Szampańskie risotto

28 grudnia 2015, 13:35 | Dania główne Karnawał Kuchnia Potrawy na karnawał Wegetariańskie | 0
Szampańskie risotto

Delikatne, wyjątkowe w smaku, w sam raz na szampańską zabawę. Przywróci siły zmęczonym tancerzom, odegna chęć drzemki i spowoduje, że szampańska zabawa będzie trwać do rana ;)

szmpanskie-risotto-przepis03

Szampańskie risotto

400 g ryżu arborio

duża cebula

3 łyżki masła

2/3 szklanki wytrawnego szampana

1 l bulionu warzywnego

1/2 szklanki tartego parmezanu

sól

świeżo mielony pieprz

  1. Ryż wsypać na sitko, płukać pod bieżącą wodą ok. 2 minuty, dobrze odsączyć.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Na dużej patelni z grubym dnem roztopić połowę masła i zeszklić na nim cebulę.
  4. Dodać odsączony ryż i prażyć 2-3 minuty często mieszając, aż stanie się przezroczysty.
  5. Wlać szampana, gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino.
  6. Teraz czas na bulion. Wlać do ryżu połowę bulionu, kontynuować gotowanie często mieszając, aż bulion się wchłonie. Stopniowo dolewać pozostały bulion.
  7. Risotto doprawić solą i pieprzem.
  8. Gdy ryż jest już miękki i kleisty, zdjąć patelnię z ognia, dodać pozostałe masło i parmezan.
  9. Wymieszać i podawać

szmpanskie-risotto-przepis04

szmpanskie-risotto-przepis02

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *