Wegańskie pesto z rukoli, czyli jak chudnąć smacznie :)

4 sierpnia 2014, 09:33 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 10
Wegańskie pesto z rukoli, czyli jak chudnąć smacznie :)

wegańskie pesto_4Jak jeść, by chudnąć? Moja odpowiedź jest zawsze taka sama – jeść smacznie, moi mili, bo inaczej to się po prostu na dłuższą metę nie da. Sporo już o tym moim odchudzaniu napisałam, ale z rozmów z Wami i listów, które do mnie piszecie wynika, że chcecie więcej i więcej. No to dziś propozycja pysznościowa i błyskawiczna. Makaron z pesto nie brzmi jakoś specjalnie dietetycznie, ale jeśli tego makaronu na talerz nie naładujecie sobie bardzo dużo, a tradycyjne pesto zastąpicie wegańskim sosem bez sera, to zaręczam, że jak najbardziej wpisuje się on w jadłospis przyjazny gubieniu kilogramów.

wegańskie pesto_5Wegańskie pesto z rukoli

70 g rukoli

garść świeżej bazylii

50 g orzechów laskowych lub migdałów

ząbek czosnku

sok z połowy cytryny

2 łyżki oleju słonecznikowego

sól

Rukolę i bazylię umyć, dokładnie odsączyć i przełożyć do blendera z pozostałymi składnikami. Zmiksować na pastę. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. Cudownie łączy się z młodymi ziemniakami lub bobem. Smacznego!

wegańskie pesto_3Więcej dietetycznych przepisów szukaj na blogu pod hasłem odchudzanie. Wpisz je w okienko „szukaj” i gotowe :)

Zrzut ekranu 2014-07-30 (godz. 10.29.19)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Wegańskie pesto z rukoli, czyli jak chudnąć smacznie :)”

  1. Robert Gutowski napisał(a):

    A jeśli się NIE odchudzam… to mogę podać z cieniutkimi plasterkami wędzonego boczku z patelni ? ;)

  2. Kasia1975 napisał(a):

    A ja tylko dodam, dla uczulonych na orzechy, ze takie pesto super wychodzi z pestkami slonecznika :-)

  3. evartak napisał(a):

    Zrobione na dzisiejszy obiad ze słonecznikiem Mimo wszystko czegoś mi brakowało Może tych cudaśnych oliwek:) Albo dałam za mało cytryny Ile takie pesto może stac w lodówce ? Zabieram się za sałatkę z ogórkami na imprezę Ciekawe jak im zasmakuje
    Udanego weekendu życzę

  4. mg napisał(a):

    A co czerwonego jest w tym pesto?

  5. Uwielbiam tagiatelle z pesto :) Moje ulubione to właśnie z rucoli bądź bazyli ;)

  6. […] Pora na pitę. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, zalać gorącą wodą, wymieszać łopatką, a gdy masa nieco przestygnie, wyrobić rękami. Ciasto powinno być elastyczne i łatwe w formowaniu, jeśli jest za suche dolać jeszcze trochę wody. Z gotowego ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego i cienko je rozwałkować. Opiekać na dobrze rozgrzanej, suchej patelni z obu stron po ok. 2 minuty. Na gotową pitę wyłożyć nadzienie, zwinąć i zajadać ze smakiem! Mojego falafla potraktowałam przed zjedzeniem odrobiną pestu z rukoli (przepis tu). […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *