Wegetariańskie cepeliny z grzybami i soczewicą

15 października 2015, 12:49 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 63
Wegetariańskie cepeliny z grzybami i soczewicą

Jestem pewna, że wegetariańskie cepeliny z bogatym, pachnącym lasem wnętrzem skradną serce, a przynajmniej podniebienie nie tylko roślinożercom. Gdy w XIX wieku hrabia Ferdynand von Zeppelin skonstruował swój sterowiec, w najśmielszych snach nie mógł przewidzieć, że oto pojawi się ziemniaczana kluska, która zdobędzie sławę równą, jeśli nie większą owej latającej machinie.

CEPELIN

(obraz Marcin Kochański)

Cepeliny_06

Tradycyjnie nadziewane wieprzowiną, cepeliny są flagowym przysmakiem kuchni litewskiej i łączą to, co Litwini kochają najbardziej – ziemniaki i mięso. Dziś zapraszam Was na wersję bezmięsną, z pysznym farszem grzybowym.

Cepeliny_08

Cepeliny z grzybami i soczewicą

(przepis pochodzi z bloga Weganon)

z podanych proporcji wychodzi ok. 9-10 cepelinów

ciasto:

2 kg ziemniaków

3 łyżki mąki ziemniaczanej

pół łyżki soli

nadzienie:

400 g świeżych grzybów

cebula

100 g czerwonej soczewicy

pęczek natki pietruszki

łyżka słodkiej mielonej papryki

sól

pieprz

olej

dodatkowo:

cebula

olej

gaza do odciśnięcia ziemniaków

  1. Połowę ziemniaków obrać, ugotować, odlać, przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia.
  2. Soczewicę umyć, odsączyć, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości.
  3. Grzyby i cebulę drobno posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu, aż woda z nich odparuje.
  5. Zestawić z ognia, dodać posiekaną drobno natkę. Wymieszać z soczewicą. Doprawić farsz solą i pieprzem i papryką.
  6. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  7. Nakładać porcjami na gazę i dokładnie odcisnąć sok nad miską.
  8. Odciśnięte surowe ziemniaki połączyć z ziemniakami gotowanymi, przygotowanymi wcześniej.
  9. Z miski odlać płyn i dodać do ziemniaków oddzieloną na dnie skrobię.
  10. Wsypać też mąkę, sól, wyrobić ciasto.
  11. Podzielić je na równe porcje. Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, położyć łyżkę farszu, skleić brzegi podobnie jak pierogi i uformować cepelina.
  12. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżka oleju.
  13. Gotować cepeliny partiami (u mnie po 5 szt.) przez ok. 20 minut. Podczas gotowania, delikatnie przekręcić cepeliny, by ugotowały się równomiernie ze wszystkich stron.
  14. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
  15. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, przyrumienić na oleju. Polać cepeliny i podawać jeszcze ciepłe.

Cepeliny_01

Cepeliny_12

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

63 odpowiedzi na “Wegetariańskie cepeliny z grzybami i soczewicą”

  1. Ksenia Cieślik napisał(a):

    Jadłam góralskie-nie wiem czy to te same, z tartych ziemniaków nadziewane serem na słodko :-)

  2. Kasztelanka napisał(a):

    Rewelka! Zrobię chyba na jutro!

  3. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    a ja w Suwałkach z baraniną i polane skwarkami – było to ok. 15 lat temu ale do dziś czuję smak ;-)

  4. Agata Dziemian napisał(a):

    W Suwałkach to na pewno były kartacze :) Te tradycyjne, regionalne jednak robi się z wieprzowiną.

  5. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Wyglądają tak pysznie,że aż ślinka cieknie:)przyznam się ,że jeszcze nigdy cepelinów sama nie robiłam.Narobiłaś mi Beatko takiego smaka na nie,że nie pozostaje nic innego jak kupić ziemniaki i brać się do roboty:)

  6. nell napisał(a):

    Świetny pomysł na jutrzejszy obiad 😁 Czy ziemniaki gotowane mogę przepuścić przez maszynkę (nie mam praski) czy utłuc?

    • aga napisał(a):

      Ja również nie mam praski, a ponieważ nie chciało mi się iść do sklepu, aby ją kupić, wpadłam na pomysł, aby zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. I świetnie się to sprawdza. Polecam 😊

  7. Rudoróż Okazjonalny napisał(a):

    Jak wegetariańskie to zrobię na pewno <3

  8. Day with coffee napisał(a):

    czyli jednak nie ser ;))

  9. Renata Olszewska napisał(a):

    Wileńskie- smaki tegorocznych wakacji

  10. Pyyycha :) tylko skąd macie grzyby ??? u nas w lubuskim z grzybów nici…

  11. Anna Oostdyk napisał(a):

    Martus, zrobisz? Przyjade!

  12. Jola Kleczkowska napisał(a):

    wygladaja totalnie oblednie , czy mozna je nazwac pyzami ?pamietam je z dziecinstwa , moja mama robila je z miesem … calusy Lawendowa zapracowana kobieto , dobrze ze Cie mamy :)

  13. Joanna Słowińska napisał(a):

    Innymi słowy kartacze? Hmm kartacze są co prawda z mięsem ale wyglądają jak Twoje :-)

  14. Monika Miśka Ferenc napisał(a):

    Pyzy i kartacze sa z surowych ziemniaków a cepeliny zugotowanych przynajmniej u mnie w domu. uwiebiam cepeliny z mieskiem i duuuuza ilooscia czosnku no i cebulka zlota :D

  15. Monika Olewnik napisał(a):

    Wow, ale cudnie wyglądają

  16. Barbara Węglińska napisał(a):

    Na Litwie wszyscy to znają,

  17. Majanowe Pieczenie napisał(a):

    Ależ smakowite! Ostatnio jadłam pierogi z soczewicą (pierwszy raz), bardzo mi smakowały :)

  18. Anna Raszewska napisał(a):

    robimy dzisiaj na obiad :)

  19. Ania Paweł Baracz napisał(a):

    Ojacie jakie to dobre być musi :) ale na niskokaloryczny obiad chyba się nie załapią ; P

  20. Beata napisał(a):

    Fantastyczne :) U mnie w rodzinie Babcia robiła, ale nadzienie było z twarożku na ostro :) Rewelacja

  21. Dominika Bordewicz napisał(a):

    Mniamka mam ochotke coś takiego wyczarować :)

  22. Little Sophie napisał(a):

    mój tata robi świetne cepeliny z farszem jak do ruskich pierogów :)

  23. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Nie, jedna mnie nie załatwi,dwie dla mnie szykuj :-)

  24. Wyglądają i (pewnie) smakują pysznie!

  25. Ania Paweł Baracz napisał(a):

    Zrobiłam :) trochę zmodyfikowane ale pycha i będę robić częściej :)

  26. Katrin Polinska napisał(a):

    wygladaja apetycznie ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *