Szparagi w sosie majonezowym. Pokochaj olej rzepakowy

3 czerwca 2017, 08:29 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Slider Wegetariańskie | 0
Szparagi w sosie majonezowym. Pokochaj olej rzepakowy

Szparagi w sosie majonezowym to danie, które przynajmniej raz warto przygotować właśnie teraz, gdy szparagi królują na straganach. Delikatny smak ugotowanych szparagów doskonale współgra z sosem majonezowym domowej produkcji. Do tego siekane jajko na twardo i nic więcej nie potrzeba. Prosty smak i super pozytywne kulinarne doznanie. Domowy majonez przygotowuję na bazie oleju rzepakowego. Wiele osób obawia się produkcji domowego majonezu w warunkach domowych. Tu nie ma się co nie udać. Wystarczy zadbać, by składniki były doskonałej jakości. Do mojego dania wybrałam zielone szparagi, które doskonale współgrają z kolorem majonezu i jajka. Proste, piękne i smaczne danie także dla osób na diecie wegetariańskiej :)

Omega 3 dla wegetarian

Badania wskazują, że wciąż spożywamy niewystarczającą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zdrowia. Dotyczy to osób jedzących tradycyjnie, ale także wegetarian. Dieta roślinna jest obecnie jedną z popularniejszych diet. Jest korzystna dla zdrowia pod warunkiem, że jest dobrze zbilansowana. Głównymi źródłami tłuszczu w diecie wegetariańskiej są oleje roślinne, orzechy, nasiona, oliwki, jaja, mleko oraz nabiał. Nasiona, orzechy oraz oleje z nich wytwarzane, w tym olej rzepakowy, stanowią bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto pamiętać o prawidłowym zbilansowaniu kwasów omega-3, które są niezbędnym składnikiem dla prawidłowego rozwoju organizmu. Zmniejszają one m.in. ryzyko choroby niedokrwiennej serca oraz hamują wzrost blaszki miażdżycowej. Olej rzepakowy zawiera wysoki poziom witaminy E ważnej w profilaktyce choroby miażdżycowej i spowalniającej proces starzenia się skóry oraz witaminy K mającej udział w procesie krzepnięcia krwi, a także chroni przed osteoporozą. Zalecana dzienna porcja oleju rzepakowego to 30g, czyli 2 łyżki. Można go używać do wszelkiego rodzaju sosów, dodawać do zup, słodkich i wytrawnych wypieków, a także do smażenia. Olej rzepakowy można samodzielnie aromatyzować ziołami, cytryną lub czosnkiem, wzbogacając niego wartości smakowe.

Szparagi w sosie majonezowym

pęczek zielonych szparagów

2 jajka

żółtko od kury z wolnego wybiegu

łyżka musztardy

200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

łyżeczka soku z cytryny

sól

świeżo mielony pieprz

  1. Odłamać zdrewniałe skorupki szparagów i obrać je.
  2. Ugotować w lekko osolonej wodzie al’dente.
  3. Przygotować sos. Do dzbanka lub miski włożyć żółtko, dodać musztardę zacząć miksować na niskich obrotach lub ubijać ręczną ubijaczką.
  4. Stopniowo wąskim strumieniem dodawać olej uważając, żeby się nie zważył.
  5. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  6. Ugotować jajka na twardo.
  7. Obrać i dość grubo posiekać.
  8. Na półmisek wyłożyć szparagi, polać sosem, posypać siekanymi jajkami. Smacznego :)

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *