Wegetariański pasztet jaglany z warzywami

27 listopada 2016, 11:40 | Boże Narodzenie Kuchnia Potrawy świąteczne Przystawki Świąteczne Wegetariańskie | 10
Wegetariański pasztet jaglany z warzywami

Pasztet z tego przepisu jest po prostu genialny! Używam do niego gotowanych warzyw, mogą to być warzywa, na których wcześniej przygotowywany był bulion lub inna zupa. Jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji, możesz wszystkie składniki zmiksować przed przełożeniem do keksówki. Ja lubię jego złożoną strukturę właśnie w takiej niezmielonej wersji. Smacznego!

wegetarianski-pasztet-jaglany-y-warzywami_02

wegetarianski-pasztet-jaglany-y-warzywami_03

Wegetariański pasztet jaglany z warzywami

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

4 marchewki

1/2 selera

1/2 pora

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

łyżeczka wędzonej papryki

łyżeczka zmielonego kuminu

łyżka przyprawy curry

1/2 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki soli

6 łyżek oleju

100 g płatków owsianych

100 g orzechów włoskich łuskanych

  1. Marchew i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować al dente w niewielkiej ilości osolonej wody.
  2. Ugotowane warzywa odsączyć na sitku i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Pora drobno pokroić.
  4. Natkę i czosnek posiekać.
  5. Płatki zmiksować na mąkę.
  6. Na patelni rozgrzać  3 łyżki oleju, wrzucić pora i czosnek, a po 3 minutach marchewkę i selera.
  7. Smażyć razem 5 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać oba rodzaje papryki, kumin, curry, pieprz i sól.
  8. Wymieszać kaszę z mąką owsianą. Dodać  warzywa z patelni i natkę oraz grubo posiekane orzechy oraz pozostały olej.
  9. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
  11. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną.

wegetarianski-pasztet-jaglany-y-warzywami_01

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Wegetariański pasztet jaglany z warzywami”

  1. Ja bym wpadla nie tylko po przepis ale także po kawałek

  2. Cudny! A u nas tradycyjnie w pierwszą niedzielę Adwentu bierzemy się za pierniki. Pierwsze pieczenie z moja młodsza 22 miesięczna córcia :-)

  3. Brzmi to b.smacznie… A keksowka długa czy ta krótsza?

  4. Prawda, świetnie wygląda. Nie podejrzewałabym to o pasztet! :)

  5. Agata Juniec-Kujawa jak wykorzystać kaszę jaglaną? upiec pasztet :) buziaki

  6. Baaaardzo twórczo z Kasią Ogórek

  7. Kasia pisze:

    Czy płatki można zmielić zwykłym mikserem lub blenderem?

  8. Jadłam cos podobnego czy to smaczne hmm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *