Syrop z kwiatów czarnego bzu

7 czerwca 2016, 14:10 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory Wegetariańskie | 51
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Jeśli chcesz zatrzymać ten wyjątkowy aromat przez cały rok i cieszyć się zdrowotnymi właściwościami kwiatów czarnego bzu to właśnie nadszedł moment, by zrobić w domu własny syrop z kwiatów czarnego bzu. Doskonale gasi pragnienie latem. Podaję go w wodą gazowaną, lodem, cytryną i ulubionymi ziołami, np. werbeną lub miętą.

syrop-z-kwiatow-z-czarnego-bzu-przepis06

Zimą doskonale się sprawdzi jako naturale wzmocnienie organizmu i środek napotny w okresie nasilonych przeziębień. Kwiaty zbieram w suchy dzień. Wybieram miejsca oddalone od natężonego ruchu, tak by były pozbawione zanieczyszczeń. Zbieram je do koszyka, a następnie w domu rozkładam na dużym stole i zostawiam na godzinę, by dać szansę wszelkim przypadkowym rezydentom na opuszczenie kwiatów.

syrop-z-kwiatow-z-czarnego-bzu-przepis09

Potem odcinam zielone łodyżki i wrzucam kwiaty do garnka, w którym będę przygotowywała syrop. Chodzi o to, by zachować jak najwięcej pyłku z kwiatów.

syrop-z-kwiatow-z-czarnego-bzu-przepis08

Syrop z kwiatów czarnego bzu

80 kwiatów (baldachów) czarnego bzu

2 kg cukru

sok z 4 cytryn

  1. Kwiaty rozłożyć na płaskiej powierzchni i zostawić na godzinę.
  2. Po tym czasie odciąć zielone łodygi. Najlepiej zrobić to bezpośrednio nad garnkiem, w którym będzie przygotowany syrop, aby zachować jak największą ilość pyłku.
  3. Do drugiego garnka wsypać cukier, wlać 2 litry wody oraz sok cytrynowy.
  4. Ugotować syrop i wrzącym zalać kwiaty. Wymieszać kwiaty z syropem przykryć pokrywką i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Każdego dnia syrop należy przemieszać.
  5. Gotowy syrop przecedzić przez sitko wyłożone gazą i doprowadzić do wrzenia. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i zakorkować.

syrop-z-kwiatow-z-czarnego-bzu-przepis05

syrop-z-kwiatow-z-czarnego-bzu-przepis02

syrop-z-kwiatow-z-czarnego-bzu-przepis01

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

51 odpowiedzi na “Syrop z kwiatów czarnego bzu”

  1. Anna Bajer napisał(a):

    uwielbiam! zawsze na urodziny mojej córki w sierpniu serwuję lemoniade z dodatkiem tego soku :)

  2. Agnieszka Morawska napisał(a):

    Juz nastawiony :)

  3. Daria Chołody napisał(a):

    Magdalena Podlewska to jest mega!! :D

  4. Magdalena Podlewska napisał(a):

    No właśnie… Znajdź jakaś dobra miejscówkę – dobra w tym jestes i mozemy kucharzyc :D

  5. Karola Korjat napisał(a):

    Lucyna, jakbyś miała ochotę to pamiętaj, że wiem gdzie rośnie piękny bez ;-)

  6. Zrobiony i codziennie pijemy juz wysmienita lemoniade z cytryna :)

  7. Emilia Emilia napisał(a):

    kilka dni temu nastawiłam a dzisiaj zlałam do butelek:)

  8. Ola Stefaniak napisał(a):

    Robię właśnie zapasy z bzu na przyszły sezon:-)

  9. Agnieszka Cymek napisał(a):

    U mnie czeka na zlanie do słoiczków :)

  10. Dorota Wilińska napisał(a):

    A ja nie znoszę sam zapach mnie odrzuca

  11. Katarzyna Stef napisał(a):

    Cudowny niezapomniany smak :-) U mnie już w słoiczkach.

  12. Syrop do mnie nie przemawia, ale chcę zrobić konfiturę z kwiatami bzu i truskawkami. Robiłyście?

  13. Karolina Manka napisał(a):

    Ja zrobilam w zeszly weekend. Rowniez nalewki z bzu :)

  14. Wojslandia napisał(a):

    Właśnie dziś robimy! A wczoraj były kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym <3 :)

  15. hajduczek napisał(a):

    Ja też zrobiłam, ale w tym roku trochę inaczej. Najpierw macerowałam kwiaty 2 dni w chłodnej, zakwaszonej wodzie, przecedziłam, podgrzałam do 80 stopni, dodałam cukier i rozlałam do słoiczków. Uzyskałam syrop o pięknej, jasnej barwie :)

  16. ula napisał(a):

    pierwszy raz to zrobię, ciekawi mnie jaki to smak???

  17. Pati napisał(a):

    Nie trzeba tego syropu pasteryzować? Ile może sobie siedzieć w tych butelkach-mozna to spokojnie zostawić na zimę?

  18. Kasia napisał(a):

    U mnie już też w trakcie robienia. Pierwszy raz w życiu :)

  19. Ala.d napisał(a):

    witam.ile wytrzymają takie zakorkowane butelki z syropem?nie trzeba ich pasteryzowac dodatkowo?pozdrawim

  20. Helen napisał(a):

    oj w przyszłym roku to już na pewno zrobię ten syrop bo miejscówkę mam w miarę proekologiczną, materiał do przerobienia rośnie niedaleko…więc tylko zrobić nie ma komu…ale się poprawię :) Jaką wodę stosujecie? Mineralną czy prosto z kranu? Ja mam filtr domowy więc chyba taka woda będzie ok?

    • Helen napisał(a):

      chodziło mi o filtr domowy montowany pod ujęciem wody w kuchni – dla mnie ważne jest aby mieć w domu smaczną i zdrową wodę.

  21. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Dopiero zaczyna kwitnac.Wczoraj lalo caly dzien wiec chyba jutro- pojutrze dopiero :)

  22. Nina Devox napisał(a):

    To moj ulubiony syrop Zawsze robilam go z cukrem, ale zastanawiam sie, czy ksylitol dalby rade go zakonserwowac? Albo czy moze tylko z cytryna?

  23. Ula Jereminowicz napisał(a):

    Mój zrobiony :) dodaję mniej cukru,a oprócz cytryn dodaję goździki i jabłko…

  24. Anna Żołyniak napisał(a):

    Od listopada przez całą zimę piję herbatę z sokiem z czarnego bzu.

  25. Dorota Zdejszy napisał(a):

    Najlepszy ! W herbacie i … Piwie :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *