Waniliowy budyń jaglany z błyskawiczną polewą wiśniową

7 marca 2015, 19:25 | Bezglutenowe Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 56
Waniliowy budyń jaglany z błyskawiczną polewą wiśniową

budyn-z-kaszy-jaglanej-5Ostatnie dni minęły mi super intensywnie. Być może z powodu zmęczenia i ogólnego wyczerpania naszła mnie ochota na przedszkolny klasyk podwieczorkowy, czyli budyń z syropem owocowym. Mój budyń przygotowałam na bazie kaszy jaglanej, którą miałam już ugotowaną wcześniej. Jak ją przygotować opisałam tutaj.  Miseczka takiego budyniu w połączeniu z obłędną polewą owocową stawia na nogi jak nic innego. Polecam:) budyn-z-kaszy-jaglanej

Waniliowy budyń jaglany z polewą owocową

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1 1/2  szklanki mleka (roślinne lub krowie)

pół laski wanilii

2 łyżki syropu z agawy lub miodu

1/2 szklanki migdałów obranych wcześniej ze skórki

polewa:

250 g mrożonych wiśni

3 łyżki miodu

  1. Do garnka przełożyć kaszę, dodać mleko, rozkrojoną wzdłuż wanilię i migdały.
  2. Podgrzewać na małym ogniu ok. 15 minut, aż kasza z dodatkami się „rozklei”.
  3. Następnie zmiksować całość z dodatkiem syropu lub miodu i przełożyć do miseczek.
  4. W garnku rozgrzać miód, dodać mrożone owoce.
  5. Smażyć na dość dużym ogniu aż polewa zgęstnieje.
  6. Lekko przestudzoną polać budyń.

 

budyn-z-kaszy-jaglanej_2

budyn-z-kaszy-jaglanej-3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

56 odpowiedzi na “Waniliowy budyń jaglany z błyskawiczną polewą wiśniową”

  1. franaisdesaffaires napisał(a):

    Uwielbiam, smaki dziecinstwa, pozdrawiam p.s. swietny blog ☺

  2. Ivo napisał(a):

    A czy wiśnie mogą być z kompotu?

  3. kwiatuszek2104 napisał(a):

    Ależ proste, piękne apetyczne i te szklaneczki bardzo fajne, cieszy oko i aż mam ochotę popędzić do kuchni i przygotować, chociaż aktualnie jestem już w piżamie z książką :P :)

  4. Kasia K. napisał(a):

    Zrobiłam z polewą jagodową. Pycha!

  5. ula napisał(a):

    Mam pytanie do autorki bloga:W przepisie sa 2 szklanki ugotowanej kaszy.Jak mam to rozumieć – czy 2 szklanki sypkiej surowej kaszy gotujemy, czy z 2 szklanek tej już ugotowanej kaszy robimy deser.Kasza pewnie zwiększa swoją objętość w trakcie gotowania stąd moje pytanie.I jeszcze jedno: Proporcja gotowania kaszy 2:1 oznacza że mamy dać 2 razy więcej wody od kaszy czy odwrotnie?proszę o pomoc bo bym chciała zrobić ten deser w najbliższych dniach.

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Ula, dokładnie tak, jak napisałam – dwie szklanki ugotowanej kaszy. Proporcja 2:1 oznacza 2 porcje wody i 1 porcję kaszy.

      • ula napisał(a):

        dzięki.pierwszy raz prażyłam i nie mam wyczucia ile to powinno trwać ,cały czas mieszałam a tak zaczęło dymić i pachnieć ale na spaloną ta kasza nie wyglądała więc chyba jest ok.

  6. Alicja napisał(a):

    Wyjdzie bez migdałów? :)

  7. Karolina Masek napisał(a):

    czy taki budyń można przygotować na mleku roślinnym np. migdałowym ??

  8. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Jutro na śniadanie będzie idealnie. Porozpieszczam się troszkę .

  9. Beata Przeorska napisał(a):

    Znamy i robimy w wersji wegańskiej. Pycha!

  10. Gosia napisał(a):

    robię z truskawkami :P bo wiśnie mam mrożone, ale z pestkami :) hmmm… i jeszcze akurat nie mam migdałów pod ręką, więc dam wiórki kokosowe… mam nadz., że będzie dobre :)

  11. Emilia Wiśniewska napisał(a):

    Wygląda pysznie, zrobię jutro ale wiśnie zamienię na dynię. :-)

  12. Kamila Jabłonowska napisał(a):

    Czytasz w moich myślach. Od miesięcy próbuję przemycać kaszę w daniach dla dzieci i takie cuda właśnie to umożliwiają. Jutro na śniadanie serwuję więc budyń

  13. Beata Chapińska napisał(a):

    robiłam taki budyń tylko, że z czekoladą ;)

  14. Anka Gmurczyk napisał(a):

    Czy możesz mi napisać jak ugotować kaszę? Jestem w tym temacie noga straszna. A taaaaki budyń to bym zjadła :)

  15. Krystyna Woźniak napisał(a):

    Pewnie pyszny udostępniam dalej :)

  16. Ania Klinkosz napisał(a):

    Ach pychota, tylko właśnie gotowanie tej kaszy…

  17. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Ależ mnie zainspirowałaś. Kasza gotuje się na swoim mleku migdałowym z wanilią, z migdałami i daktylami. Do tego będzie sos z czarnej porzeczki. Pachnie pięknie w całej kuchni. Pozdrawiam zimowo

  18. Agnieszka Fiszer napisał(a):

    Może wreszcie czas ruszyć kaszę kupioną pół roku temu … :)

  19. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    No i masz. To jest pyszne, jak mówią dzieci. Zjadłam i chcę jeszcze :)

  20. Monika Hankus napisał(a):

    Mmm pyszności:-)

  21. Joanna Garbacz napisał(a):

    A to moja wersja, pycha, dziekuje!

  22. Gloria Ziencina-Kawula napisał(a):

    Lawendowy, skąd masz takie śliczne, proste szklaneczki? :-)

  23. Paweł Tryczyński napisał(a):

    problem polega na tym, że kasza jaglana jest zdrowa, ale niejadalna ;)

  24. Ania napisał(a):

    A czy wyjdzie jeśli kaszę ugotuje się na mleku lub pół na pół z wodą do rozklejenia? Zawsze troszkę szybciej by było…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *