Tabbouleh – sałatka z bobem. Pokochaj olej rzepakowy

13 lipca 2017, 16:45 | Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 17
Tabbouleh – sałatka z bobem. Pokochaj olej rzepakowy

Tabbouleh to przepyszna sałatka, którą przygotowuje się na bazie kaszy kuskus lub bulguru. Ja preferuję bulgur, szczególnie ten grubo łamany, a moją sałatkę wzbogaciłam wartościowym w składniki odżywcze i bardzo smacznym bobem. Bób najczęściej jadam w formie najprostszej, z wody. Dziś jednak przedstawiam przepis na cudownie kolorową, aromatyczną i bardzo pożywną sałatkę z bobem.

Taka potrawa może zastąpić latem cały obiad. Ja chętnie także biorę ją do pojemnika, gdy wybieram się z rodziną gdzieś w plener. Jej atutem są bajeczne, letnie kolory i cudowny smak, który podkręca aksamitny, wyrazisty sos na bazie oleju rzepakowego i miodu.

Jeszcze niedawno pola rzepaku zachwycały swoim naturalnym pięknem, które możemy podziwiać podczas kwitnienia. Błękit nieba i złoto-żółte pola są niezapomnianym widokiem, na który czeka się cały rok. Nad kwiatami rzepaku można oczywiście zauważyć uwijające się pszczoły. Warto wiedzieć, że na Ziemi istnieje ok. 20 tys. gatunków pszczół. Dbając o swoje przetrwanie, owady te przyczyniają się do powstawania tak wartościowego dla człowieka oleju rzepakowego. Pszczoły kojarzą nam się przede wszystkim z miodem. Nie można zapominać jednak o tym, że to właśnie one zapylają kwiaty, wspierając tym funkcjonowanie całego ekosystemu. Wyróżnia się 82 artykuły pochodzenia roślinnego, które stanowią narodowe zasoby żywności, z czego pszczoły biorą udział w zapylaniu aż 77% z nich. Dlatego obecnie podejmuje się tak dużo działań na rzecz ochrony pszczół. Rzepak jest jedną z roślin zapylanych przez pszczoły. Jednocześnie dostarcza owadom wartościowy pokarm. Istnieje więc zależność między tymi bytami, przynosząca korzyści obu stronom. Z tej kooperacji świata roślin i zwierząt powstają dwa produkty korzystnie wpływające na nasz organizm – olej i miód rzepakowy. Więcej informacji na temat tego zgranego duetu możecie znaleźć w materiale: pokochajolejrzepakowy.eu/pszczoly-rzepak-idealny-duet/

Tabbouleh – sałatka z bobem

150 g bulguru

300 g bobu

3 pomidory

czerwona cebula średniej wielkości

1 ½ łyżki miodu

łyżka musztardy

ząbek czosnku

5 łyżek oleju rzepakowego

sok z cytryny

kilka listków mięty

sól

  1. Bulgur wsypać do garnka. Dodać pół łyżeczki soli. Zalać gorącą wodą ok. cm nad poziom kaszy.
  2. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek, gotować jeszcze 5 minut.
  3. Wyłączyć ogień i zostawić kaszę do wystygnięcia.
  4. Bób ugotować, obrać ze skórki.
  5. Pomidory pokroić w kostkę.
  6. Cebulę drobno posiekać.
  7. Do miski wsypać kaszę, dodać bób, pomidory i cebulę.
  8. Miód wymieszać z musztardą. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a następnie stopniowo dolewać olej, cały czas mieszając.
  9. Na koniec wlać sok z cytryny.
  10. Sos dokładnie wymieszać, wlać do sałatki.
  11. Dodać drobno posiekaną miętę. Podawać lekko schłodzoną.

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Tabbouleh – sałatka z bobem. Pokochaj olej rzepakowy”

  1. Agata napisał(a):

    Może i smaczne, ale jednak nazwanie tego tworu tabbouleh, to trochę grzech :P *czekam na usunięcie komentarza lmao*

  2. Anna napisał(a):

    Mi bób ciemnieje w gotowaniu…co robie zle?

  3. Grazyna Mat napisał(a):

    piekne zdjecia, a oczy juz by jadly ;)

  4. Wiola Dankiewicz napisał(a):

    Miałam wczoraj zupę z bobem i brązowym ryżem całkiem smaczna polecam spróbować przepis na MniamMniam mam nadzieję, że nie popełniam gafy z tym postem miłego popołudnia

  5. Wiola Dankiewicz napisał(a):

    Zdjęcia super na Insta przepiękne miło popatrzeć

  6. Katarzyna Wiśniewska napisał(a):

    Jadłambym! U mnie dzisiaj bulgur z burakiem feta pietruszką i odrobina orzechów włoskich

  7. Patrycja Reszko napisał(a):

    Mniam. Szkoda, że tylko ja w domu lubię bób

  8. Danuta Porczak napisał(a):

    Wygląda apetycznie,muszę sprubować

  9. Justyna napisał(a):

    Zrobiłam, gdyż byłam bardzo ciekawa smaku. Powiem szczerze – jestem pod wrażeniem🙂 Pyszna!!! Szczerze polecam😁

  10. Zbigniew Czebotarewicz napisał(a):

    To na przyszłą niedzielę bo na dziś mamy fasolkę szparagową z octem vinegre i sezamem .

  11. Tania napisał(a):

    hmm.. ciekawy temat poruszyl .. :)

  12. Amelia napisał(a):

    Nie mam miodu… 😯 nie będzie takoe smaczne, ale i tak zrobię 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *