Tortilla chips. Jak zrobić domowe chipsy kukurydziane

5 maja 2013, 08:06 | Karnawał Kuchnia Potrawy na karnawał Przystawki Wegetariańskie | 18
Tortilla chips. Jak zrobić domowe chipsy kukurydziane

Proste i pyszne. Domowe chipsy kukurydziane pachną tak, że nie możemy się powstrzymać i wyjadamy je z miski do ostatniego trójkącika. Doskonale pasują do guacamole, na które przepis znajdziecie tu. Smacznego!

tortilla chips_1

tortilla chips_3

Tortilla chips

170 g mąki pszennej
170 g mąki kukurydzianej
50 g masła
1 łyżeczka soli
200 ml wrzącej wody

  1. Do miski wsypać oba rodzaje mąki i sól, wymieszać.
  2. Dodać pokrojone masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łyżką, aż składniki się połączą.
  3. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne.
  4. Rozwałkowywać na cienkie placki, pokroić w trójkąty i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 8 minut (czas pieczenia zależy od indywidualnych cech piekarnika).

tortilla chips_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

18 odpowiedzi na “Tortilla chips. Jak zrobić domowe chipsy kukurydziane”

  1. Ema C napisał(a):

    Wyglądają smakowicie ;)

    • TheMafefka . napisał(a):

      Można dodać masło kokosowe, które rówmiez ma stała konsystencje po wystygnięciu a do samej mąki kukurydzianej można dodać skrobi kukurydzianej, która sklei ciasto.

  2. odkuchnii.blox.pl napisał(a):

    Pięknie się prezentują!

  3. whipped cream napisał(a):

    ja dzisiaj też miałam u siebie nachosy ;) troszkę inne, bo pozostałość po domowej tortilli i z mąki pełnoziarnistej, ale efekt ten sam ;) pyszności

  4. […] Przepis z bloga lawendowydom.com.pl […]

  5. Domi napisał(a):

    Zrobiłam, są przepyszne!! :)

  6. Asia napisał(a):

    A można zastąpić masło olejem??

  7. Agnieszka BG napisał(a):

    A jak duża porcja wychodzi z tego przepisu?

  8. Agnieszka BG napisał(a):

    i jeszcze jedno Beatko czy wyjdzie równie pyszne jeśli zrobię z 340 gram mąki kukrydzianej – żeby były całkowicie bezglutenowe, czyli dla mnie;))

  9. Zbigniew Ostrowski napisał(a):

    musiałem trochę dłużej i przy wyższej temperaturze wypiekać, ale wyszły świetne :)

  10. Magda Gessler napisał(a):

    Bardzo dobre. Polecę to moim zanjomym. Uważam tę kuchnie za cudowną.

  11. Thomas1 napisał(a):

    Podany czas pieczenia jest stanowczo za krótki. W smaku przypominają raczej ciasteczka. Koło chipsów tortilli to nie stało… nie polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *