Wegetariańska fasolka po bretońsku – wersja na szybko :)

12 października 2016, 09:18 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 25
Wegetariańska fasolka po bretońsku – wersja na szybko :)

Tak, przyznaję się od razu, miałam taki wielką chęć na parującą, kolorową i sycącą miseczkę fasolki, że nie mogłam czekać. Użyłam w przepisie fasolki z puszki. To wersja dla niecierpliwych, takich jak ja. Dla tradycjonalistów pozostaje oczywiście stara sprawdzona metoda z moczeniem fasoli przez noc, a następnie ugotowanie jej do miękkości. Każdy sposób jest dobry, Tobie pozostawiam wybór ;) I jeszcze jedno! U mnie w domu ludność podzielona pół na pół na wege i wręcz przeciwnie. Jeśli jesteś z tej drugiej frakcji, pod koniec gotowania dorzuć do garnka podsmażone na chrupko plasterki wiejskiej kiełbasy.

wegetarianska-fasolka-po-bretonsku-przepis_07

wegetarianska-fasolka-po-bretonsku-przepis_05

wegetarianska-fasolka-po-bretonsku-przepis_02

Wegetariańska fasolka po bretońsku

1 ½ kg pomidorów

cebula

3 ząbki czosnku

1 marchewka

łyżka słodkiej papryki

½ łyżki wędzonej papryki

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka majeranku

sól

2 puszki fasoli

4 łyżki oleju

  1. Naciąć skórkę pomidorów, włożyć je do miski, zalać wrzątkiem. Następnie obrać ze skóry i pokroić.
  2. Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek.
  4. Smażyć na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli.
  5. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać wszystkie rodzaje papryki oraz marchewkę.
  6. Smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
  7. Dodać pomidory, gotować pół godziny.
  8. Powstały sos zmiksować, doprawić majerankiem.
  9. Fasolę odlać, przełożyć do garnka z sosem pomidorowym, gotować razem 10 minut. Smacznego :)

wegetarianska-fasolka-po-bretonsku-przepis_04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

25 odpowiedzi na “Wegetariańska fasolka po bretońsku – wersja na szybko :)”

  1. Hanna Łamińska napisał(a):

    ale pieknie wyglada – jeszcze tennasycony pomarańczowy kolor w biało niebieskich miseczkach super. u mnie dziś zupa marokańska z soczewicą i cieciorką – już się ciesze na obiad :-) miłego dnia Beatko

  2. Joanna Malczewska napisał(a):

    Czasem nie ma czasu na moczenie i gotowanie fasoli – wiedzą to mamy żarłoków notorycznie zadających pytanie: „Co na obiad?” [nota bene zadają to pytanie nawet chwilkę po obiedzie … i odwiedzają lodówkę!] <3

  3. Marta Latawiec napisał(a):

    wygląda obłędnie :) ja tez robię wersję wege :)

  4. Marzena Wilczyńska napisał(a):

    u mnie była niedawno w wersji vege, mniam :) . Jeszcze mam 1 porcję w zamrażalniku :)

  5. Beata Wlodarczak napisał(a):

    u mnie dziś ogórkowa i ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

  6. Paulina Bandosz napisał(a):

    Wygląda obłędniechyba też zrobię.. też zawsze robię z fasolą w puszce bo gotowanie godzinami fasoli i ten zapach mnie denerwuje pozdrawiam gorąco i dzięki za inspirację jesienną

  7. Czesto uzywam puszkowej fasoli do cieplych dan tylko ja trafiam na taka drobna, a Twoja duza sie wydaje :), mozesz zdradzic, gdzie ja kupilas?

  8. Aneta Sudnik napisał(a):

    U mnie też dzisiaj fasola w wersji vege z dodatkiem pomidorów,czosnku,natki i ziół prowansalskich do tego grzanki z bagietki

  9. Małgorzata Stosio napisał(a):

    Jak myślisz Beatko czy z fasolą mung będzie równie dobre? Tylko taką mam na stanie

  10. Katarzyna Czerwińska napisał(a):

    I mam już obiad na dzisjaj w domku będę za godzinę i właśnie przypomniałam sobie ze nie mam nic do jedzenia a tu rachunkowe ciach i pyszne jedzonko będzie

  11. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    pyszka!!!! ja kiedyś dodałam pokrojoną w małe kawałki kostkę sojową i mój mężuś myślał, że to kurczak i chwalił jaki super pomysł, że nie z kiełbachą czy boczkiem ;-)

  12. Joanna Grzybek napisał(a):

    Fasolka bomba, ale jakie cudne miseczki

  13. Katrin Polinska napisał(a):

    a mnie nie wolno fasolki-na diecie :-(

  14. Sylwia Kaczmarek napisał(a):

    Poszlam z rana po puszke fasoli zamiast po cieple buleczki :)

  15. jak to dobrze, że od wczoraj fasola się moczy ;)

  16. Magda napisał(a):

    Zapach smażonej papryki jest obłędny! :) Właśnie gotujemy sobie na obiadek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *