Wege burger z kaszy gryczanej i koziego sera z kiszoną czerwoną kapustą i ogórkami

10 lutego 2015, 13:35 | Dania główne Wegetariańskie | 13
Wege burger z kaszy gryczanej i koziego sera z kiszoną czerwoną kapustą i ogórkami

Czasami, gdy brak mi pomysłu lub natchnienia, wybieram się na mój ulubiony bazarek z nadzieją, że nagle spłynie na mnie kulinarna wena. Zazwyczaj wracam z torbami pełnymi pyszności i nowymi pomysłami w głowie. Stoisko z kiszonkami, do którego zawsze formuje się spora kolejka uświadomiła mi, jak ważne i nietypowe są kiszonki w polskiej kulturze jedzenia. O kiszonkach, naszym narodowym dobru napiszę niebawem.

 

kapusta czerowna_2W budce z nabiałem uwielbiam te góry swojskiego masła, misy pełne wiejskiego twarogu no i zaopatruję się tam w delikatny, wyśmienity twarożek kozi. Oto, jak moja wena zareagowała na ostatnią wyprawę na bazar.

burgery gryczane_3Wege burger z kaszy gryczanej i koziego sera z kiszoną czerwoną kapustą i ogórkami

250 g kaszy gryczanej

200 g sera koziego twarogowego

2 cebulki dymki

2 jajka

sól

świeżo mielony pieprz

otręby owsiane do panierowania

olej do smażenia

dodatkowo:

czerwona kapusta

ogórki kiszone

  1. Suchą kaszę wsypać do rozgrzanego garnka i uprażyć, cały czas mieszając, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy zapach.
  2. Następnie zalać 400 ml wody, dodać 1/2 łyżeczki soli, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować jeszcze 15 minut.
  3. Cebulę drobno posiekać razem z zielonymi częściami. Zeszklić na łyżce oleju.
  4. W misce połączyć kaszę, ser i cebulę.
  5. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać jajka, wymieszać.
  6. Formować niewielkie burgery, obtaczać w otrębach i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  7. Uwaga! Kotlety przed usmażeniem dość łatwo się rozsypują, dlatego trzeba je ściśle uformować ręką. Po położeniu na patelni nie odwracać, dopóki nie przyrumienią się solidnie, gdyż mogą pęknąć.
  8. Kapustę drobno posiekać, ogórki pokroić we wstążki obierakiem do jarzyn.
  9. Usmażone burgery można podać w bułce z dodatkiem kapusty i ogórków lub bez pieczywa. Doskonale będą też smakować z sosem grzybowym lub pomidorowym.

burgery gryczane

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Wege burger z kaszy gryczanej i koziego sera z kiszoną czerwoną kapustą i ogórkami”

  1. Karolina napisał(a):

    Mniam…. Proszę podaj przepis na surówkę z tej kapusty. Pozdrawiam :-)

  2. Ewa napisał(a):

    wygląda wspaniale! mogę zastąpić ser kozi zwykłym twarożkiem?

  3. mirjana blazevic napisał(a):

    Czy nam Pani może zdradzić na którym bazarku robi Pani zakupi.
    Serdecznie pozdrawiam

  4. Komiteptol napisał(a):

    chciałam napisać, że… pięknie tu u Ciebie! Zostaję na dłużej, wrzucam do obserwowanych i będę wpadać częściej! Pozdrawiam, Agata :)

  5. Elżbieta Adamowicz napisał(a):

    a który twój ulubiony bazarek?

  6. Ola napisał(a):

    Swietne. Smarzyly sie lepiej niz przypuszczalam. Przy obtczaniu (u mnie w kaszy kukurydzianej) okropnie sie kleily i psuly, wiec w koncu posypywalam je ta kasza trzymajac na rece. Przy smazeniu i obracaniu juz nie bylo problemu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *