Wegetariański zimowy lunch box. Jedz smacznie w pracy

3 marca 2016, 18:12 | Kuchnia Sałatki Wegetariańskie Zupy | 11
Wegetariański zimowy lunch box. Jedz smacznie w pracy

Ja już pewnie to mówiłam, ale co mi tam, mogę powtórzyć – upiecz sobie buraki!. Takie wyszorowane, w skórce włóż do piekarnika i piecz, aż będą miękkie. A dlaczego się tak przy tych burakach uwzięłam? Bo taki burak to ratuje zimą z niejednej opresji. Można go sobie włożyć do kanapki np. z pieczoną lub wędzoną rybą, można go zmiksować na pyszną zupę krem, albo można z niego zrobić najsmaczniejszą na świecie zimową sałatkę i zabrać do pracy na drugie śniadanie Taka sałatka prezentuje się pięknie, w dodatku wspaniale syci. Jeśli dodatkowo zabierzesz ze sobą niewielki słoik gęstej, aromatycznej, rozgrzewającej zupy z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego, przesmażonego tofu, to głód i spadek energii poza domem Ci nie straszny. No bo już dawno ustaliliśmy, że w pracy można jeść smacznie i zdrowo, tylko trzeba to sobie wcześniej zaplanować.

lunch-box-jedz-smacznie-w-pracy-przepis_01

Najważniejsza jest organizacja

  • Dzień wcześniej ugotuj zupę z marchewki i batatów oraz przygotuj tofu. Dokładny przepis na zupę znajdziesz tu. Jest to zupa, którą przygotowuje się błyskawicznie i spokojnie można ją sobie zrobić na dwa dni. Wystarczy ją w pracy podgrzać i od razu człowiekowi robi się w brzuchu i nie tylko przyjemniej :)

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis11

  • Dzień wcześniej upiecz buraki, obierz granat, umyj sałatę, przygotuj sos do sałatki.
  • Tuż przed wyjściem włóż do pojemnika liście sałaty, pokrojone buraki, nasiona granatu, dodaj pokruszony ser i sos. Jeśli nie chcesz lub nie możesz z względów międzyludzkich, to pomiń w składnikach cebulę.

Zimowa sałatka z pieczonych buraków

sałatka:

upieczony w skórce burak średniej wielkości

50 g sera koziego lub fety

ziarna wyłuskane z połowy granatu

kilka listków rzymskiej sałaty

sos:

łyżeczka musztardy gruboziarnistej

łyżeczka miodu

łyżka oliwy

łyżeczka soku z cytryny

  1. Do pudełka włożyć sałatę.
  2. Buraka pokroić w plasterki lub cząstki. ułożyć na sałacie.
  3. Dodać pokrojony w kostkę ser.
  4. Całość posypać granatem i ew. dodać kilka plasterków cebuli.
  5. Przygotować sos. Energicznie utrzeć musztardę i miód.
  6. Następnie stopniowo dolewać oliwę, nie przerywając ucierania.
  7. Na koniec wlać z cytryny. Wymieszać i polać sałatkę. Smacznego!

 

lunch-box-jedz-smacznie-w-pracy-przepis_02

lunch-box-jedz-smacznie-w-pracy-przepis_03

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Wegetariański zimowy lunch box. Jedz smacznie w pracy”

  1. Grzegorz Ostrowski napisał(a):

    Beata :) Najchętniej wszystko :)

  2. Justyna Forysiak napisał(a):

    Buraczki akurat były na obiad uwielbiam
    A zupkę bardzo chętnie na jakis brzydszy dzien ;)

  3. Jagoda Ro napisał(a):

    Beata MISTRZ!!! uwielbiam Twoje posty, Twoją kuchnię :-)

  4. Patrycja Sadowska napisał(a):

    Przypadkiem mam ugotowane buraki! Dzieki za pomysl

  5. Jowita Sęczkowska napisał(a):

    Bataty jedliśmy wczoraj, a buraczki też uwielbiamy więc przepis jest dla nas :) brakuje nam tylko tego slicznego widelca, gdzie można takie kupić?

  6. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Wszystko pieknie wyglada

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *