Szparagi w cieście francuskim lub szlafroczkach (jak kto woli)

14 maja 2015, 08:34 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 81
Szparagi w cieście francuskim lub szlafroczkach (jak kto woli)

szparagi-w-ciescie_2Szparagi zapiekane w cieście francuskim to prosty i pyszny przepis ze szparagami w roli głównej. Świetna przekąska smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego nadaje się nawet do zabrania na majowy piknik. Doskonale smakuje też w wersji wegetariańskiej – wystarczy jedynie pominąć w składnikach szynkę. Przepis pochodzi z mojej książki „Lawendowy Dom”.

szparagi

Szparagi w szlafroczkach

10 szparagów

5 plastrów szynki parmeńskiej

5 plastrów sera żółtego

opakowanie ciasta francuskiego

jajko

sezam

  1. Szparagi obrać, wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, następnie odsączyć i ostudzić.
  2. Ciasto francuskie pokroić na 10 pasków
  3. Szynkę i ser przekroić wzdłuż na pół.
  4. Szparagi owinąć szynką i serem, a następnie ciastem.
  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piec 15 minut lub do momentu, aż ciasto się ładnie przyrumieni.

szparagi-w-ciescie

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

81 odpowiedzi na “Szparagi w cieście francuskim lub szlafroczkach (jak kto woli)”

  1. Robert Gutowski napisał(a):

    Ja bym powiedział, że wyglądają jak osiem i pół miliona dolarów… Czad!

  2. smakowite.com napisał(a):

    W przepisie jest blad, jest mowa o zielonych szparagach, a na zdjeciu sa biale.

  3. wyglądają pięknie :) Mam jednak pytanie bo moje doświadczenia ze szparagami nie są najlepsze :( W ubiegłym roku ugotowałam białe i smakowały jak drzewo . Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? i jak prawidłowo je ugotować?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Magda, odłamuję twarde końce i obieram szparagi nożykiem do jarzyn. Zewnętrzna skórka bywa właśnie taka jak opisujesz „zdrewniała”, a tuż pod nią kryje się delikatne, chrupkie i zmaczne wnętrze.

  4. Kasia napisał(a):

    kolejny świetny pomysł, który mi podsunęłaś :). Dziękuję !

  5. blobla napisał(a):

    a mogą być zielone szparagi??

  6. Anna Pryć-Futkowska napisał(a):

    OMG…zjadłabym….tylko czym zastąpić ciasto francuskie? Chyba bezglutenowego jeszcze nie wymyslili :(

  7. Aleksandra Lipska napisał(a):

    Wyglądają apetyczniejutro na pewno zrobię

  8. Ewelina Majdak napisał(a):

    Aha :-) z wody ;-)

  9. Renata Brzakala napisał(a):

    Wyglądają jak dwa miliony dolarów :)

  10. Katarzyna Chrzanowska napisał(a):

    Beatka dzięki za podpowiedz co zrobić na obiad :). Do zobaczenia w przyszłym tygodniu na szermierce!

  11. Sniezka gotuje napisał(a):

    Hej, a ty je zjadasz mimo odchudzania? Tak pytam, bez złośliwości, bo zainspirowana twoim przykładem wybieram się do pani dietetyk zrobić porządek ze sobą :)

  12. Lawendowy Dom napisał(a):

    Jakbym zjadła całą blachę, to mogłabym się martwić. Jeden jest ok :)

  13. Vitamix Polska napisał(a):

    przepiękny sposób podania! :)

  14. Hanna Raywer-Kusztelak napisał(a):

    Super! Już wiem, co będzie na sobotni piknik :)

  15. Beata Jóźwiak napisał(a):

    Mistrzostwo świata

  16. Muszka napisał(a):

    Ja wolę zielone szparagi:) robię z tych samych składników tylko inaczej zawijam:) buziaki

  17. nianiabloguje.pl napisał(a):

    Must have jutrzejszych urodzin. Mam nadzieje, że goście będą zachwyceni.

  18. Komiteptol napisał(a):

    Oooo, szparagi w cieście francuskim? Tego jeszcze nie grali! Muszę spróbować! / Agata

  19. Anna Maciuszek napisał(a):

    <3 szparagi <3 w czwartek muszę sprawdzić czy już są na moim bazarku :)

  20. Edyta Sobolewska napisał(a):

    Wyglądają smakowicie lubię szparagi, więc trzeba będzie wypróbować przepis

  21. Edyta Sobolewska napisał(a):

    Mój syn właśnie zagląda przez ramię i … nie ma przeproś zawijane szparagi muszą być i koniec

  22. Agnieszka Zakrzewska napisał(a):

    Matko! Jestes mistrzyni! Obledne

  23. Magda Skrzypczak napisał(a):

    Biale! Szkoda tylko ze nie ma ich w UK ;(

  24. Małgorzata Kozłowska napisał(a):

    U nas dzis tak jutro w szlafroczkach:)

  25. Aneta Gwiner napisał(a):

    a u nas krem z zielonych szparagów i grillowana pizza ze szparagami :P

  26. Agnieszka Kopocz napisał(a):

    Wyglądają cudownie! Chyba spróbuję :)

  27. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Dokladnie ten przepis zaproponowalam w konkursie u Pani tyle, ze mam go w Pani ksiazce,ktora uwielbiam.Kazdy powinien ja miec pod reka<3

  28. Iza Rynkowska napisał(a):

    W Gdyni od tygodnia po 11-15 zeta. Jeszcze się nie nasyciłam, sezon do końca maja…

  29. Hanna Łamińska napisał(a):

    jestem fanka szparagów. maj to miesiąc na który z ich powodu czekam z utęsknieniem wiec przepis wypróbuję na pewno

  30. Marzanna Mazur napisał(a):

    Zdecydowanie białe

  31. Katarzyna Stańska napisał(a):

    białe czy zielone, najlepsze z sosem ze świezych ziół

  32. Codzienne Cukierki napisał(a):

    Ja bym chciała zrobić coś a la to: fot. znalezione u Martha Stewart

  33. Polska Zupa napisał(a):

    Zdecydowanie zielone, chociaż i białymi nie pogardzę :)

  34. Elżbieta Łowisz napisał(a):

    Wyglądają świetnie.

  35. Ewelina Kowalik napisał(a):

    A ja jakoś nie mogę się przekonać do szparagów. Ten ich zapach… robiłam dwa podejścia… Może i w tym roku się skuszę.

  36. Magdalena Gosieniecka napisał(a):

    Od pewnego czasu przymierzam się do ich zrobienia – to chyba ten czas ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *