Wegeburgery z buraków i fasoli

8 stycznia 2014, 09:25 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 44
Wegeburgery z buraków i fasoli

 

Pieczone powoli w skórce buraki zachowują intensywną słodycz i smak. To świetna baza do sałatek, carpaccio i burgerów. Przygotowałam je bez dodatku jajka, więc żeby się nie rozpadały podczas smażenia, lepiej uformować mniejsze kotleciki i pozwolić im się dobrze zrumienić, przed przewróceniem na drugą stronę. Inne wegetariańskie burgery znajdziecie tu i tu. Tym razem podałam je w lekkich pszenno-kukurydzianych bułeczkach, na które przepis znajduje się tu.

burgery z buraków_6

burgery z buraków_3

burgery z buraków_2

Burgery z buraków i fasoli

500 g buraków upieczonych w skórce

200 g ugotowanej czerwonej fasoli

pęczek natki pietruszki

3 łyżki oleju

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka nasion kolendry

½ łyżeczki ostrej papryki w proszku

150 g platków owsianych

80 g uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika

bułka tarta (lub kasza kukurydziana) do panierowania

olej do smażenia

dodatkowo:

300 g marchewki

2 łyżki oleju słonecznikowego

łyżka soku z cytryny

100 g fety

50 g jogurtu greckiego

1 ząbek czosnku

  1. Zmiksować buraki i fasolę na papkę.
  2. Dodać posiekaną natkę.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną drobno cebulę, i rostarty z solą czosnek.
  4. Smażyć na małym ogniu, aż cebula będzie szklista, następnie dodać roztarte w moździerzu nasiona kolendry i paprykę.
  5. Wymieszać przyprawy z cebulą i przełożyć do miski z burakami i fasolą.
  6. Do miski wsypać też platki, i słonecznik.
  7. Całość dokładnie wymieszać i zostawić na ok. 20 minut, żeby platki lekko zmiękły i scaliy masę.
  8. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w bułce lub kaszy kukurydzianej, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
  9. Marchewkę zetrzeć na tarce z małycmi oczkami, doprawić olejem i sokiem z cytryny.
  10. Fetę zmiskować z jogurtem i czosnkiem.
  11. Burgery podawać w bułce z dodatkiem marchewki i sosu z fety.
  12. Świetnie smakują też bez pieczywa. Życzę smacznego ☺

burgery z buraków

burgery z buraków_5

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

44 odpowiedzi na “Wegeburgery z buraków i fasoli”

  1. Kuchnia Smakoszy napisał(a):

    z buraczków!! chce <3

  2. słodko-słona napisał(a):

    Pysznie wyglądają!

  3. Majana napisał(a):

    Jakie muszą być dobre! Bardzo ciekawy przepis. :)

  4. […] bo potem takie buraki przydają się jako dodatek do zimowych dań. Możesz z nich zrobić pyszne burgery lub pożywną sałatkę do pracy lub bohaterkę dzisiejszego […]

  5. Justyna Forysiak napisał(a):

    Marzyły mi sie ostatnio :)
    A dzisiaj dzien strączkowych, wiec 2w1 ;)
    Idealne

  6. Anita Szafczyk napisał(a):

    Jadłam, ale nigdy sama nie robilam

  7. Kamila Jankowska napisał(a):

    Ja z burgerów tylko wege jadam :)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Kamila, jakie lubisz najbardziej?

    • Kamila Jankowska napisał(a):

      Lawendowy Dom och trudno powiedzieć! Eksperymentuję z najprzeróżniejszymi kotletami np. z kaszy jaglanej, z granualtu sojowego, z bakłażana, z kaszy quinoa, bardzo mi też smakują burgery z grillowanymi pieczarkami portobello. A w mojej ulubionej wegańskiej burgerowni zwykle zamawiam burgera z kotletem z fasoli. Duży falafel też daje radę!

  8. Fooder napisał(a):

    Bardzo zachęcająco wygladają..:)

  9. łoboszzzzz…. jak Ty potrafisz człowieka pognębić ;-)

  10. Ula Kojzar napisał(a):

    Ostatnio wypróbowywałam i wyszły bardzo dobre.

  11. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Fajne połączenie fety i buraków:)kolorowo i smakowicie:)

  12. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    a w tle mój ulubiony fartuszek kwietny :-)

  13. Justyna Wilk napisał(a):

    Myslisz,ze moge zamienic fasole na ciecierzyce? Bo mam za duzo namoczone na falafel i mysle co zrobic z reszty :)

  14. Joanna Pawłowska napisał(a):

    dopiero ciasto z kaszy jaglanej upiekłam ;-) nie nadążam ;-)

  15. Aleksandra Brozyna napisał(a):

    calkiem na czasie ;)

  16. Sobalvarro Salenska napisał(a):

    Hola I want some please, :)

  17. Polska Zupa napisał(a):

    Wyglądają rewelacyjnie :)

  18. Marta Stano napisał(a):

    O! to, to, to….;)

  19. atmapol napisał(a):

    Pyszne!Zrobilam dzis na kolacje:-)

  20. ila napisał(a):

    Czemu przy przewracaniu na patelni sie rozpadaja…? :(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *