Tradycyjny pasztet mojej mamy – najlepszy przepis!

2 marca 2016, 09:27 | Kuchnia Przystawki Święta Wielkanoc wielkanocne potrawy | 0
Tradycyjny pasztet mojej mamy – najlepszy przepis!

Tradycyjny pasztet mojej mamy to kwintesencja pasztetu doskonałego, smak mojego dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Tradycyjny smak i cudowna, kremowa konsystencja. Mamo, dzięki za ten przepis!

tradycyjny-pasztet-mojej-mamy-przepis_1

Tradycyjny pasztet mojej mamy

proporcje na 2 keksówki

500 g mięsa wołowego gulaszowego

500 g mięsa wieprzowego od łopatki

500 g tłustego boczku lub podgardla

250 g wątróbki wieprzowej

3 łyżki oleju

szklanka tartej bułki

7 jajek

10 ziarenek jałowca

sól

pieprz

dodatkowo do formy:

smalec

bułka tarta

  1. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju.
  2. Dodać mięso wołowe, wieprzowe od łopatki i podgardle i dusić pod przykryciem 30 minut.
  3. Wątróbkę pokroić w plasterki grubości 1 cm i dusić pod przykryciem na łyżce oleju przez 20 minut.
  4. Mięso i wątróbkę zostawić do ostygnięcia, a następnie trzykrotnie przepuścić przez maszynkę.
  5. W trakcie mielenia dodać ziarenka jałowca.
  6. Do zmielonego mięsa wsypać bułkę tartą i jajka, dodać pozostały po duszeniu sos, sól pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Masa będzie dość rzadka.
  7. Formę keksówkę posmarować smalcem i wysypać tartą bułką.
  8. Przełożyć masę mięsną.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piec godzinę.
  10. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do ostygnięcia.
  11. Gdy pasztet dobrze zastygnie, ogrzać foremkę od dołu na gazie, aby tłuszcz na dnie się rozpuścił i przełożyć pasztet na półmisek.

tradycyjny-pasztet-mojej-mamy-przepis_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *