Tarta ze szparagami

5 maja 2011, 15:30 | Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 17
Tarta ze szparagami

Skoro obiecałam prosto i pysznie, słowa dotrzymuję. Ta tarta uda się nawet początkującej kucharce i można ją modyfikować na wiele sposobów. Zamiast szparagów, lekko podsmażone na oliwie liście szpinaku, z odrobiną czosnku i gałką lub podduszone na maśle pory. A co powiecie na podpieczoną na grillu cukinię i paprykę. Każda wersja się uda, zachęcam Was do eksperymentów.

Tarta ze szparagami

Opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
21 szparagów
ok. 9 pomidorków koktajlowych (po trzy na tartę)
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki startego parmezanu
świeżo mielony pieprz

Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Przed pieczeniem można je zblanszować, czyli zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku, następnie ostudzić w zimnej wodzie. Ja podgotowałam je przez chwilę (1 min) w garnku do gotowania na parze.
Ciasto podzielić na porcje – u mnie były to trzy prostokąty o szerokości ok. 20 cm. Końcem noża naciąć delikatnie ciasto ok. 2 cm od brzegu. Trzeba przy tym uważać, by nie przeciąć ciasta na wylot. Jogurt wymieszać z parmezanem, rozsmarować na prostokącie, który powstał po nacięciu. Pomidorki pokroić w plastry, ułożyć na masie jogurtowej, a na nich ułożyć szparagi. Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą. Piec ok. 20 minut. Przed podaniem doprawić świeżo mielonym pieprzem.

Dziękuję za Wszystkie Wasze wpisy dotyczące “Dzieciaków w naturze”. Ciepło mi się robi na sercu, gdy je czytam.
Zapraszam też nowych czytelników mojego bloga do odwiedzenia magazynu Lawendowy Dom, w którym znajdziecie jeszcze więcej pysznych przepisów i drugą już edycję fantastycznego konkursu “Przepis na 5!” w którym tym razem można wygrać nowy model blendera Artisan KitchenAid, w pełnym pozytywnej energii kolorze mandarynkowym. Na Wasze zgłoszenia czekamy do 21 maja! Życzę powodzenia i trzymam kciuki.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Tarta ze szparagami”

  1. Praline napisał(a):

    Pyszności na kolację ;)

  2. Mona napisał(a):

    tarta cudna :) no i jak tu zjeść takie cudo ?:)

  3. maly-kuchcik napisał(a):

    Tarta wyglada zachecająco ; )
    A co do konkursu, to wezmę udział ;D
    pozdrawiam
    http://www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

  4. Sisters4cooking napisał(a):

    Wygląda pięknie!

    Na konkurs się szykuję, mam nadzieję, że zdążę :)

  5. Majana napisał(a):

    Jaka cudna tarta! Prawdziwie wiosenna :)
    Pozdrawiam :)

  6. Zaytoon napisał(a):

    Wspaniale lekka ta tarta. Ogromnie mi się podoba. :)

  7. kabamaiga napisał(a):

    Beatko z nieba mi spadłaś. W zamrażalniku leży ciasto francuskie i trzeba je zużyć przed truskawkami, żeby zrobić miejsce na mrożonki. Dzisiaj kupiłam szparagi i nie miałam weny. A przecież przepis banalny i nie raz o nim słyszałam. Jutro zapowiada się wspaniały obiad.

  8. Trzcinowisko napisał(a):

    Pyszne

  9. Mammamisia napisał(a):

    Przepysznie wygląda tak wiosennie. A właśnie dzisiaj ciasto francuskie. Niestety szparagów ani innych tego typu warzyw u nas na wsi nie sprzedają więc przy najbliższej okazji wizyty w mieście się zaopatrzę. A co do konkursu to właśnie dzisiaj mi się mój blender Bosch popsuł. Padł na amen jak chciałąm szczaw z ogródka na zupę zblendować.
    Muszę główkować nad przepisem bo przydałby mi się bardzo zwłaszcza, że koktajle uwielbiamy a truskawiki w ogródku kwitną. Pozdrawiam serdecznie! Iza

  10. Atria C. napisał(a):

    Takie proste a takie pyszne! Ja czekam aż szparagi troszke potanieją i już nie mogę się doczekać.. pozdrawaim!

  11. Bernadeta napisał(a):

    ja nie wiem gdzie wy te szparagi kupujecie :( chyba mieszkamy w innym kraju bo u mnie na południu nie ma :( tarta wyglada rewelacyjnie. zachwycajaca elegancka prostota.

  12. Maedlein ♥ napisał(a):

    tarta zapowiada się smakowicie ;)
    Jak tylko uszczknę trochę czasu to spróbuję ! ;)

    p.s. napisałam maila w sprawie wygranej w ostatnim herbacianym konkursie ale nie dostałam odpowiedzi.

  13. Maedlein ♥ napisał(a):

    tarta zapowiada się smakowicie ;)
    Jak tylko uszczknę trochę czasu to spróbuję ! ;)

    p.s. napisałam maila w sprawie wygranej w ostatnim herbacianym konkursie ale nie dostałam odpowiedzi.

  14. Agakakaka napisał(a):

    Tarta jak piękny obraz.

  15. Gosia napisał(a):

    tarta przewspaniale sie prezentuje i zapewne jest tak pyszna,jak na to wyglada :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

  16. KonKata napisał(a):

    mniam, smakowicie wyglada

  17. Robert Gutowski napisał(a):

    Takie "coś" mi chodzi ostatnio po głowie… :) dzięki ! nie będę musiał sam kombinować ;)
    Pozdrawiam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *