Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej

23 lipca 2015, 10:09 | Bezglutenowe Desery Kuchnia odchudzanie Wegetariańskie | 37
Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej

rafaello-z-kaszy-jaglanej_3Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej – coś małego, prostego i smacznego. W sam raz dla łasuchów na diecie, dla tych, co lubią kaszę jaglaną pod każdą postacią i kokosowy smak. Po prostu fajny przepis, smacznego :)

vegan-raffaelloWegańskie raffaello z kaszy jaglanej

(ok. 20 sztuk)

100 g kaszy jaglanej

250 ml mleka kokosowego kupnego lub domowego (przepis na domowe błyskawiczne mleko kokosowe znajdziecie tu)

2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu)

laska wanilii

50 g mielonych migdałów

20 całych migdałów

wiórki kokosowe

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, a następnie obrać ze skórki. Kaszę wsypać do garnka, prażyć, cały czas mieszając ok. 5 minut lub do momentu, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i ponownie przełożyć do garnka. Zalać mlekiem, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, dodać ksylitol, rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Gotować pod przykryciem do miękkości. Zestawić z ognia, wyjąć wanilię, wyskrobać ze środka ziarenka, dodać mielone migdały, dokładnie wymieszać. Powinna powstać dość gęsta, kleista papka. Można ją opcjonalnie doprawić skórką cytrynową, jeśli ktoś lubi. Można też mocniej dosłodzić ksylitolem lub miodem. Przygotować miskę z wodą do zwilżania dłoni. Z kaszy formować  zwilżonymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego.  Do środka wkładać po jednym migdale.

raffaello-vegan_6

Obtaczać w wiórkach.

rafaello-z-kaszy-jaglanej_4

Układać na talerzyku. Gotowe :)

veganskie-rafaello

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

37 odpowiedzi na “Wegańskie raffaello z kaszy jaglanej”

  1. Natalia Dudzic napisał(a):

    ale pięknie wyglądasz na tym zdjęciu!

  2. Katarzyna Kornicka napisał(a):

    czy smakiem chociaż trochę przypominają prawdziwe?

  3. śliczny fartuszek!! i wogóle,….ślicznie!!

  4. Kulinarny Oliwek napisał(a):

    no bardzo bardzo powiem Ci :) wypróbuję

  5. Natalia Cempura napisał(a):

    Pierwsze miejsce na „to do list” właśnie zajął ten przepis :3

  6. Beata Sobczyńska napisał(a):

    Natalia Sobczynska

  7. Lucyna Krzymińska napisał(a):

    Jagły gotuje z pokrojonymi,daktylami i suszonymi śliwkami.Nie dodaje ksynolitu są słodkie.Pozdrawiam!!!

  8. Manufaktura Radości napisał(a):

    o matko matko!!!!!!! ale cudne!!

  9. Sara Kucharczuk napisał(a):

    Wyglądają smakowicie, czas by sprawdzić jak smakują :) Składniki dopisane do listy zakupów :)

  10. Ewa napisał(a):

    uwielbiam kaszę jaglaną i kokos! w takim połaczeniu chetnie się skuszę:) czy gotowe mleczko kokosowe ma być tylko „woda” czy całość z puszki?

  11. Emily P-a napisał(a):

    uwielbiam :) hit blogosfery kulinarnej. Już widziałam kilka wersji :)

  12. Stokrotka napisał(a):

    Zawsze mam.problem gdy w przepisie jest mleko kosowe.. czy ono ma byc z puszki ? Czy moze takie z kartonu do np.platkow ? Pozdrawiam.

  13. Stokrotka napisał(a):

    Juz doczytalam w konentarzach jakie to mleko ma byc :) jestem w trakcie produkcji ,dam znac czy byly smaczne

  14. Stokrotka napisał(a):

    Wiec mam jedna watpliwosc co do tego wyrobu ,chodzi o teksture kaszy,czy ona powinna byc jednolita czy taki jej urok ten maczny posmak ? Moze za malo ja pogotoalam..? Tezrba dodac tez sporo xylitolu aby wyczuc tam slodkosc… dodalam tez oleju kokosowego aby uzyskac lepszy aromat.Nie wiem czy kiedys je zrobie ponownie,moze poszukam innego sposobu na kasze ? Musze tu powiedziec ze nawet w placuszkach warzywnych ciezko ja przelknac.. :(.

  15. Betka napisał(a):

    Ile te 20 sztuk może mieć kalorii?:)

  16. Magda napisał(a):

    Czy kasza manna również sprawdzi się do tego przepisu ?
    Pozdrawiam

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Nie próbowałam. Inna konsystencja, inny smak. A dlaczego kasza jaglana Ci nie pasuje?

      • Magda napisał(a):

        pasuje jak najbardziej, ale nie mam do niej obecnie dostępu, jedyne co znalazłam to kaszę jaglaną :D przebywam za granicą a mam straszną ochotę na to raffaello :D

  17. Magda napisał(a):

    kaszę mannę, nie jaglaną znalazłam :P błąd :D

  18. lawendowy_dom napisał(a):

    To jedź z tą manną, gotuj na bardzo małym ogniu, żeby nie przypalić :)

  19. Maria napisał(a):

    A mi nie wyszło to cudo😔 po pierwsze cała masa ma kolor brązowy a nie taki jasny jak na zdjęciach, dlaczego? Po drugie, masa jest na tyle luźna, że nie chcą się formować kulki. Proporcje składników zachowałam, nie wiem jaka może być przyczyna, że się nie udało.

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Bardzo mi przykro, że Ci się nie udał ten deser. Trudno mi zgadnąć przyczynę. Zawsze opisuję przygotowanie tak, jak ja to robię, a skąd brązowy kolor, to na prawdę nie wiem. Kasza jest żółta, mleko kokosowe białe, więc brązu tu nie ma. Pozdrawiam i mam nadzieję, że następnym razem się uda.

  20. Monika napisał(a):

    Deser się udał, był pyszny. Zrobilam z dóch porcji, także jeszcze mi zostało, Zastanawiam sie jak długo to moze lezec? w lodówce?

  21. Monika napisał(a):

    Deser wspaniały! Jak myslicie – jak długo moze lezec w lodówce?

  22. […] na Kaszomanii. Już wtedy bardzo mnie zainteresował, potem przepis wpadł mi w oko u Beatki z Lawendowego Domu, a potem okazało się, że świat oszalał na punkcie tego deseru. Jeśli jeszcze nie robiliście […]

  23. Iwona napisał(a):

    Z tego co wiem, ksylitol całą swoją wartość zdrowotną traci w wysokiej temperaturze, dlatego lepiej nie dodawać go do gotowania kaszki tylko potem dodać do masy jak temperatura będzie nie wyższa niż 40 stopni. Podobnie jest z miodem. Tyle teorii – najważniejsze, że kulki są pyszne. Pozdrawiam

  24. Anna Kowalska napisał(a):

    Anna Pazurek :) mozna sie objadac zdrowo

  25. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Pani Beatko,sliczna fryzurka:)

  26. Marta Kujawa napisał(a):

    Fartuszek czy sukienka? Pięknie to wygląda

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *