Test piekarnika parowego Electorlux

14 kwietnia 2017, 12:59 | Mikroblog | 100
Test piekarnika parowego Electorlux

Test piekarnika parowego Electrolux był dla mnie prawdziwym wyzwaniem. Nigdy wcześniej nie pracowałam z piekarnikiem parowym i byłam autentycznie ciekawa, czym różni się on od piekarnika standardowego.

Piekarnik parowy Electrolux EOA45555OX

Estetyczne wykonanie, staranne wykończenie i nowoczesny wygląd to pierwsze cechy, które rzucają się w oczy. Piekarnik parowy Electrolux ma jednak o wiele więcej do zaoferowania.

Wyposażenie

  • Chowane pokrętła umożliwiają łatwy dostęp do wszystkich ustawień. Oznaczenia są proste i nie stwarzają żadnych trudności nawet podczas pierwszego użycia.

  • Drzwi piekarnika wyposażone są w system, który gwarantuje zawsze płynne i ciche zamykanie drzwi, nawet, jeśli działasz w dużym pośpiechu.
  • Piekarnik daje możliwość równomiernego pieczenia potraw na różnych poziomach. Ta funkcja często się przydaje, szczególnie jeśli chcesz jednocześnie upiec np. ziemniaki i mięso lub bułeczki na dwóch blachach jednocześnie.
  • Termosonda – pierwszy raz używałam takiego urządzenia. Zapewnia ona kontrolę temperatury podczas pieczenia. Wystarczy podłączyć ją do odpowiedniego gniazda w prawym górnym rogu piekarnika, a końcówkę termosondy włożyć w mięso lub rybę i ustawić odpowiednią temperaturą. Po osiągnięciu wyznaczonej temperatury piekarnik sam się wyłączy i mamy pewność, że nasz obiad nie będzie przesuszony. Jest to bardzo przydatne szczególnie dla osób początkujących w kuchni, ale przyznaję że sama często mam takie obawy szczególnie, gdy piekę np. schab lub rybę. Dlatego przetestowałam termosondę piekąc łososia. Wyszedł idealnie wypieczony z wierzchu i wilgotny w środku. Samo użycie jest banalnie proste, a w instrukcji obsługi znalazłam wykaz temperatur dedykowanych dla różnych rodzajów mięs i ryb. Fajna sprawa :)

  • Funkcja PlusSteam wykorzystuje parę, aby nadać wypiekom doskonałą konsystencję i chrupiącą skórkę. Doskonałe rozwiązanie przy pieczeniu ciast, które są idealnie wyrośnięte i puszyste w środku. Funkcję tę można dodatkowo stosować w celu podgrzewania potraw, dzięki czemu zachowają odpowiednią soczystość i doskonały smak. Można jej używać zamiast mikrofalówki.

Moim okiem

Stosowanie funkcji parowej jest niezwykle proste. Wystarczy wylać ok. 100 ml wody w odpowiednie zagłębienie na dole piekarnika i włączyć przycisk. Byłam ciekawa, czy rzeczywiście para będzie miała wpływ na jakość potraw. Postanowiłam przygotować więc potrawy, które dość często przygotowuję w domu, by mieć możliwość porównania. Upiekłam tartę z pomidorami i mozzarellą oraz klasyczne sconesy. Tarta upiekła się szybciej, niż w piekarniku tradycyjnym, którego używałam dotychczas, ale w smaku nie zauważyłam znaczącej różnicy. Natomiast sconesy powaliły całą rodzinę na kolana! Te bardzo proste w przygotowaniu bułeczki o maślanym smaku po upieczeniu z funkcją PlusSteam były niesamowicie delikatne w środku i cudownie chrupiące na zewnątrz, czyli dokładnie tak, jak obiecywał producent. Super patent, który rzeczywiście wpływa na jakość wypieków i za to ogromny plus dla tego piekarnika!

 

Konkurs – przepis na pyszny mix!

Mam wielką przyjemność zaprosić wraz z marką Electrolux do pysznej zabawy :) Zadanie konkursowe polega na napisaniu przepisu na swój ulubiony koktajl. Może być warzywny, owocowy, mieszany, mleczny, bezmleczny, jaki tylko Wam przyjdzie do głowy. Poruszcie wyobraźnię i kubki smakowe i zainspirujcie mnie, bo bardzo tego potrzebuję :)

Na przepisy czekam przez dwa tygodnie do 28 kwietnia. Możecie je umieszczać tu na blogu lub na Facebooku. Dzień później ogłoszę zwycięzców pod tym wpisem. A nagrody są świetne:

  • nagroda główna to blender kielichowy z kolekcji Masterpiece Electrolux z silnikiem o mocy 1200 W i tytanowymi ostrzami. To blender, który wydobywa z potraw to co najlepsze i jest niezastąpiony w zdrowym odżywianiu.

  • nagrody dodatkowe to dwa blendery sportowe. Blender sportowy jest blenderem kielichowym, wyposażonym w dwie butelki z pokrywkami. Mają one odpowiednią wielkość, by łatwo zmieściła się w torbie. W sam raz dla aktywnych osób.

Powodzenia i dobrej zabawy!

Wpis powstał we współpracy z marką Electrolux

Rozwiązanie konkursu – przepis na pyszny mix!

Pięknie dziękuję wszystkim za tak liczny udział w naszym smakowitym konkursie.

Miło mi poinformować, że nagrodę główną blender kielichowy z kolekcji Masterpiece Electrolux otrzymuje Aneta Wojciechowska.

Blendery sportowe wędrują do Bożeny Wiosny i Eweliny Jaroszczuk. Gratuluję i czekam na kontakt :)

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

100 odpowiedzi na “Test piekarnika parowego Electorlux”

  1. W. napisał(a):

    Bonjour,
    Podsyłam przepis – a właściwie pomysł; wykonanie jest zbyt proste, żeby mówić tutaj o przepisie ;) – na koktajl, który należy sączyć, gdy słońce leniwie przecieka pomiędzy żaluzjami, a poranna mgła powoli krystalizuje się w nasze codzienne plany i obowiązki. Jest przeprosty, a dostarcza porządną dawkę energii: banan plus podobnej wielkości gruszka, zmiksowane na gładki puch z mlekiem. Do tego wierzch posypuję solonymi orzeszkami ziemnymi (chociaż myślę, że solone migdały też by się świetnie sprawdziły).

    Oczywiście zaraz potem obowązkowo trzeba zaliczyć spacer – najlepiej wsłuchując się w szum drzew, gładząc palcami grzywki traw. Pozwalając, by radość przepływała przez każdą żyłkę lśniącymi iskierkami.

    Wesołej Wielkanocy!

  2. anna borek napisał(a):

    Koktajl z pietruszki – pietruszkowy detoks – składniki:

    /na ok. 1,5 litra koktajlu/

    2 duże pęczki pietruszki
    1 litr soku jabłkowego (świeżo wyciskanego, może być kupowany z sklepie – taki o 2-3 dniowym terminie ważności)
    kawałek imbiru – u mnie ok. 6 cm
    0,2-0,3 litra wody mineralnej (opcjonalnie)

    • Monika napisał(a):

      @anna borek, widze umiejetnosc spawnego poslugiwania sie funkcja kopiuj wklej ;-) identyczny przepis widzialam na blogu madame edith, slowa dokladnie te same ;-) gdyby ten przepis mial wygrac proponuje przekazac nagrode autorce ;-) chyba ze brala od Ciebie ;-) fajny konkurs,mozna zebrac sporo inspiracji! pozdrawiam,Monika

    • Madame Edith napisał(a):

      Myślę, że wypadałoby choć podać źródło przepisu i poprosić o możliwość cytowania, bo tak to jest kradzież w biały dzień. Tekst przepisany słowo w słowo. Dla porównania moja receptura znajduje się na stronie.

  3. Hanna Łamińska napisał(a):

    moje zielone ulubione źródło energii, to koktajl z jarmużu z mango, sokiem z cytryny i pomarańczy, kawałkiem banana i jabłka lub dojrzałej gruszki z selerem naciowym – pyszny zielony dodający energii :-)

  4. Sarna napisał(a):

    Wraz z nadejściem wiosny czerpię pomysły kulinarne prosto z natury – ostatnio popijałam taki pyszny koktajl:
    – garść listków pokrzywy
    – garść gwiazdnicy
    – kilka liści podagrycznika
    – jabłko
    – pół awokado
    – kilka suszonych daktyli
    Powyższe zalałam domowym mlekiem sojowym i zmiksowałam. Pycha!

  5. mam dwa: cytryna i kiwi oraz truskawka i kropla octu balsamicznego

  6. MagdaO. napisał(a):

    Podsłuchany ostatnio u moich dzieci przepis na koktajl i super zabawę. Po cichu ” Michasia choć zrobimy eksperyment:)” Krzyk z kuchni mojego 6-latka „Mamo możemy zrobić koktajl-TAK ?. Michasia możemy … Choć bo ja będę wrzucał a ty kręcić. Bierz banana ja pogrzebię w zamrażalce… Idziemy na maxa hihi. Wrzuć truskawki , maliny i jagody:) Mama lubi sok pomarańczowy -To wlewaj :) A ja lubię cukier z czarnymi kropkami- To syp hihi :)…” I tak oto dodając szczyptę dziecięcej radości, garść ciekawości powstał przepyszny koktajl bananowo-truskawkowo-malinowo -waniliowy :)

  7. AnnaMaria napisał(a):

    My uwielbiamy koktajl dyniowy – piekę dynię hokkaido i zamrażam miąższ wyskrobany łyżeczką. Następnie wyjmuję pudełko miąższu (wielkości jak po mascarpone lub nieco większe), do tego 1 mocno dojrzały banan i mleko (najlepiej kokosowe, ale zwykłe krowie też daje radę), szczypta cynamonu. I tyle…. Łyknie każdy, nawet taki, który – jak twierdzi – nie lubi i nie jada dyni ;-)

  8. Izabela Matenka napisał(a):

    Banan, szpinak (świeży lub mrożony), szklanka mleka migdałowego, łyżka masła orzechowego, cynamon, lód! Pycha! Można dodać łyżkę protein

  9. Biljana Ivanova napisał(a):

    burak,2 średniej wielkości marchewki,1 jabłko,sok z pomarańczy,kilka listków świeżej mięty, woda mineralna do rozcieńczenia koktajlu mmmm

  10. justyna napisał(a):

    Koktajl zielono mi : 2 paski melona, garść świeżej mięty, pół torebki świeżego szpinaku, pół mango, ćwiartka ogórka, 120 ml soku jabłkowego, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego. wszystko razem zblendować. odżywczy na śniadanie i po treningu :)

  11. Marta Chowaniec napisał(a):

    Zielony zawrót głowy, świeży, słodki i soczysty: zmiksuj kiwi, banana i awokado. Greenery to kolor tego roku,zieleni, świeżości i zdrowia. Zatem na zdrowie! :) Niech się zazieleni :)

  12. Kamila Jankowska napisał(a):

    1 banan, kilka truskawek, 1 czubata łyżka buraka w proszku, ok. 1,5 szklanki mleka owsianego. Zmiksować wszystko, jeśli koktajl będzie zbyt rzadki, dodac więcej mleka i jeszcze raz zmiksować. Gotowe!

  13. Jolanta Gryguć napisał(a):

    Kiwi, sok z pomarańczy, garść liści szpinaku i natka pietruszki. Pychota!

  14. Sunny Mealing napisał(a):

    Wygląda wspaniale, idę na obiad …

  15. Daria Kamzelewska napisał(a):

    Marchew + seler! Ulubiony

  16. Ewa Kosierkiewicz napisał(a):

    Mój ulubiony koktajl jest bardzo prosty i szybki- wyciskam sok z pomarańczy, dodaję banana i łyżeczkę oleju kokosowego

  17. Ewa Kosierkiewicz napisał(a):

    lub zmiksowane słoneczne mango z kilkoma łyżeczkami jogurtu greckiego ;)

  18. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Lawendowy Dom,a czy poprzedni konkurs zostal juz rozwiazany?

  19. Małgorzata Salwach napisał(a):

    zdecydowanie prostota i klasyka, czyli koktail truskawkowy: kilka truskawek, szklanka kefiru i łyżeczka cukru :-)

  20. Ewelina Pi napisał(a):

    Tradycyjny truskawkowy ale dla urozmaicenia z dodatkiem słodkiego mleka skondensowanego :)

  21. Małgosia napisał(a):

    Nasz ukochany domowy koktajl ma niesamowity ciepły, słoneczny kolor i cudny, wakacyjny zapach tropików. Miksujemy jedno, obrane że skórki i pokrojone w plastry mango z pokojowym w kostkę ananasem ( świeżym lub z puszki) i dodajemy 1-1,5 litra soku z pomarańczy. Gdy chcemy by nasz koktajl by nieco bardziej egzotyczny dodajemy 150- 200 ml mleka kokosowego lub migdałowego. Podajemy mocno schłodzony. Uwaga – uzależnia.

  22. Agnieszks Jot napisał(a):

    jarmuz avocado gruszka pomarancza woda mineralna i siemie lniane :) zielono radosnie pozytywnie :)

  23. Gosia Kamila napisał(a):

    Świeże truskawki + puszka mleka kokosowego + ulubione słodzidło .wszystko mocno schłodzić przed podaniem

  24. siostraelvisa napisał(a):

    Mam dwa ulubione koktajle. Jeden owocowo-warzywny, a drugi mleczno-owocowo-orzechowy. Do pierwszego potrzebujemy garść szpinaku, kiełki np. brokułu, pęczek natki pietruszki, 2-centymetrowy kawałek korzenia imbiru (oczywiście obranego), 2 podzielone na cząstki pomarańcze i 2 kubki wody. Całość blendujemy, wychodzi z tych proporcji ok. 1,5 litra pysznego orzeźwiającego i dającego „kopa” koktajlu- ja się od niego uzależniłam:) Drugi przepis: potrzebujemy 2 dojrzałych bananów, dwóch szklanek mleka krowiego lub roślinnego i jednej łyżki masła orzechowego oraz szczypty cynamonu – całość blendujemy oczywiście i mamy zdrowy zamiennik słodyczy.

  25. Kasiek napisał(a):

    Przepis na mój ulubiony kot koktajl warzywno-owocowy to: 450g truskawek bez szypułek (zazwyczaj używam mrożonych), 1 banan, 1 pomarańcza, 1 jabłko, 200g szpinaku, łyżka nasion chia, pół szklanki wody. Warzywo i owoce umyć, pomarańczę i banana obrać, jabłko pozbawić gniazda nasiennego. Owoce pokroić na mniejszej kawałki. Wszystkie składniki umieścić w mise miksera/blendera i zmiksować na gładką masę. Smacznego :)

  26. Kasiek napisał(a):

    Przepis na mój ulubiony koktajl warzywno-owocowy to: 450g truskawek bez szypułek (zazwyczaj używam mrożonych), 1 banan, 1 pomarańcza, 1 jabłko, 200g szpinaku, łyżka nasion chia, pół szklanki wody. Warzywo i owoce umyć, pomarańczę i banana obrać, jabłko pozbawić gniazda nasiennego. Owoce pokroić na mniejszej kawałki. Wszystkie składniki umieścić w mise miksera/blendera i zmiksować na gładką masę. Smacznego :)

  27. Joanna Warpas napisał(a):

    Zielony koktajl: jarmuż, szpinak, ogórek, rzeżucha, jogurt naturalny, woda niegazowana, młody jęczmień erytrol,
    składniki należy zmiksować, udekorować (prażone płatki migdałowe, jagody goji) i…delektować się smakiem. Smacznego.

  28. Agnieszka napisał(a):

    Zainspirować Lawendowy Dom? To dopiero jest wyzwanie! :) Staram się przygotowywać koktajle głównie z naszych lokalnych, polskich produktów. Zimą korzystam z tych dobrodziejstw schowanych w zamrażarce. Tym samym jest tanio, zdrowo i różnorodnie, co przy trójce dzieci w różnym wieku jest naprawdę ważne!
    Nasze ulubione mixy to: maliny+borówki+szpinak+mleko migdałowe oraz jeżyny+jagody+gruszki+woda. Zawsze dorzucam też siemię lniane (o jego zaletach wiele pisać nie trzeba).
    Smacznego dla Lawendowego Domu!

  29. Ewa Zambrzycka-Rozner napisał(a):

    Najczęściej koktajle piję po bieganiu: jogurt naturalny + maliny (teraz mrożone) + łyżka miodu + siemię lniane lub nasiona chia. Lubię też dodać coś zielonego: szpinak, natkę pietruszki lub jarmuż, a w wersji warzywnej: burak + kefir + natka pietruszki + sól + pieprz a po zblendowaniu można dodać szczypiorek i rzodkiewkę żeby pochrupały :)

  30. Małgosia napisał(a):

    Moje koktajle są zwykle kaloryczne, bo stanowią jeden z posiłków. Dziś była wielka improwizacja…ale wyszło smacznie! Banan, 1/3 puszki mleka kokosowego, łyżka mielonych migdałów i łyżka mielonego suchego maku… Bo niby dlaczego mak tylko na Boże Narodzenie? Rozcieńczyłam chudym mlekiem i spożyłam. Potem wybiegałam jakby co! :D

  31. Monika napisał(a):

    Mam dwa, zupełnie odmienne. Jeden na bazie produktów mlecznych, tzw. „na bogato”, drugi typowo warzywno-owocowy, pełen witamin. ☺️
    1. Częsty potreningowy – koktajl na bazie maślanki truskawkowo-bananowy, podzielony na 2 części: jedna z nasionami chia, druga zblendowana z porzeczkami, na przemian wlewane, dzięki czemu oprócz tego, że jest pyszny, wygląda też ładnie! W składzie płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, syrop daktylowy i zblendowane na mąkę orzechy nerkowca 😊 Delicje! Zdjęcie koktajlu:
    https://www.instagram.com/p/BTE3rffFlqL/
    2. Dodający energii koktajl ze szpinaku, nektarynki, jabłka, banana, garstki borówek, dopełniony sokiem z cytryny. Do tego siemię lniane i pestki granata. 😊
    Zdjęcie koktajlu: https://www.instagram.com/p/BIFobC_AWvN/
    Pozdrawiam 🌼

  32. Madzia napisał(a):

    Bomba witaminowa „ZIELONY GRZEJNICZEK”
    Podczas wielu godzin spedzonych w pracy przed komputerem nieraz wracam wyczerpana jak bateria…. ale wchodzac do swojej Krolewskiej Kuchni siegam wzrokiem gdzie ezrok nie siega :) na celowniku pojawia sie w roli glownej szpinak(oczywiscie mozna kombinowac np. Jarmuz, seler naciowy itd). Wrzucony do blendera po szybiej kapieli pod kranem. Zalewam go h2o jakies pol szlanki. Obieram jablko, kiwi. Kroje na mniejsza kostke. pietruszke soekam na drobno i wrrzucamy. Blendujemy kilka sekund jesli jest zageste to mozna dolac minimalnie wody.na koniec wrzucam imbir oraz lyzke miodu. Blendijemy wszystko. Po wlaniu do kubeczka posypuje sloneczikiem najlepiej prazonym. Kokttajl smakuje jak miod malina.

  33. Aurelia napisał(a):

    Mój ukochany koktajl, który można zamienić w budyń:)
    – 1pomarańcz
    – 2-3 daktyle
    – mały jogurt naturalny
    – łyżeczka kakao
    – łyczeczka mielonego siemienia lnianego

    Wszystkie składniki miksujemy i gotowe. Jeśli zwiększymy ilość siemienia lnianego i odstawimy koktajl na 30 minut, to zamieni się budyń.

  34. Patrycja Leśniak napisał(a):

    Najlepszy koktajl z kawą,bananem i mlekiem kokosowym.s
    Składniki to -1 banan -pół szklanki chłodnej kawy-pół szklanki mleka kokosowego -pół szklanki wody. – kilka kostek lodu Kofeina zawarta w koktajlu przyspiesza metabolizm . jeśli nie mamy w domu ekspresu do kawy wystarczy zaparzyć płaska łyżeczkę kawy we wrzątku , ostudzić i dodać do koktajlu

  35. Aneta Wojciechowska napisał(a):

    Oczyszczający koktajl z czystkiem:
    Składniki na 1 porcję:
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 dużego banana
    1/2 jabłka
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka soku z cytryny
    3/4 szklanki ostudzonego naparu z czystka*

    Wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym. Podawać od razu.

    * 1 łyżeczkę suszonego czystka zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 10 minut. Następnie przelać napar przez sitko i ostudzić przed dodaniem do koktajlu.

  36. Agata napisał(a):

    Mój koktajl śniadaniowy:
    2-3 łyżki płatków owsianych + 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (lub 1 łyżka chia) – namoczyć w 1/2 szkl. wody (na noc)
    Rano dodać:
    sok z 2 pomarańczy
    1-2 banany
    Wszystko zmiksować i gotowe. I pyszne :)

  37. Anna Gałaszewska napisał(a):

    Najczęściej robię koktajl, który ma w sobie pełną różnorodność owoców! Robię 3 warstwy, z czego każda składa się z połówki banana, łyżki jogurtu i dodatku. Pierwsza warstwa to dodatkowo jagody i cynamon, druga to morela i kurkuma, a trzecia to maliny i imbir. Taki koktajl dodaje mnóstwa energii, jest zdrowy i poprawia metabolizm :) Uwielbiam takie mieszanki, więc ten koktajl jest moim ulubionym! <3

  38. Justyna Tyśka napisał(a):

    Ulubiony czyli niekoniecznie zdrowy ;)
    Mój ulubiony koktajl ma w sobie masę kalorii ale z powodzeniem może zastępować desery.
    Składniki:
    Krówki
    Herbaniki
    banan
    mleko
    lody waniliowe
    kostki lodu

    Proporcje nie są istotne – kto lubi słodsze doda więcej krówek, kto nie – więcej kostek lodu.
    Krówki miskujemy w blenderze. Dodajemy banana i kostki lodu, rozdrabniamy. Następnie wlewamy mleko, dorzucamy lody waniliowe i herbatniki. Całość miksujemy.
    Słodko, tłusto, smacznie <3

  39. Dorota Bugla napisał(a):

    Mój ulubiony koktajl jest przede wszystkim zdrowy, bo zdrowie jest najważniejsze. Do tego jest smaczny, ponieważ lubię dobre smaki (bycie narzeczoną szefa kuchni zobowiązuje :)). Dodatkowo świetnie się prezentuje, a to wszystko składa się na zdrowy styl życia :) Ciężko jest wybrać jeden najlepszy ale postawię na… Truskawkowe love! ♡
    Jako że uwielbiam truskawki to oczywiście mój ulubiony koktajl musi mieć je w swoim składzie.
    Przechodząc do przepisu:
    1 gruszka, 10 truskawek ♡, sok z 4 mandarynek, kilka listków rukoli, liść jarmużu, łyżeczka pyłku pszczelego oraz świeży liść stewii z własnego ogródka :) Całość zmiksować, przelać do szklaneczki i delektować się pyszną bombą witaminową :) szybko, prosto i przepysznie! :) smacznego! :)

  40. Ania Chalecka napisał(a):

    Mango banan dwie pomarańcze i avokado . Do tego szklanka wody i miksuje. Sezonowo dodaję jagody lub truskawki.

  41. Agnieszka Skrobacz napisał(a):

    Dwie pomarańcze, jabłko i szpinak . Lubię minimalizm

  42. Joanna Mieszkowska napisał(a):

    Garść jarmużu, jabłko, banan, sok z cytryny i szklanka wody. Można dać mleka kokosowego lub wody kokosowej i jeszcze lepsze będzie ❤

  43. Magda Pilska napisał(a):

    Gruszka + Pietruszka + Jabłko+ Marchewka + liście młodziutkiej Pokrzywy = Pokrzywowe Niebo

  44. Hanna Łamińska napisał(a):

    podstawą koktajlu jest jarmuż lub szpinak – do tego sok ze swiezej poamranczy, mango, jablko,banan, seler naciowy :-)

  45. Anna Majer napisał(a):

    Poranny starter: jabłko, banan, garść szpinaku, kilka daktyli, kilka listków mięty, woda ;)

  46. Ela Wszeborowska napisał(a):

    Banan, jogurt naturalny, łyżka kakao i kilka listków mięty – coś wspaniałego :) Zdrowo, ale i czekoladowo :)

  47. Bozena Wiosna napisał(a):

    Woda kokosowa/mleko roślinne/herbata zielona +avocado/orzechy/siemię lniane+owoce sezonowe :maliny, truskawki, borówki + warzywna:szpinak/ jarmuz/ zielony jęczmień. Jeśli nie dodaje tłuszczowych produktów- dodaje parę kropli oleju np kokosowego:-) dla lepszego przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

  48. Ewa Bill napisał(a):

    Moje ostatnie odkrycie to kiwi, gruszka i „kisiel” z sieminia lnianego, od zawsze ulubione to maślanka z truskawkami i wiórki kokosowe i oczywiście niezawodne jabłko, marchewka, burak i cytryna ❤

  49. Anna Majer napisał(a):

    Drugie śniadanie 1: kefir, banan, płatki owsiane, olej kokosowy truskawki, czarne porzeczki :) Drugie śniadanie 2: kefir, banan, płatki owsiane, masło orzechowe, daktyle, śliwki ;) Pozdrawiam ;)

  50. Kasia Springer napisał(a):

    Cynamonowe jabłuszko! Mleko kokosowe jabłko i banan siup do blendera. Otręby ze 2 łyżki i cynamon oraz imbir. Smacznego!

  51. Asia Włodarczyk napisał(a):

    Cytryna, mały pęczek natki pietruszki i łyżka miodu trochę wody. Samo zdrowie

  52. Marzena Wilczyńska napisał(a):

    mój ulubiony – pół banana, kiwi, kawałek selera naciowego, szpinak, natka pietruszki, ciutke korzenia imbiru plus 250ml wody. Do blendera na chwileczkę i gotowe :) Polecam, jest pyszny :)

  53. Kaś Dębiczak napisał(a):

    Grejfrut, jabłuszko, awokado, szpinak, można kawałeczek banana albo odrobina miodu, a do tego chiaaaaa… troszkę wody niegazowanej i jest na bogato ;) i na zdrowo ;) i na pysznie ;) tylko blendować!! <3 a po tym na aktywnie ;) z powerem ;) Polecam :)

  54. Katarzyna Marcinów napisał(a):

    Mango,melon, kilka plastrów świeżego ananasa, garść rukoli, sok z 1 limonki, szklanka wody. Blendujemy wszystko razem i witaminowe bomba gotowa :)

  55. Agnieszka Herda napisał(a):

    Szpinak,sałata,banan , gruszka, kiwi i nasiona chia najlepszy koktajl na oczyszczanie

  56. Agata Witczak napisał(a):

    Koktajl Shreka czyli szpinak,jabłko,cytryna,pomarancza.Moje dzieci go uwielbiają:)

  57. Agata napisał(a):

    Koktajkl Shreka czyli szpinak,jablko,cytryna,pomarancz.Moje dzieci go uwielbiają:)

  58. Sylwia Korczak napisał(a):

    Mój ulubiony koktajl sprawdza się zawsze. Latem i zimą. Przed świętami i po świątecznym łasuchowaniu także. Nie jem mięsa, wiec muszę dostarczać mojemu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Oto składniki:
    * garść jarmużu (w sezonie tylko listki bez głównego trzonu, poza sezonem mrożony)
    * 2 obrane kiwi
    * 1 banan
    * 1 całe jabłko ze skórką
    * garść mojej ulubionej natki pietruszki
    * 1/4 awokado
    * kilka listków mięty
    * 3/4 szklanki wody mineralnej
    NA ZDROWIE! 😉

  59. Justyna Pawlik napisał(a):

    Mój ulubiony – avokado + banan + jarmóż/pietruszka + miód + mleko :-)

  60. Marzena Wysocka napisał(a):

    Mały pieczony burak (lub 1/2), banan, jabłko, marchewka, kawałek awokado, kawałek mango, 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, woda (wcześniej zaparzam : kilka plastrów kurkumy i imbiru) + cynamon <3 Najczęściej w blenderze ląduje to co jest pod ręką/ w lodówce i sezonowo zmieniające się owoce

  61. Nasz ulubiony a jednocześnie najprostszy ;) 2 banany, gruszka i kefir. Wszystko zmiksować. Opcja nr 2. Banan, kefir i 2 łyżki kakao. Całość zmiksować. Są pyszne ;)

  62. Bozena Wiosna napisał(a):

    Mleko migdałowe, mrożone maliny, zielony jęczmień, avocado – jedna z letnich wersji smoothie:-)

  63. Izabela Przeździecka napisał(a):

    Mój ulubiony i odkryty niedawno koktajl to: jarmuż, szpinak, łodyga selera naciowego, pomarańcza, jabłko, natka pietruszki, woda

  64. Anna Sowa napisał(a):

    Kefir, banan, natka pietruszki, świeży ogòrek, szpinak, kiwi :-)

  65. Monika Maksym napisał(a):

    sniadaniowa szarlotka- banan, jabłko, 2-3 lyzki jogurtu naturalnego, garsc migdalow, pol lyzeczki cynamonu, pol garsc platkow owsianych lub zytnich, uzupełnic dowolnym mlekiem, zblendowac :)

  66. Agnieszka Błachut napisał(a):

    Mój koktajl-smoothie nie jest typowy. Jest z gruszki, granatu i bazylii. Składniki:1 banan, 1 gruszka, 300 ml mleka(wg upodobań, np. migdałowe lub inne), 80 g pestek granatu, (można więcej, jeśli ktoś lubi), garść malin, garść listków bazylii, 1 łyżka masła migdałowego, ale ja często pomijam. Oryginalny, nietuzinkowy smak.Polecam;)

  67. anies2 napisał(a):

    Mój koktajl-smoothie nie jest typowy.

    Jest z gruszki, granatu i bazylii.

    Składniki:1 banan, 1 gruszka, 300 ml mleka(wg upodobań, np. migdałowe lub inne), 80 g pestek granatu, (można więcej, jeśli ktoś lubi), garść malin, garść listków bazylii, 1 łyżka masła migdałowego, ale ja często pomijam.

    Oryginalny, nietuzinkowy smak.Polecam;)

  68. Grażyna Młynik napisał(a):

    Jarmużowe szaleństwo: garść jarmużu, sok z grapefruita, banan, 2 łyżki płatków owsianych. Jeśli ktoś lubi słodki to miodu można dodać!

  69. Lucyna Sołtys napisał(a):

    Truskawki, banan, cytryna, mięta, kwiaty dzikiego bzu. Prosto, obłędnie i mega wiosennie . W sezonie kwiaty świeże, poza suszone.

  70. 2 Banany ,1 mango,sok z cytryny, 2 łyżki miodu , 2 szklanki mleka , 2 szczypty imbiru w proszku = zblendować Smacznego

  71. Ilona Wu napisał(a):

    Koktajl/Smoothie ‚MP’, czyli Miksuj po Połowie : do blendera wrzucamy 1/2 jabłka, 1/2 pomarańczy,1/2 banana, opcjonalnie owoce jagodowe do wyboru: maliny,truskawki, jagody, jeżyny. Dodajemy łyżkę masła orzechowego, łyżeczkę miodu i łyżeczkę nasion chia. Dolewamy 1 szklankę maślanki. Blendujemy, miksujemy, nalewamy do szklanek.

  72. Szpinak, pietruszka, pomarańcz i ogórek zielony ;-) trochę wody rewelacja ;-)

  73. Monika Królak napisał(a):

    Mięta, imbir, ogórek, jabłko, banan, woda, sok z cytryny. Mniam

  74. Gosia napisał(a):

    Znudzona zielonymi koktajlami, w ostatnich dniach przerzuciłam się na koktajle owocowe – mój zdecydowany faworyt: grejpfrut czerwony, truskawki, cytryna i kilka listków mięty 🙃🙂🙃 Poprostu niebo w gebie😀 Polecam!

  75. Anna Ptaszyńska napisał(a):

    Nudny, banalny, ale jaki pyszny! Ze szpinaku, kiwi, gruszki i wody. Wzrok cieszy i kubki smakowe miło łechce, rzec by można niebo w gębie :-)

  76. Ewelina Jaroszczuk napisał(a):

    Mój ulubiony to FRESH na bazie mrożonych kawałków arbuza, lodu i rozmarynu! Pycha! <3 Już przebieram nóżkami w oczekiwaniu na upalne dni!

  77. Ulubiony koktajl? Zależy od pory roku, nastroju i zawartości lodówki / kosza z warzywami i owocami. Przyświeca mi zasada niemarnowania jedzenia, więc często ulubiony koktajl powstaje z najbardziej dojrzałych egzemplarzy ;)

  78. Monika Kołodziej napisał(a):

    Słoneczny na poprawę nastroju: sok z jabłek, cząstki ananasa, banan, kawałek avocado odrobina kurkumy i płatki owsiane. Chwilę namaczam płatki w soku i blenduję. Po przecedzeniu smakuje jak nektar :)

  79. Baha napisał(a):

    Jako, że chłopaki w moim domu są fanatycznymi mięsożercami a żeby wdusić w nich owoce (nawet z ogrodu od babci) to trzeba stanąć na głowie, kiedyś obmyśliłam plan. Plan niecny, bo zawierający bekon (kochają oni) i owoce (kocham ja).
    Otóż: na dobry początek plasterki betonu smarujemy płynnym miodem i wrzucamy do piekarnika.
    W międzyczasie: w zimie używam bananów, w lecie malin lub borówek z ogrodu, i tu ważna informacja – owoców musi być dużo. Tak by po dodaniu płynu koktajl był gęsty. A płynem zwykle jest mleko kokosowe, które wyciskam z wiórek. Miksujemy, na wierzch wrzucamy upieczony bekon. Czasem posypuję czerwonym pieprzem.
    Uwierzcie mi, jakkolwiek kuriozalne nie brzmi ten przepis- smakuje bosko!

  80. Emilka Stefaniak napisał(a):

    Płatki owsiane, banany, mleko, kakao, masło ,orzechowe i mleko. Na śniadanko dla całej rodzinki.

  81. Magdalena Ogrodowczyk napisał(a):

    Ja lubię taki: 2 łyżki otrębów, ciepła woda, szpinak, banan, pomarańcza. Mieszu, blendu i pycha

  82. Wioleta Wiśniowska napisał(a):

    sałata lodowa, złote kiwi, banan trochę wody i świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku, mój ideał!

  83. Ewa Latała napisał(a):

    moje ulubione to te tradycyjne – dobry jogurt naturalny i owoc sezonowy . Ostatnio dodaję tez łyżeczkę nasion chia i czekam aż lekko napęcznieją . Ale smaki z dzieciństwa bezcenne . :)

  84. Patrycja Grajoszek napisał(a):

    Pijemy z synkiem koktajle na śniadanie. Nasz ulubiony to banan, jabłko, cynamon cejloński, woda i natka pietruszki

  85. Daria Ślusarczyk napisał(a):

    Proste i pyszne: jogurt naturalny, świeże maliny (mrożone też mogą być), liście mięty i sok z limonki lub cytryny, można sobie też zrobić na bardziej slodko np. z miodem :) mniam

  86. Paulina Pietraszek napisał(a):

    Kiwi z natka pietruszki i pomarańcza :)
    Wyciskamy sok z pomarańczy i połowy cytryny
    Do blendera dajemy sok pozniej natkę i kiwi
    Pyyycha

  87. Agata Grabowska napisał(a):

    Ulubiony zielony
    Banan jabłko szpinak ogórek świeży imbir + woda/woda kokosowa

  88. Agata Grabowska napisał(a):

    Ulubiony żółty
    Ananas mango banan woda/woda kokosowa i garść borówek do chrupania i jesteśmy w niebie

  89. Ewelina Kusiak napisał(a):

    Jogurt i orzechy włoskie, odrobina miodu i płatki owsiane i owoc – dowolny, który z zasobów jest akurat najbardziej gotowy.

  90. Kasia Sewerniak Perec napisał(a):

    Mój ulubiony sycący koktajl na drugie śniadanie, konsumowany na ciepło, obowiązkowo w słoiczku ze słomką: ok. 300ml mleka kokosowego, dojrzały banan, dwie kopiate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, ok. łyżeczki cynamonu, łyżeczka siemienia lnianego oraz ok. 1/3 łyżeczki kurkumy. Zmiksować na gładko, gdyby koktajl wyszedł za gęsty dolać trochę mleka kokosowego. :)

  91. Ola Skłodowska napisał(a):

    Ulubiony koktajl malinowo-migdałowy z płatkami owsianymi ;) Jest nie tylko pyszny i ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim jest bogaty w proteiny i wapń. Dla mnie to idealne, zdrowe i pożywne śniadanie, które daje mi energię na cały dzień :) Przygotowanie trwa 5 minut: blendujemy mrożone maliny, banana, migdały, jogurt grecki, łyżeczkę miodu i płatki owsiane ;) Przelewam go do szklanki lub buteleczki – wtedy mogę wygodnie jeść śniadanie w drodze do pracy :) Szybkie, smaczne i zdrowe, organizm mi za to dziękuje ;)

  92. Krzysiek Michalak napisał(a):

    Ciężko mówić o przepisie, jeśli nawet ja – stereotypowy facet w kuchni – w tym sobie radzę. To mój ulubiony koktajl, bo mogę zrobić go sobie w kilka chwil bez pytania Ukochanej o radę ;) I mimo, że jest bardzo zdrowy i bardzo zielony smakuje jak moja ulubiona pina colada.
    Do blendera wrzucam liście szpinaku, pokrojnego w kostkę ananasa i łyżeczkę miodu – zalewam wszystko mlekiem kokosowym i wodą kokosową. Blenduje aż będzie zupełnie gładkie i gotowe ;) No, ewnetualnie dodaję parasolkę, żeby bardziej przypominało ulubionego drinka ;)

  93. Aneta76 napisał(a):

    Uwielbiam zielone koktajle! Zawsze, kiedy je piję, mam poczucie, że dostarczam organizmowi mnóstwo dobroci w postaci witamin. Mam swoje dwa ulubione zielone koktajle – trudno mi wybrać ten lepszy, więc podaję oba przepisy:-)
    Moja pierwsza propozycja to rewelacyjne, orzeźwiające, bardzo pożywne, cudnie zielone i mega zdrowe smoothie ze szpinakiem, jabłkiem, bananem i mocno wyczuwalnym i przyjemnie szczypiącym w język imbirem.
    Potrzebujemy:
    – 125 g szpinaku (najlepiej baby)
    – 1 zielone jabłko
    – kawałeczek korzenia imbiru (około 2 cm)
    – 1 banan
    – 1 limonka
    – 500 ml soku jabłkowego
    – 1 – 2 łyżki syropu z agawy

    Szpinak opłukać, włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać obranego i pokrojonego banana, obrany i pokrojony na plasterki imbir, obrane i pokrojone zielone jabłko, wlać sok jabłkowy i sok z limonki. Zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy.

    Moja druga propozycja to również niesamowity koktajl ze zdrowym awokado, rukwią wodną, bazylią tajską, kolendrą i pestkami dyni.
    Potrzebujemy:
    – 1 awokado
    – 1 banan
    – pół pęczka rukwi wodnej
    – pół pęczka bazylii tajskiej
    – pół pęczka kolendry
    – sok z 1 limonki
    – garść świeżych liści szpinaku
    – szklanka zielonej herbaty
    – pestki dyni

    Do pojemnika stojącego blendera dodać obrane i pokrojone awokado, obranego i pokrojonego banana, umyty szpinak i wszystkie pozostałe składniki. Zmiksować dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

  94. Laura Przybyła napisał(a):

    Mój ulubiony koktajl to uroczo wyglądający i bosko smakujący zdrowy trójkolorowy tęczowy koktajl.
    Potrzebujemy:
    Koktajl żółty:
    – 1 szklanka jogurtu naturalnego (bardzo lubię jogurt firmy Zott)
    – 2 brzoskwinie
    – 1 gruszka
    – garść żółtych mirabelek (lub innych żółtych śliwek)
    – sok z cytryny
    – 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

    Owoce umyć, obrać (jeżeli jest taka potrzeba), usunąć pestki i zmiksować na gładką masę razem z jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny i łyżeczką zmielonego siemienia lnianego.

    Koktajl różowy:
    – 1 szklanka jogurtu naturalnego
    – garść malin, czarnych i czerwonych porzeczek, truskawki i jeżyny

    Owoce umyć i zmiksować na gładką masę razem z jogurtem naturalnym.

    Koktajl zielony:
    – 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    – odrobina pasty pandanowej
    – sok z limonki

    Wszystkie składniki zmiksować.

    Do szklanego pucharka przełożyć żółty koktajl. Na niego nałożyć koktajl różowy, a na wierzch nałożyć warstwę zielonego koktajlu. Koktajl posypać nasionami chia i udekorować świeżymi owocami, jak również suszonymi owocami goji.
    Bardzo polecam! Prawdziwa bomba witaminowa:-)

  95. Zdrowa propozycja na drugie śniadanie.Oczyszczający i odchudzający koktajl z kiwi, selera naciowego i miodu. Wspomoże również naszą odporność.Składniki:
    2 owoce kiwi, najlepiej dojrzałe
    1 łodyga selera naciowego
    1 łyżka miodu lipowego
    1/2 szklanki wody
    Przygotowanie:
    Do blendera włożyć obrane i pokrojone w cząstki owoce kiwi, umytego i pokrojonego selera, dodać łyżkę miodu oraz wodę i
    wszystko razem zmiksowac, zblendowac.
    Pamiętajmy, aby skosztować kiwi czy nam smakuje przed zmiksowaniem. Przejrzałe lub niedojrzałe owoce kiwi zepsują smak koktajlu.
    Smacznego:)

  96. Kasia napisał(a):

    Koktajl pod gruszą

    Gdy do gruszki dodasz mango to zobaczysz jakie to perfekcyjne tango.
    Pół cytrynki, szklanka wody i ten elektryczny sok jest prawie gotowy.
    Zmiksuj wszystko, dodaj siemię i będziesz mieć dzień jak marzenie!
    Mniam, mniam!

  97. Brenda Brenda napisał(a):

    Ja robię prosty banan szpinak pomarańcza woda lub jogurt nasiona chia oraz łyżka oleju koksowego

  98. Aneta napisał(a):

    Ogromnie się cieszę z nagrody i bardzo dziękuję za tak wspaniałe wyróżnienie!
    Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *