Wegańskie lody czekoladowe

15 maja 2015, 09:16 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Wegetariańskie | 13
Wegańskie lody czekoladowe

weganskie-lody-czekoladowe_5Od miesięcy zajadam się wegańskim budyniem na bazie awokado i mleka kokosowego (przepis tu). Tym razem zmieniłam nieco proporcje, zwiększyłam ilość dojrzałego, tłustego awokado, które nadaje masie cudowną, jedwabistą konsystencję i zamroziłam w foremkach. Pycha, moi mili, pycha :)

Wegańskie lody czekoladowe

2 dojrzałe awokado

dojrzały banan

2 łyżki Ksylitolu Sante

4 łyżki kakao

150 ml Napoju Kokosowego Alpro

dodatkowo: laska wanilii

Obrać awokado i banany.  Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, czubkiem noża wyjąć z niej ziarenka, dodać do awokado i banana razem z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką, lśniącą i gęstą masę. Przełożyć ją do foremek, do każdej włożyć patyczek i wstawić do zamrażalnika na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

weganskie-lody-czekoladowe_3

weganskie-lody-czekoladowe_2

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Wegańskie lody czekoladowe”

  1. Odcienie Kuchni napisał(a):

    A u mnie 100% owoców :) – http://odcieniekuchni.pl/lody-owocowe/. Muszę wypróbować takie z kakao.

  2. zdecydowanie do zrobienia :)

  3. Urszula Piekarska napisał(a):

    Wyglądają super!!! :)

  4. Bake It napisał(a):

    Wyglądają smakowicie! Zastanawiam się tylko czy po zamrożeniu mają kremową konsystencję? Bo to jest zawsze mój problem jak robię lody w takich foremkach, wychodzą twarde i jakby z kryształkami lodu :(

  5. Magdalena Gackowska napisał(a):

    Marze o nich cały tydzień!

  6. Komiteptol napisał(a):

    Mmmm… wyglądają obłędnie! Narobiłaś mi smaka na lody, na szczęście mam jakieś gotowce w zamrażalniku (dzisiaj akurat brak czasu na kuchcenie). Pozdrawiam, Agata.

  7. Muszka napisał(a):

    ale fajne lody:)

  8. Ewka napisał(a):

    Mój mały alergik będzie zachwycony, wracam z pracy i do dzieła :)

  9. Anita Kosmalska napisał(a):

    Batka, wyprobowalam i co tu duzo mowic, PYCHOTA!!!!! Malo tego, do zamrozenia poszla tylko polowa, bo druga pochlonelam zaraz po zmiksowaniu! Mega!

  10. Julita napisał(a):

    bardzo chciałam ich próbować, ale… to był najpyszniejszy krem czekoladowy, jaki w życiu jadłam ;D Cudo po prostu !!! Dziękuję za przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *