Tarator, bułgarski letni klasyk.

7 sierpnia 2012, 15:54 | Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 2
Tarator, bułgarski letni klasyk.

Klasyczny bułgarski smak. Z dodatkiem lekko uprażonych włoskich orzechów staje się cudownym dodatkiem do letniego posiłku. Uwielbiam i polecam z całego serca, bo chłodniki, to przecież specjalność Lawendowego Domu. Całą gamę chłodników przedstawiłam w numerze lato 2011. Ten zielony, to właśnie dzisiejszy bohater. O czerwonym pisałam m.in. tu.

Tarator

1/2 l jogurtu naturalnego
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 ogórek ok. 100 g
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
pęczek koperku
sól

orzechy włoskie
Jogurt wymieszać dokładnie z wodą, ogórek obrać, pokroić w kostkę i dodać do
jogurtu. Czosnek rozetrzeć z solą i olejem, koperek drobno posiekać i
połączyć z jogurtem. Zupę oziębić w lodówce. Ja podaję np. z grzankami z ciemnego chleba, choć rwana ręką bułka też sprawdza się świetnie.
Tuż przed podaniem do chłodnika można dodać garść uprażonych lekko włoskich
orzechów, co nada mu bardziej intensywnego smaku.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Tarator, bułgarski letni klasyk.”

  1. Joanna KS napisał(a):

    Mniam! Brzmi i wygląda pysznie! :)

  2. Mesh napisał(a):

    Wpadł mi w oko ten przepis w LD. Spróbuję, choć bez większej nadziei.Moje dzieci ostatnio krzywo patrzą na wszystkie zupy…. No dobrze może z wyjątkiem rosołu babci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *