Udka z powidłami węgierkowymi z grilla

24 czerwca 2016, 14:41 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 14
Udka z powidłami węgierkowymi z grilla

Jeśli lubisz pieczony na grillu drób i masz ochotę na coś wyjątkowego w smaku, to jestem pewna, że mój przepis na udka z powidłami węgierkowymi Ci się spodoba :).

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-08

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-10Cała tajemnica tego prostego, smakowitego dania tkwi w odpowiednim doborze proporcji. Słodki smak przełamany kwaśną nutą i lekko wyczuwalna na języku musztarda gruboziarnista, doskonale współgra z delikatnością drobiowego mięsa. Wybrałam udka kurczaka zagrodowego. Zamarynowałam je dzień wcześniej i zostawiłam na noc w lodówce. Dzięki temu solidnie przeszły śliwkową marynatą, a podczas pieczenia zachowały wilgotność. Do przygotowania marynaty użyłam powideł węgierkowych Łowicz.

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-01Lekko kwaskowe, gęste, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem najlepszych polskich węgierek. Ten przepis doskonale nadaje się na spotkanie przy grillu. Kurczaka najpierw trzeba opiec przez ok. 15 minut na dobrze rozgrzanym ruszcie, a potem dopiec z boku grilla już w niższej temperaturze. Wtedy warto co jakiś czas posmarować mięso dodatkową porcją węgierkowej marynaty, by na wierzchu utworzyła się słodka, pyszna skorupka.

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-05Jeśli akurat nie masz w planach rozpalania grilla, możesz też przyrządzić potrawę w domu i upiec kurczaka w piekarniku. Doskonale przyrządzony drób zasługuje na równie wybitne towarzystwo. Na szczęście tu wybór jest prosty – sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych sprawdza się zawsze w takich sytuacjach i witana jest na spotkaniach przy grillu z niesłabnącym entuzjazmem. Po przepis na sałatkę zapraszam tu :)

Udka z powidłami węgierkowymi z grilla

5 udek kurczaka zagrodowego

ząbek czosnku

½ łyżeczki soli

2 czubate łyżki powideł węgierkowych Łowicz

łyżka musztardy gruboziarnistej

łyżeczka skórki otartej z cytryny

łyżeczka soku z cytryny

łyżka oleju

  1. Przygotować marynatę. W moździerzu rozgnieść czosnek z solą.
  2. Dodać powidła węgierkowe Łowicz, musztardę, skórkę i sok z cytryny oraz olej.
  3. Wymieszać dokładnie składniki.
  4. Mięso umyć, osuszyć, przełożyć na półmisek, zalać marynatą i zostawić na noc w lodówce.
  5. Piec na rozgrzanym grillu ok. 15 minut.
  6. Następnie przełożyć z boku grilla, posmarować ponownie marynatą i dopiec w niższej temperaturze.

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-03

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-04

udka-z-powidel-wegierkowych-lowicz-przepis-11

Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

14 odpowiedzi na “Udka z powidłami węgierkowymi z grilla”

  1. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Udka super . Pani Beato ja prosze o przepis na mufinki z morelami . Z gory dziekuje i pozdrawiam.

  2. Justyna Szumilas napisał(a):

    Jestes po prostu BOSKA! !!!!!!!!

    You make my day! !

    Czychalam na śliwke!

  3. Moja Osobistosc napisał(a):

    w niedzielę mam grilla więc chętnie wyprobuję ;)

  4. Monika Morawska napisał(a):

    Pyszności. Świetny pomysl na kurczaka.

  5. Ola Mrzc napisał(a):

    Sylwia Kolodziej teraz takie zrobię

  6. Elżbieta Adamowicz napisał(a):

    Też wypróbowałam – pyszne

  7. Małgorzata Stosio napisał(a):

    A w piekarniku wyjdą?

  8. Aleksandra Klimek napisał(a):

    będzie jak znalazł na sobotę :) dziękuję za pomysł :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *