Tarte Tatin z pomidorami i tymiankiem

23 sierpnia 2011, 10:14 | Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 20
Tarte Tatin z pomidorami i tymiankiem

Pomidory kupione? My, w Lawendowym Domu straciliśmy głowę dla tej tarty. Choć wymaga trochę więcej zabiegów, to wbrew pozorom robi się ją bardzo przyjemnie. Bo czy delikatnie pomidorowy zapach, podkręcony odrobiną słodyczy nie wprawia Was w błogi nastrój? Dla równowagi smażona powoli, złocista cebulka i kilka gałązek tymianku dla mocniejszego akcentu. Kruche ciasto z tego przepisu po prostu rozpływa się w ustach.

Tarte Tatin z pomidorami

Nadzienie:

1 kg pomidorów (tutaj żółta odmiana podłużnych pomidorów, która pod wpływem temperatury przybiera głęboko morelową barwę)

cukier muscovado

gruboziarnista sól

400 g cebuli

oliwa

Na ciasto:

160 g mąki pszennej

szczypta soli

75 g schłodzonego masła

2 żółtka

1 łyżka zimnej wody

dodatkowo: kilka gałązek tymianku

Przesiać mąkę i sól do miski, dodać starte na tarce masło. Rozetrzeć składniki palcami, aż zaczną przypominać tartą bułkę. Dodać żółtka wymieszane z wodą. Mieszać widelcem, aż do powstania dużych grudek. Teraz zagnieść ciasto, uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut.

Pomidory przekroić na pół, ułożyć na blasze do pieczenia, przecięciem do góry. Oprószyć solą i cukrem, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na godzinę. Ja włączam dodatkowo funkcję termoobieg. Pomidory powinny się lekko podsuszyć i skarmelizować z wierzchu. Cebulę pokroić w plasterki i smażyć na rozgrzanej oliwie, na wolnym ogniu tak długo, aż zacznie się lekko rumienić, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas. W natłuszczonej formie do tarty ułożyć na dnie kilka gałązek tymianku, następnie pomidory, przykryć je warstwą cebuli.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na placek odrobinę większy od dna formy. Przykryć nim warzywa, podwijając brzeg ciasta pod spód. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 40 minut.

Po upieczeniu zostawić ciasto na ok. 5 minut, następnie przykryć formę talerzem i jednym ruchem odwrócić do góry dnem.

Życzę smacznego. Z pomidorami jeszcze nie skończyłam. Niebawem w towarzystwie opiekanej papryki.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

20 odpowiedzi na “Tarte Tatin z pomidorami i tymiankiem”

  1. barbaratoja napisał(a):

    Ależ to musi być smaczne!

  2. ewelajna napisał(a):

    Beatko, zaczarowała mnie Twoja tarta, piekę!

  3. Edith napisał(a):

    ooo! super! przepis zapisany :) kocham pomidory!

  4. Przypraw mnie napisał(a):

    Tarta wygląda obłędnie. A pomysł na tartę z pomidorami zachwycił mnie. Czapki z głów.!
    Pozdrawiam
    A.

  5. Sisters4cooking napisał(a):

    Ale pyszności! Na pewno wypróbuję :)

  6. nobleva napisał(a):

    Robiłam kiedyś z pomidorami i kwiatami rozmarynu, cudowna była. Z tymiankiem pewnie też boska, ale to te pomidory mnie najbardziej zachwycają. Ceny i jakość na Wyspach to skandal!

  7. tabu napisał(a):

    nie mam pojęcia skąd brać takie zdolności kulinarne..wygląda to baaardzo smakowicie:)

  8. Monisia napisał(a):

    Świetna tarta,lubię takie wytrawne szczególnie z dodatkiem pomidorów właśnie i szpinaku,pozdrawiam

  9. Karolina napisał(a):

    Przyszności

  10. lejdik napisał(a):

    Uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia!!!Nawet nie dostaję przy nich ślinotoku, po prostu to małe arcydzieła, na które nie sposób spojrzeć jak na kulinaria. A tarta zapowiada się smakowicie.
    ps A paterkę kupiłaś u mnie, wiedziałam, że to naczyńko ma potencjał, fajnie, że trafiła do Ciebie:))

  11. misbasia napisał(a):

    Piękna tarta – wygląda jak z morelami :)

  12. Beata Lipov napisał(a):

    barbaratoja, ewljna – koniecznie podejmijcie próbę :)
    Edith – oj, ja też, odkąd pamiętam.
    Przypraw mnie – pomysł raczek klasyczny, ale warty popularyzacji.
    Sisters4cooking – powodzenia!
    nobleva – w Polsce w tej chwili pomidorowy urodzaj.
    tabu :))
    Monisia, tak, szpinak ma w sobie coś.
    Karolina :))
    lejdik, uwielbiam ją!
    misbasia, z morelami pokazywałam rok temu http://lawendowydom.blogspot.com/2010/08/tarte-tatin-z-morelami.html

  13. Zaytoon napisał(a):

    Rozmarzyłam się na myśl o tak doskonale letniej tarcie…

  14. ula napisał(a):

    wspaniale brzmi, grzechem byłoby nie zrobić ;))
    pozdrawiam

  15. mnemonique napisał(a):

    cieszę się, że trafiłam na tę stronę dziś, będę częstym gościem, jestem zachwycona zdjęciami, przepisami, wręcz nawet zapachem, który wydobywa się z ekranu!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    http://www.bentopopolsku.blogspot.com

  16. Sol i Alien czyli Włóczykijów Dwóch napisał(a):

    Świetna strona, świetna pasja, a przepisy wydają się przeapetycznie! Sama chciałabym umieć tworzyć takie wypieki. Będę obserwowować.
    Pozdrawiam
    Sol
    http://turystycznyprzewodnik.blogspot.com/

  17. Myszka napisał(a):

    Beatko podasz obiecany przepis na torta urodzinowego?

  18. Beata Lipov napisał(a):

    Myszko kochana. przepis na tort w przyszłym tygodniu, ok? Bardzo przepraszam za zwłokę, mamy teraz urwanie głowy z zamknięciem numeru :)
    Ściskam Was mocno!

  19. Aga875 napisał(a):

    Jest pyszna i super delikatna, słodkawo-słonawo-kwaskowata, a wszystkie smaki fantastycznie się komponują.

  20. ASIa napisał(a):

    Jedna z najlepszych Tart jakie do tej pory robiłam. Dziękuje za ten i inne świetne przepisy. Z lenistwa użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale smak pomidorów, tymianku i cebuli doskonale się z nim skomponował.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *