więc zrobiłam w kwadracie pyszne

  33. Skora napisał(a):

    Andrzej jadłem od dziecka babcia była bułgarka nigdy nie mogłem sie najesc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *