Najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami

31 maja 2013, 09:17 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 62
Najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami

Gino D’Acampo jest młody, przystojny i świetnie gotuje, a najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami, który dziś proponuję pochodzi z jego książki„Buonissimo! Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej“.  Jeśli dotychczas miałaś jakiekolwiek problemy z przygotowaniem tego deseru, to chcę Cię zapewnić, że tym razem  z pewnością się uda. Beza będzie wilgotna w środku i chrupiąca na wierzchu, po upieczeniu odrobinę się zapadnie i może pęknąć w kilku miejscach, ale o to chodzi. Nie będę się rozpisywać, spójrz tylko, czy można się temu oprzeć?

najlepszy-przepis-na-pavlova-z-truskawkami_10

najlepszy-przepis-na-pavlova-z-truskawkami_11

najlepszy-przepis-na-pavlova-z-truskawkami

Najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami

6 białek

350 g cukru pudru

1 łyżeczka octu winnego

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

1 łyżeczka skórki otartej z limonki

do dekoracji:

400 ml śmietany kremówki

400 g truskawek

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka octu balsamicznego

kilka listków bazylii i mięty

  1. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 25 cm. Położyć go na blasze do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
  3. Białka ubić na sztywno.
  4. Nie przerywając ubijania dodać połowę cukru. Ubijać, aż piana stanie się błyszcząca.
  5. Dodać wtedy pozostałe składniki, czyli resztę cukru, ocet, mąkę kukurydzianą i skórkę z limonki.
  6. Wymieszać całość delikatnie szpatułką i wyłożyć na przygotowaną blachę.  
  7. W środku zrobić lekkie wgłębienie.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika, pięc 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec godzinę.
  9. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego wystygnięcia, a najlepiej na całą noc.
  10. Przed podaniem obrać i pokroić truskawki, posypać je cukrem, doprawić octem i posiekanymi ziołami, wymieszać. Ubić śmietanę, rozsmarować na bezie, na wierzchu ułożyć truskawki. Smacznego!

najlepszy-przepis-na-Pavlova-z-truskawkami_6

najlepszy-przepis-na-pavlova-z-truskawkami_7

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

62 odpowiedzi na “Najlepszy przepis na Pavlovą z truskawkami”

  1. Anita Kosmalska napisał(a):

    Wiesz Beatko ze do tej pory jeszcze nigdy nie robilam tortu bezowego? Patrzac jednak na Twoje zdjecia chyba tym razem sie skusze i wyprobuje przepis :)

  2. Gosia napisał(a):

    A mi nigdy nie wychodzi, nawet jeśli robię tą techniką. Zawsze się przypala. Powoli się poddaję…

    • Justineee napisał(a):

      Zazwyczaj to kwestia piekarnika. Ja za każdym razem kiedy już myślałam, ze wszystko wiem o bezie okazywało się, że przy zmianie piekarnika wyszła totalna klapa. Przy starszych typach zostawiam uchylony piekarnik-wkładam w drzwiczki drewnianą łyżkę lub łopatkę i piekę w jak najniższej temp-100st. W nowych piekarnikach kiedy minimalnie uchyla się drzwiczki ten się wyłącza, ale nowe mają termoobieg i wtedy najlepiej jest piec na tylnej grzałce(tej wokół wentylatora) z termoobiegiem. i temp też zawsze zmniejszam po 10 minutach do 100st. próbuj różnych technik-kiedyś się uda:)

  3. Emilia Ryt-Josiek napisał(a):

    Możesz więcej takich torów pokazywać to schudnę :) Nie cierpię bezów :D

  4. Katarzyna Kornicka napisał(a):

    nie wychodzi mi beza :(

  5. Cynamonowe szczęście napisał(a):

    pewnie :) w tym całym byciu fit czasem trzeba sobie pozwolić na odrobinę grzesznych przyjemności :) bo wszystko jest dla ludzi tylko z głową :) ps. chyba wypróbuję ten przepis ;)

  6. Paulina Pacholczyk napisał(a):

    Noooo nie mogę! Ale bezglutenowe, więc zgrzeszę i zrobię ;) Dzięki za inspiration :*

  7. asiami napisał(a):

    kusisz………

  8. Ewa Latała napisał(a):

    bosko wygląda :)

  9. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Coś się nam należy i takie pyszności też…a co:)Beatko ,to wygląda cudownie,,,,radocha dla oczu,a jaka pewnie dla podniebiebnia:)

  10. Anna Milkowska napisał(a):

    Jak to dobrze, ze dzis kupiłam paletę jajek :)

  11. Gizela Troczynska napisał(a):

    i sami zjecie ten torcik??/ beze mnie???oj nieładnie!

  12. Marta Z-ska napisał(a):

    Ojej ale cudna! Jaka apetyczna!

  13. Aleksandra Wycech napisał(a):

    Cudna jest ta beza. Dodałam troszeczkę mniej cukru a bazylię zastąpiłam miętą.

  14. Grażyna Matyschik napisał(a):

    cos pieknie pysznego ;) Udanego dnia!

  15. Ewa Skórzak napisał(a):

    Wszystkiego dobrego dla Ciebie! A że wirtualna Pavlova nie tuczy to choć oko nacieszę a przepis porywam.

  16. Samych słonecznych dni dla wszystkich Kobietek dla tych małych i dużych :)

  17. Katarzyna Chrzanowska napisał(a):

    Ten przystojny Włoch mnie najbardziej zainteresował……?

  18. Kinga Konior napisał(a):

    Witam czym zamienić mąkę kukurydziana ?

  19. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Och! Idealny prezent <3

  20. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    BARDZO przyjemnego dnia :D

  21. Aleksandra Kaczmarek napisał(a):

    Hmmmm…uwielbiam

  22. Majanowe Pieczenie napisał(a):

    Cudnego dnia Beatko :)

  23. Marzena Kłos napisał(a):

    Wszystkiego dobrego, ciasto pięknie wygląda ☺

  24. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Wszystkiego co najlepsze Beatko:) ale pychota:)

  25. Ula Tesdorpf napisał(a):

    Dziękuję na wzajem. ☺

  26. Marzanna Mazur napisał(a):

    Od wczoraj jestem na diecie, a Ty z Pavlovą wyskakujesz :)

  27. Monika Laudańska napisał(a):

    Podpisuję się pod komentarzem przedpiśczyni. Okrutnaś :P

  28. Madame Malonka napisał(a):

    Wygląda przepięknie. Zawsze bałam się robić sama bezę, ale Twój tort wygląda tak cudnie, że tym razem się skuszę. Mam w domu łasucha, który będzie szczęśliwy :-) Tylko mam pytanie, a nawet dwa. 1. W jakim celu jest ocet i czy to ma być zwykły, czy może być jabłkowy? 2. Czy on nie mięknie/topi się/rozpływa? Raz kupiłam gotowe placki bezowe, zrobiłam taką masę jak Twoja a następnego dnia po wyciągnięciu z lodówki miałam bezę z cukrową wodą…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *