Wegańska chałka z dynią. Lekcja jak zapleść chałkę krok po kroku :)

15 października 2016, 13:24 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 22
Wegańska chałka z dynią. Lekcja jak zapleść chałkę krok po kroku :)

To jest chałka doskonała! Z każdym kolejny kęsem powtarzam sobie to zdanie jak mantrę. Bo to rzeczywiście jest chałka która smakuje mi jak żadna inna. Mięciutka i puszysta, delikatnie słodka, ale nie za bardzo. Ma cudowny kolor – to zasługa dyni i odrobiny kurkumy. Nie zawiera białka zwierzęcego, nie mam jajek i smakuje wybornie J Absolutnie doskonała także na drugi i trzeci dzień. Z podanych składników wyjdą Ci dwie spore chałki. Wyrośnięte ciasto jest miękkie, plastyczne i doskonale się z nim pracuje.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_11

Jak zapleść chałkę krok po kroku

Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Z każdej połówki otrzymasz jedną chałkę.

  • Z połowy ciasta uformuj kulę i podziel ją na 6 części.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_01

  • Uformuj 6 wałeczków o długości 40 cm.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_02

  • Wałeczki ułóż równolegle i zlep górne końce.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_03

  • Wałeczek z prawej strony przepleć przez trzeci.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_04

  • Kolejno przeplataj podobnie każdy wałeczek z prawej strony.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_05

weganska-chalka-z-dynia-przepis_06

  • Na koniec podwiń wałeczki pod spód i sklej.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_07

  • Brawo, chałka jest zapleciona!

Wegańska chałka z dynią

(przepis znalazłam na blogu Hello Morning)

proporcje na dwie chałki

½ łyżeczki kukrumy

100 g cukru trzcinowego

½ szklanki oleju

400 ml ciepłej wody

szklanka puree z dyni (upieczonej wcześniej, obranej ze skóry i zmiksowanej blenderem)

800 g mąki pszennej

10 g drożdży instant

½ łyżeczki soli

dodatkowo:

mleko sojowe

sezam o posypania

  1. Do dzbanka wsypać kurkumę i cukier.
  2. Dodać olej i wodę, energicznie wymieszać.
  3. Mąkę sypać do miski. Dodać drożdże, sól i puree z dyni. Zacząć wyrabianie, stopniowo dolewając mieszankę z olejem i wodą.
  4. Zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić.
  7. Podzielić na dwie części i z każdej uformować chałkę.
  8. Ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Posmarować mlekiem i posypać sezamem.
  10. Odstawić w do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C.
  11. Chałkę piec ok. 30 minut, następnie wyjąć i przełożyć na kratkę, żeby wystygła.

weganska-chalka-z-dynia-przepis_17

weganska-chalka-z-dynia-przepis_15

weganska-chalka-z-dynia-przepis_13

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Wegańska chałka z dynią. Lekcja jak zapleść chałkę krok po kroku :)”

  1. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Jest wspaniała Beatko:) A u mnie też króluje dynia upieczona z innymi warzywkami …już wczoraj miałam z nią zabawę …ale jest tak wdzięcznym warzywem ,że zajada się ją potem z wielkim apetytem:)

  2. Agnieszka Żukowska napisał(a):

    U nas dyniowo – marchewkowo :-) muffinki królują z wytloczyn po soku ;-)

  3. Joanna Kaczmarek napisał(a):

    Ja zrobiłam humus ;)

  4. Anna Makowska napisał(a):

    A ja robilam koncetraty rosolkow. Warzywny, kurczakowy i wolowy. I do sloiczkow

  5. Marzena Strzyżewska napisał(a):

    Placki z dyni z Pani przepisu :)

  6. Justyna Walewska napisał(a):

    Wyglada super ale mąkę pszenną zastąpię bezglutenową :)

  7. Gosia Kamila napisał(a):

    ja wlasnie zrobilam syrop korzenno dyniowy do kawy

  8. Beata Paziewska napisał(a):

    Mi warkocze słabo wyszły ale smak super! Dziekuje za przepis! Pozdrawiam z Finlandii.

  9. To Ma napisał(a):

    czy moge dodoac mąke orkiszowa i co zamiast pure z dyni jesli niemam :(

  10. Marta Zawiślak napisał(a):

    Wyszła przepyszna ! Dziękuję za przepis :*

  11. Joanna Jachowska napisał(a):

    Szacun dla wszystkich, którzy plotą chałki. A z 6 linek to dla mnie mega szacun. Właśnie zrobiłam pierwsze podejście do chałki, i to było moje ostatnie podejście do chałki za chiny ludowe nie wiem jak to zapleść, próbowałam też z 3, ale nie huhu. No i moja chałka jest dziś bułeczkami , jakkolwiek to brzmi

  12. […] pikantny smak pasty z lekko słodkawą, delikatną chałką z dynią (przepis znajdziesz tu). No i to już jest petarda doznań smakowych wartych Oskara albo jakiegoś innego Nobla. Możesz […]

  13. magda napisał(a):

    a ile to bedzie drożdzy swiezych, bo niemam instant?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *