Tarta serowa z jajkami przepiórek i szpinakiem

23 marca 2018, 18:37 | Dania główne Kuchnia Wielkanoc wielkanocne potrawy | 0
Tarta serowa z jajkami przepiórek i szpinakiem

Ten moment, gdy po całym domu roznosi się zapach dochodzącej właśnie w piekarniku tarty wart jest doprawdy wiele. Wyraźna maślana nuta plus dodatki, jakimi Twoja tarta jest wypełniona. I właśnie na tym polega sukces tego prostego przecież dania. Tarta za każdym razem może być inna, to od Ciebie zależy, jak ją skomponujesz, a możliwości są nieskończone. Lubię wypełniać tartę szpinakiem – przesmażam go wcześniej krótko na patelni, i doprawiam jedynie solą i grubo mielonym pieprzem. Delikatny smak szpinaku doskonale się komponuje z wyraźnym akcentem w postaci wędzonego łososia. Do tego jajka przepiórek ugotowane wcześniej na twardo. Poza dodatkami ważna jest oczywiście zalewa, która scala wszystkie elementy i stanowi o porażce lub sukcesie całej kompozycji. Do jajeczno-mlecznej masy dla podniesienia walorów smakowych często dodaję ser. Tym razem użyłam serka kremowego Hochland. Serki topione powstają z dojrzewającego sera i mleka, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Serek Hochland jest jedwabiście gładki i ma delikatny, a jednocześnie przyjemnie serowy smak. Wybrałam mój ulubiony serek ziołowy oraz śmietankowy. Zmiksowałam go z jajkami, mlekiem i jogurtem na aksamitną, gładką serową masę. Szybkie i proste. Ja często używam kremowego serka topionego np. do jednej z moich ulubionych zup marchewkowych, a próba z wykorzystaniem go do tarty okazała się niezwykle udana :)

Tarta serowa z jajkami przepiórek i szpinakiem

Ciasto:

250g mąki pszennej

125g masła

jako

sól

Nadzienie:

8 jajek przepiórczych

100 g świeżego szpinaku

150g łososia wędzonego w kawałku

garść świeżej bazylii

150 ml mleka

150 ml jogurtu naturalnego

2 jajka

3 trójkąty serka kremowego Hochland Mixtett (1 śmietankowy i dwa ziołowe)

olej

sól i pieprz

  1. Mąkę wsypać do miski. Dodać szczyptę soli i pokrojone w małą kostkę masło.
  2. Wymieszać składniki tak, by powstała kruszonka.
  3. Wbić jajko, dodać łyżkę zimnej wody.
  4. Zagnieść ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 20 minut.
  5. W tym czasie przygotować nadzienie. Jajka przepiórek ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół.
  6. Szpinak umyć, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju, doprawić solą i pieprzem.
  7. Łososia pokroić w kostkę. Bazylię posiekać.
  8. Mleko zmiksować z jogurtem, jajkami i kremowym serkiem.
  9. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty.
  10. Połączyć w misce łososia, szpinak i bazylię. Dodać mieszankę mleczno-jajeczno-serową.
  11. Wyłożyć nadzienie na ciasto, na wierzchu ułożyć połówki jajek.
  12. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 190 st.C.
  13. Piec 25 minut, lub do momentu, aż wierzch tarty lekko się zrumieni.
  14. Następnie wyjąć ją i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Wpis powstał we współpracy z marką Hochalnd.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *