Tajska. Zupa z krewetkami.

19 lutego 2010, 12:15 | Kuchnia Przepisy Zupy | 7
Tajska. Zupa z krewetkami.

Potrzebny będzie duży garnek. Nie ma się co bawić w małe rondelki, tylko na spróbowanie. Ta zupa uzależnia. Jest lekka, aksamitna i niezwykle smaczna. Robi się właściwie błyskawicznie, choć lista składników może zniechęcić debiutantów. Gotowi? To do roboty!
Zaczynamy od pasty, która wypełni Wasz dom niebiańskim aromatem. Przedtem jednak nalejcie do garnka ok. 3 litrów wody. Dodajcie 3 łyżki sosu rybnego i postawcie na gaz. Niech się zagotuje.
Do moździerza lub miksera wrzućcie:
2 pędy trawy cytrynowej pokrojone w plasterki
łyżeczkę obranego i pokrojonego w kostkę imbiru
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili pozbawione pestek
3-4 ziarna kardamonu
kilka ziaren pieprzu seczuańskiego
2 łyżki zielonej pasty curry
1 łyżka pasty z tamaryndowca
sól

Trzeba to utrzeć na papkę i wrzucić na patelnię, gdzie skwierczą już dwie łyżki rozgrzanego oleju. Czujecie ten zapach? Imbir łączy się z trawą cytrynową i czosnkiem. Kardamon włącza się w ten taniec powoli, lecz zdecydowanie. Przemieszajcie to cudo drewnianą łyżką. Gotowe. Najtrudniejsze za nami.

Przełóżcie pastę do gotującej się wody. Teraz kolejno w garnku lądują:
puszka mleka kokosowego (myślę o zawartości)
opakowanie makronu ryżowego (użyłam wstążek)
400 g obranych krewetek (zostawiam ogonki, bo łatwiej się je podjada rękami)
pęczek dymki pokrojonej dość niedbale.
Gdy makaron wydaje się miękki, zupę zdejmijcie z ognia. Dodajcie garść posiekanej kolendry i sok z jednej limonki. Do miseczek nałóżcie pokrojone w kostkę pomidory i zalejcie je gorącą zupą.

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Tajska. Zupa z krewetkami.”

  1. tomasz napisał(a):

    Krewecioszki :) mniam, mniam, mniam, mniam!

  2. Lovely Home napisał(a):

    Uwielbiam takie zupy,niezwykle aromatyczne i pyszne.Jutro pędzę do sklepu bo mi dwóch składników brakuje i do dzieła.Dziękuje i pozdrawiam((:

  3. asieja napisał(a):

    tyle kolorów w jednym daniu..
    to prawdziwa wiosna na talerzu :-)

  4. folkmyself napisał(a):

    Ślinka leci choć jest pora śniadania. Ale właśnie wpadłam na to że podlinkuję mężowi przepis;] może mi ugotuje?

  5. kasandraa6 napisał(a):

    pięknie wygląda

  6. Anonymous napisał(a):

    Bardzo fajny przepis myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie http://www.kpryba.pl i wygrać książkę

  7. Beata Lipov napisał(a):

    Dziękuję za miły komentarz :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *