Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli

19 stycznia 2017, 18:44 | Bezglutenowe Kuchnia Przepisy Przystawki Wegetariańskie | 36
Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli

Wegańska pasta z fasoli to bardzo smaczna pasta do chleba. Niektórzy nazywają ją wegańskim smalcem z fasoli, ale powiem szczerze, że nazwa ma tu niewielkie znaczenie. Pasta jest pyszna, bogata w smaku. Ugotowana fasola jest doskonałym tłem dla powoli karmelizowanej na złoto cebulki i nadającego charakteru kwaśnego jabłka. Od razu się przyznam, że zrobiłam pastę z fasoli z puszki, żeby skrócić czas przygotowania.

 

Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli

2 puszki fasoli

duża cebula

3 łyżki oleju

½ łyżeczki soli

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego

kwaśne jabłko

łyżeczka majeranku

pieprz

  1. Fasolę odsączyć (pozostawić ¼ płynu) i zmiksować na puree.
  2. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, dodać sól, liście laurowe i ziele angielskie i smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli.
  4. Następnie dodać cukier i smażyć cały czas mieszając do momentu, aż cebula się przyrumieni. Wyjąć z cebuli ziele angielskie i liście laurowe.
  5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć razem cały czas mieszając ok. 3-4 minuty.
  6. Doprawić masę majerankiem i pieprzem.
  7. Dodać zmiksowaną fasolę i chwilę razem przesmażyć. Można jeszcze raz zmiksować.
  8. Przełożyć do słoika i zostawić do ostygnięcia. Doskonale smakuje z kiszonymi ogórkami.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

36 odpowiedzi na “Wegańska pasta z fasoli – smalec z fasoli”

  1. Elzbieta Burtan napisał(a):

    Dziękuję,wykorzystam przepis.

  2. Elisabeth Heydeck napisał(a):

    Yummmmmiiieeee! Sounds great! Living & Green

  3. Weronika Anna napisał(a):

    Czy zamiast zalewy można dodać wodę? :)

  4. Katrin Polinska napisał(a):

    …..a ja na diecie…ani fasoli…ani ogorkow pod zadna postacia… :-(

  5. Anna Paszkiewicz napisał(a):

    Uwielbiam paprykarz z Twojego przepisu, teraz spróbuję kolejną pastę :)

  6. Bożena Kromer napisał(a):

    Robiłam , jest GENIALNY !!!!

  7. Jagoda Konev napisał(a):

    Muszę zrobić

  8. Anna napisał(a):

    Jak długo można ją przechowywać?

  9. Ula Wójcik napisał(a):

    Jest przepyszny :)

  10. Anna Kiraga-Augustyn napisał(a):

    Właśnie zrobiłam – zamiast białej fasoli użyłam czerwona (taką akurat miałam ) – przepyszne‼ i MEGA szybkie w przygotowaniu
    Polecam

  11. Anna Makowska napisał(a):

    Uwielbiam i tobie dosc czesto!!!! ❤

  12. martyna napisał(a):

    Jaka to ma być fasola, biała czy czerwona z puszki?

  13. Weronika Sadowska napisał(a):

    Robilam :-) jadlam :-) Pyszota ❤❤

  14. Joanna Wujanicz napisał(a):

    Nom jest mega!!!wyprobowane I polubione:)

  15. Musze sprobowac I akurat mam wszystkie skladniki w domku

  16. Anna Bajer napisał(a):

    Koniecznie Muszę sprobowac! Dziękuję

  17. Agnieszka Łaszcz napisał(a):

    Trzeba wypróbować

  18. Marta Duda napisał(a):

    Czy to ten słynny przepis Marty Dymek z Jadlonomii?

  19. Anna napisał(a):

    A można z gotowanej białej fasoli piękny jaś?

  20. Ala Laos napisał(a):

    Ja robię z suszona śliwka , ale teraz spróbuje z jablkiem

  21. Ania Chorążewicz napisał(a):

    Mniam mniam, dziś robię dziękuję za inspirację

  22. Ada Sokolowska napisał(a):

    słynny wegańsi smalec Jadłonomia

  23. Iza Wójcik napisał(a):

    Przepis wygląda mniamuśnie, mimo ze to nie smalec..

  24. Joanna Niedzielska napisał(a):

    ja zaraz tez zrobię

  25. Ewelina napisał(a):

    Pani Beato,
    Kolejny doskonaly przepis. Pasta pyszna!

  26. Małgorzata Wrzosek napisał(a):

    Jadłam, niebo w gębie ☺

  27. Wiola napisał(a):

    Pyszne. Trochę sie bałam połączenia z jabłkiem …niepotrzebnie. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *