Tea time. Babeczki waniliowe.

27 stycznia 2010, 14:56 | Ciasta i ciasteczka ciastka Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia Przepisy | 11
Tea time. Babeczki waniliowe.


Jeśli herbatka, to wyborowym towarzystwie i pięknej oprawie. W kropki i kratkę, w błękitach i żółciach. Do herbatki babeczki. Waniliowe.
Na babeczki potrzeba:
125 g mąki
125 g miękkiego masła
125 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 łyżek mleka
Mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, masło, cukier i jajka zmiksujcie. Do masy dolejcie mleko i miksujcie dalej, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto przełóżcie do papierowych papilotek.

My zrobiłyśmy mini babeczki i piekłyśmy je w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10 minut. Te większe trzeba piec ok. 20 minut.

 


Przepis pochodzi z książki „Nigella gryzie” Nigelli Lawson.
Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Tea time. Babeczki waniliowe.”

  1. folkmyself napisał(a):

    Babeczki w kropeczki. Niebieskie kropki jak z bajki!

  2. Ewa napisał(a):

    Zachwycajace serwetki!!!
    Babeczki tez :D

  3. majana napisał(a):

    Przecudne zdjęcia! Śliczne niebieskie kropeczki a jakie śliczne dziewczynki na zdjęciach:)

  4. Beata Lipov napisał(a):

    O, dziękujemy, dziękujemy

  5. Ewa napisał(a):

    Świetny pomysł z tymi serwetkami.

  6. Emma napisał(a):

    bajeczne…

  7. Anika napisał(a):

    Własnoręcznie przygotowane i tak cudnie podane muszą smakować wyśmienicie!
    Spróbuję z moimi małymi kucharzami czy nam również się uda uzyskać taki efekt :-)
    Pani Beato lukier gotowy czy robiony?

  8. Beata Lipov napisał(a):

    Robiony. Pół szklanki cukru pudru i łyżeczka, dwie gorącej wody. Wymieszać dokładnie. W razie potrzeby dodać wody lub cukru :)

  9. Aj napisał(a):

    Zakochałam się od pierwszego wejrzenia. W blogu, zdjęciach i babeczkach !!! Cudnie!

  10. Atria C. napisał(a):

    Jak zwykle radośnie i bajecznie:)

    Może na któreś z tych babeczek namówię siostrzyczkę – tylko jeszcze nie wiem na które:)

    Z pytań technicznych: bo nie doczytałam (chyba?) Te niebieskie groszki to z draży czy z lukru kolorowego?

  11. Mesh napisał(a):

    Prosty, szybki, smakowity przepis. Wypróbowany po raz n-ty. Idealny do zrobienia nawet z malutkimi dziećmi.:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *