Waniliowe śnieżne kule

18 grudnia 2015, 13:39 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Jadalne prezenty Kuchnia Świąteczne Święta | 14
Waniliowe śnieżne kule

Te okrągłe ciasteczka, o prawdziwie maślanym zapachu, przechowuję w zamkniętym słoju. Przesypane sporą ilością cukru pudru, z dnia na dzień zyskują na smaku. Są bardzo proste w wykonaniu i nie znam osoby, która może im się oprzeć. Z podanych składników powinno wyjść ok. 25 ciasteczek.

waniliowe-sniezne-kule-przepis_08

waniliowe-sniezne-kule-przepis

Waniliowe śnieżne kule

220g miękkiego masła

50g cukru pudru

1 żółtko

350g zwykłej pszennej mąki

120g mielonych migdałów bez skórki

laska wanilii

dodatkowo cukier puder do posypania

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Cały czas ucierając dodać żółtko, a na końcu mąkę, migdały i ziarenka wydrążone z wanilii.
  3. Dokończyć wyrabianie ciasta rękami. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 20 minut, żeby nieco stężało.
  4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zostawiając między nimi ok. 6 cm odstęp.
  5. Ciastka piec w temperaturze 190 st.C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu powinny być lekko zarumienione.
  6. Przestygnięte ciastka ułożyć na tacy i obficie posypać cukrem pudrem.
  7. Zostawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie przełożyć do słoika, przesypując kolejne warstwy cukrem.

waniliowe-sniezne-kule-przepis_06

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

14 odpowiedzi na “Waniliowe śnieżne kule”

  1. Barbara Gutt napisał(a):

    Wiem,że to mało zdrowe,ale czy laskę wniliii można zastąpić aromatem.U mnie w sklepach brak takich lasek .Smaka mi narobiłaś :)

  2. Iwona napisał(a):

    No i już wiadomo jakie ciasteczka dziś zrobię z moim najmłodszym :) DZIĘKUJĘ :)

  3. Majana napisał(a):

    Piękne ciasteczka Beatko. Waniliowe są cudne, pięknie pachną i smakują.
    Uwielbiam wygląd laski wanilli. :)
    Uściski slę

  4. ewa napisał(a):

    Czy migdały można zastąpić np. orzechami włoskimi?

  5. Barbara Gutt napisał(a):

    Beatko,ciasteczka wyszły przepyszne ❤ całej rodzinie smakowały

  6. Asia.ap napisał(a):

    Zrobiłam raz, kiedy przepis na nie pojawił się w Kuchni. Od tamtej pory nie ma świąt bez śnieżnych kuli! <3 ich zapach… ach…

  7. youstyna napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj. Świetne! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *