Wegańskie lody porzeczkowo – kokosowe

21 sierpnia 2016, 07:41 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Wegetariańskie | 19
Wegańskie lody porzeczkowo – kokosowe

Uwielbiam kwaskowy smak porzeczek. I ten masakrycznie różowy kolor, gdy porzeczkowy mus mieszam z mlekiem kokosowym. Aż trudno uwierzyć, że taki kolor stworzyła natura. A jednak :) Lody są bardzo proste w przygotowaniu i wyraziste w smaku. Można je zrobić w foremkach i zajadać jako lody na patyku lub w pojemniku i nakładać do pucharków po uprzednim lekkim rozmrożeniu. Kolejną partię zrobię z czarnych porzeczek i jestem przekonana, że to też będzie niezły smakowy czad ;) Porzeczki rozgotowuję z miodem. Możesz też użyć innego słodzidła. Może być zwykły cukier, ksylitol lub syrop z agawy. Ja lubię w tych lodach lekko miodowy posmak. Zanim zmieszam owoce z mlekiem, przecieram je przez sitko, aby pozbyć się pestek. I to tyle.

lody-porzeczkowo-kokosowe-przepis_01

lody-porzeczkowo-kokosowe-przepis_04

lody-porzeczkowo-kokosowe-przepis_06

Wegańskie lody porzeczkowo – kokosowe

300 g porzeczek

5 łyżek miodu (lub więcej, jeśli lubisz słodsze lody)

skórka otarta z 1 cytryny

400 ml gęstego mleka kokosowego

  1. Porzeczki oczyścić, wrzucić do garnka.
  2. Dodać miód, rozgnieść lekko, by owoce puściły sok.
  3. Gotować ok. 5 minut na średnim ogniu.
  4. Porzeczki przetrzeć przez gęste sitko.
  5. Wymieszać z mlekiem kokosowym i skórką z cytryny.
  6. Przelać do pojemników i zamrozić. Smacznego :)

lody-porzeczkowo-kokosowe-przepis_02

lody-porzeczkowo-kokosowe-przepis_07

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

19 odpowiedzi na “Wegańskie lody porzeczkowo – kokosowe”

  1. Viola Mróz napisał(a):

    Byłam,byłam…Zakochałam się w Zante :) Życzę wielu pięknych wrażeń na dziś,Beatko !

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Viola, Zante jeszcze przed nami. Polecisz mi miejsca, które warto zobaczyć?

    • Viola Mróz napisał(a):

      Beatko,miałam na myśli całą wyspę:) Warto wypożyczyć auto na dłużej i pojechać tam gdzie się chce lub ” dokąd nogi poniosą “. Agios Sostis- obowiązkowo bo jest urocze,żółwiowe plaże w Gerakas i Dafni,przepiękne klify w Keri i najpiękniejszy zachód słońca właśnie tam…A jeśli będziecie chcieli się wybrać na ciekawe ,zorganizowane wycieczki po wyspie to z czystym sercem polecam Zante Magic Tours ,z wspaniałą ekipą polskich przewodników.Pierwsza klasa ! Pozdrawiam :)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Violu, pięknie dziękuję za rekomendacje. Właśnie tak zwiedzamy, mamy auto i jeździmy. Choć dziś wypożyczyliśmy na cały dzień łódź i będę oglądać wyspę od strony morza :)

  2. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    u nas leje ale greckie wakacje fajne są

  3. Dorota Nieradka napisał(a):

    Miłego i bezpiecznego wypoczynku, dużo słońca, mnóstwa wrażeń i zapasu energii na resztę roku.
    Pozdrawiam z pochmurnej Irlandii ☔

  4. Marta Wiktor napisał(a):

    Od plaż zdecydowanie bardziej urokliwe są zatoczki, np. Porto Limnionas na zachodnim wybrzeżu. Zatoka Wraku to oczywiście standard – i od środka i z góry – widok z klifu zapiera dech (za zakazem, ale wszyscy wchodzą ;) )

  5. Marta Czaińska napisał(a):

    Bardzo proszę o zdjęcie z plaży ze słoneczkiem :) bo niestety w Poznaniu od rana leje :(

  6. Anna Sankowska napisał(a):

    Udanych wakacji i mnóstwo pięknych wrażeń

  7. asia napisał(a):

    Wegańskie lody … z miodem?

  8. emka napisał(a):

    Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie smakowe, a czytając opis przygotowania, już potrafię sobie wyobrazić ten smak :) Super pomysł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *