Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy

20 marca 2018, 21:13 | baby, mazurki i inne słodkości Ciasta i ciasteczka Dania główne Kuchnia Przepisy Przystawki Wielkanoc wielkanocne potrawy | 0
Tarta z łososiem według Michela Moran i inne wiosenne przepisy

Osiem kobiet i jeden Francuz – to może być przepis na totalną katastrofę lub spektakularny sukces. Skład osobowy wiosennych warsztatów z marką Kenwood był bardzo mocny. Cztery blogerki: Kasia (kuchniabazylii.pl), Jola (przepisyjoli.com), Sylwia (idealneciasta.com) i pisząca te słowa Beata plus cztery dziennikarki Kasia (zwierciadlo.pl), Sylwia (smaker.pl), Margit (wyborcza.pl) i Paulina (ugotuj.to), czyli team idealny.

Pracowałyśmy z robotem kuchennym Kenwood CHEF TITANIUM XL – po raz pierwszy miałam okazję nie tylko przyjrzeć się temu sprzętowi, ale też wypróbować go w warunkach polowych. Na szybko powiem tylko, że daję wielki plus za płynność zmiany obrotów podczas pracy, oraz bardzo przydatne światełko, dzięki któremu bez problemu widać, co tam się w dzieży wyprawia. Do tego dorzucam wielkie brawa za super nowoczesny wygląd, za czym naturalnie idzie intuicyjna współpraca z użytkownikiem, w tym przypadku z nami ;) Na początek dostałyśmy zadanie od Michela i upiekłyśmy tarty z łososiem. Napiszę tylko, że były genialne. Pachniały tak obłędnie, że konsumpcję rozpoczęłyśmy już w kuchni, zanim tarty trafiły na nasz wspólny świąteczny stół. Dla chętnych dzielę się przepisem.

WIOSENNA TARTA Z ŁOSOSIEM WEDŁUG PRZEPISU MICHELA MORAN

Składniki:

250g mąki pszennej

125g masła

2 jajka

2 żółtka

sól, pieprz

300g świeżego łososia

150g łososia wędzonego w kawałku

świeża bazylia

50g suszonych pomidorów

25g czarnych oliwek

200ml mleka

200ml śmietany

Parmezan

Oliwa

Wykonanie:

Do dzieży miksera wsypać mąkę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Włączyć robota i połączyć składniki, następnie wbić jajko i łyżkę zimnej wody. Gdy składniki się wstępnie połączą, wyłączyć robota, zagnieść ciasto ręcznie, owinąć folią i wstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Łososia (ze skórą) położyć na blasze, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 15 minut. Łososia wędzonego pokroić w kostkę. Sporą garść bazylii posiekać. Pokroić oliwki i suszone pomidory. Mleko wymieszać ze śmietaną, jajkiem i dwoma żółtkami. Parmezan zetrzeć. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Upieczonego łosia pozbawić skóry i rozdrobnić widelcem. Połączyć w misce oba rodzaje łososia, bazylię, oliwki i pomidory. Dodać mieszankę mleczno-jajeczną. Wyłożyć nadzienie na ciasto i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie posypać parmezanem i piec kolejne 15 minut lub do momentu, aż wierzch tarty lekko się zrumieni. Następnie wyjąć ją i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Poza tartą przygotowałyśmy własne wielkanocne specjały. Jola we współpracy z Margit zaszalały z obłędnymi pierogami z białą kiełbasą.

PIEROGI Z BIAŁEJ KIEŁBASY Z SOSEM Z ODROBINĄ CHRZANU WEDŁUG JOLI (PRZEPISYJOLI.COM)

 

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (u mnie szklanka zawsze wynosi 250 ml)
1 łyżeczka soli
¼ kostki masła
ok. 1 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki, łyżeczkę soli, dodałam 1/4 kostki masła, podlewamy ciepłą wodą i zagniatamy w robocie elastyczne ciasto na pierogi.
Farsz:
3 surowe (nie wędzone) białe kiełbasy (dobrej jakości)
1 cebula
olej rzepakowy
sól
pieprz
majeranek
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przysmażamy cebulkę. Z kiełbasek wyciągamy mięso mieszamy z cebulką i przyprawami.
Sos:
starty chrzan w słoiczku
śmietana 18%
sól
pieprz
cukier
Wykonanie:
Składniki mieszamy i przekładamy do miseczki / naczynka / kokilki.
Dodatki:
rzeżucha (jeżeli nie będzie to jakieś inne podobne kiełki)
Opis dania:
Na talerzu układamy rzeżuchę, na niej kokilkę z sosem i otaczamy
wszystko pierogami.

Kasia w parze z Sylwią upiekły cudownie wiosenny, pachnący pasztet z cukinii, ja z Kasią zrobiłyśmy różowe jajka faszerowane, a Sylwia z Pauliną dobiły nas genialną z wyglądu i cudowną w smaku babką ajerkoniakową. Poniżej przepisy, które z pewnością przydadzą się na wielkanocny stół.

 

PASZTET Z CUKINII Z KONFITURĄ Z SUSZONEJ ŻURAWINY WEDŁUG KASI (KUCHNIABAZYLII.PL)

Składniki:3-5 cukinii
4-5 cebul
bułka tarta
4-5 jajek
opakowanie mieszanki orzechów
olej rzepakowy
kasza manna
czosnek
pieprz ziołowy
oregano
sól i pieprz
żurawina suszona – 200g
ocet balsamiczny
miód

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do cukinii dodajemy cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę. Jaja ucieramy i wlewamy olej. Wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy posiekane orzechy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia. Po wyjęciu odstawiamy do wystygnięcia.

BABKA AJERKONIAKOWA WEDŁUG SYLWII (IDEALNECIASTA.COM)

 Składniki (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej):
5 jajek (wielkość „L”)
165 g (0,75 szklanki) cukru
27 g (2 łyżki) cukru waniliowego
188 ml (0,75 szklanki) oleju rzepakowego
250 ml (1 szklanka) ajerkoniaku
255 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
95 g (0,5 szklanki) mąki ziemniaczanej
7 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa
100 ml (0,4 szklanki) śmietanki 30 lub 36%
150 g czekolady (100 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
Dodatkowo
masło i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Jajka wbić do misy miksera, dodać cukier (zwykły i waniliowy) i ubijać
na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż masa będzie jasna
i puszysta. Zmniejszyć obroty miksera i (cały czas miksując) wlać cienką
stróżką olej. Zmiksować do połączenia składników, a następnie w ten sam
sposób wmiksować do ciasta ajerkoniak. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i na małych obrotach miksera wmiksować do ciasta. Formę do babki z kominem o średnicy 24 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto i wyrównać. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzanie góra i dół) i piec ok. 50-55 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, a następnie wyjąć z formy i przełożyć do całkowitego ostygnięcia na kratkę. Śmietankę wlać do rondelka, zagotować, zdjąć z palnika, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Polewę odstawić na chwilę, żeby zgęstniała, a następnie polać wystudzoną babkę.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *