Wegańskie batony daktylowe z masłem orzechowym i jagodami Goji.

24 stycznia 2016, 21:22 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Wegetariańskie | 14
Wegańskie batony daktylowe z masłem orzechowym i jagodami Goji.

Wegańskie batony daktylowe to doskonała opcja dla łasuchów, którzy jednocześnie dbają o linię i dobrą formę. Pełne zdrowej energii, nie zawierają laktozy, ani cukru. To przepis, który można wykorzystać na kilka sposobów. Nieschłodzonym kremem posmaruj tosty, naleśniki, lub przełóż ciasto. Po schłodzeniu powstanie pyszna przekąska w formie batonów. Na zdrowie :)

weganskie-batony-z-jagodami-goji

jagody-goji

Wegańskie batony daktylowe z masłem orzechowym i jagodami Goji

100 g migdałów

200 g daktyli

150 ml gęstego mleka kokosowego ( z puszki)

150 g masła orzechowego

4 łyżki kakao (lub karob)

na wierzch:

2 łyżki Jagód Goji

2 łyżki migdałów

  1. Migdały uprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
  2. Następnie przestudzić je i zmielić na mąkę. Ja robię to w małym blenderze.
  3. Daktyle pozbawić pestek. Jeśli są suszone, zalać gorącą wodą, tak by je przykryła i zostawić, by zmiękły. Jeśli są świeże, pominąć ten etap.
  4. Zmiksować mleko kokosowe, masło i odsączone z wody daktyle.
  5. Dodać mąkę migdałową i kakao.
  6. Miksować, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie krem. Taki krem jest doskonały do naleśników, placuszków, tart lub na tosty. Można go też przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, na wierzchu ułożyć jagody i posiekane migdały.
  7. Wstawić do zamrażalnika na 2 godziny, następnie pokroić na porcje i podawać w formie batonów. Pycha!

weganskie-batony

weganskie-batony_5

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

14 odpowiedzi na “Wegańskie batony daktylowe z masłem orzechowym i jagodami Goji.”

  1. Monika Hampel napisał(a):

    Dobrej nocy :-) a w poniedziałek trzeba wstać z uśmiechem (takie małe postanowienie) :-)

  2. Zabawa w gotowanie napisał(a):

    To na pewno coś dla Nas :)

  3. Mokkafiveoclock napisał(a):

    Rano biegne po skladniki :)

  4. Beato, rozumiem, że batony muszą być podawane niemalże z zamrażarki?? czy jest szansa na podanie ich np. w przedszkolu?? chciałabym zrobić synkowi na ur. jest zakaz spożywania cukru. tu są daktyle. extra alternatywa by była

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *