Tikwenik z cukinią

8 sierpnia 2011, 14:51 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy | 9
Tikwenik z cukinią

Moja bułgarska teściowa opanowała kuchnię w Lawendowym Domu. Poddajemy się bez protestów i potulnie, całą redakcją zajadamy się bałkańskimi specjałami. Dziś na deser tikwenik, którzy niektórzy z Was pamiętają z pewnością sprzed roku. Wtedy przedstawiałam wersję z dynią, dziś cukinia w roli głównej i choć deser z cukinii może się wydawać nieco osobliwy, nie ulegajcie stereotypom.

Deser jest pyszny i delikatny, w sam raz na sierpniowy podwieczorek lub śniadanie. Kiedyś obiecywałam wersję z domowym ciastem filo, dla tych, którzy mają trudności ze znalezieniem go w sklepach. Obietnicę spełnię niebawem, bo już w najbliższym, jesiennym wydaniu magazynu Lawendowy Dom. Przypominam też o naszym konkursie „Przepis na 5!”, gdzie do zgarnięcia jest nagroda niebywała. Piękny, jasnoniebieski mikser Artisan KitchenAid z przystawkami do makaronu.

Wystarczy przesłać na adres: kontakt@lawendowydom.com.pl przepis na makaron. Szczegóły konkursu znajdziecie w letnim wydaniu magazynu. Przypominam, że w losowaniu nagrody głównej biorą udział wszystkie nadesłane przepisy, a na zgłoszenia czekamy do 20 sierpnia. Powodzenia!

Tikwenik z cukinią

Tikwenik

12 płatów ciasta filo ( w Bułgarii występuje pod nazwą „kori za banica”)

500 g cukinii

3 łyżki miodu

1 łyżka mielonego cynamonu

garść obranych orzechów włoskich

150 g masła

Orzechy podpiec na suchej patelni, aż zaczną wydzielać kuszące zapachy. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i poddusić na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. Na samym początku warto do garnka dodać ze 2 łyżki wody, żeby cukinia się nie przypaliła. Gdy jest miękka, zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu. Do cukinii dodać miód, cynamon i dość grubo posiekane orzechy. Masło roztopić. Po dwa płaty ciasta skropione masłem smarować farszem i rolować. Układać na blasze wysmarowanej masłem, jeden obok drugiego. Kontynuować do wyczerpania składników. Całość polać pozostałym masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 30 minut. Deser powinien być złocisty. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Tikwenik z cukinią”

  1. Anoushka napisał(a):

    straszzzzznie fajny przepis.
    Ciasto filo i cukinia w lodowce. reszta tez sie znajdzie. Wyglada na to, ze powinnam sie udac w strone kuchni ;)

  2. burczymiwbrzuchu napisał(a):

    Niezwykle intrygujący deser, skosztowałabym z samej ciekawości, a kto wie, czy bym się nie zachywciła tikwenikiem :)

  3. gocha napisał(a):

    I znowu mamślinotok… Po co ja tu zaglądam, skoro chcę się odchudzać :(

  4. Majana napisał(a):

    Ależ to bossssko wygląda! :))
    Mam zółtą cukinię, tylko ciasta filo brak. Nasycę więc oczy u Ciebie Beatko.

    Pozdrawiam :)

  5. tomasz napisał(a):

    mega fajny przepis, mam nadzieję, że już wkrótce będę mógł spróbować oryginału, jeśli nie to sam muszę koniecznie wypróbować, może w jakiejś frywolnej wersji? ;)

  6. małgo. napisał(a):

    ano właśnie, zapraszam na nowy blog Yummy & Tasty, bo Cheesecakes… zawiesza działalność :)

    http://yummyandtasty.tumblr.com/

    pozdrawiam:)

  7. Łyżka napisał(a):

    świetny przepis! i wygląda wspaniale ;)

  8. Gosia napisał(a):

    super propozycja!!! po ciastach z cukinia wierze,ze w deserach tez sie super sprawdza :)
    Pozdrawiam :)

  9. Natka napisał(a):

    Apetycznie wyglada! Chodzi za mna przepis na pewne pyszne i proste danie makoronowe, chyba je zglosze na konkurs – czy nalezy przeslac zez zdjecie potrawy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *