Wegetariańskie gołąbki w liściach buraka

22 września 2016, 16:48 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 7
Wegetariańskie gołąbki w liściach buraka

Pomysł na gołąbki pojawił się już na bazarku, gdy kupowałam piękny pęk buraków liściowych. No tak, te liście aż się proszą, żeby coś w nie zawinąć. Są duże, mają piękny odcień zieleni i kolorowe żyłki.

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_01

Chciałam, żeby farsz był równie niezwykły. Przesmażono na złoto cebula z marchewką, doprawiona na ostro, tak, by nadzienie miało wyrazisty smak zapadający w pamięć. Gołąbki bo zawinięciu ułożyłam w płaskim garnku i zalałam bulionem warzywnym, w którym dusiły się na maleńkim ogniu. Pyszne i bardzo kolorowe danie. Smacznego!

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_02

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_03

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_04

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_09

Wegetariańskie gołąbki w liściach buraka

pęczek buraka liściastego (można zastąpić kapustą włoską)

cebula

3 marchewki

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki soli

łyżka słodkiej papryki

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka wędzonej papryki

łyżka przyprawy curry

200 g ugotowanego ryżu

250 g fety

½ litra bulionu warzywnego

olej

  1. Odciąć łodygi buraków. Liście zblanszować, pozbawić twardych części.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Łodygi pokroić wzdłuż na trzy części, a następnie posiekać w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę i czosnek, posolić.
  5. Dodać marchewkę, pokrojone łodygi, smażyć 7 minut, często mieszając.
  6. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać paprykę i curry.
  7. Smażyć razem 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać ryż i pokrojoną w małą kostkę fetę, dokładnie wymieszać.
  8. Na każdy liść kłaść nadzienie i zawijać gołąbki. Jeśli liście są bardzo duże, przeciąć je na pół.
  9. Gotowe gołąbki ułożyć w płaskim garnku, zalać gorącym bulionem.
  10. Gotować po przykryciem ok. 15 minut.

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_05

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_08

wegetarianskie-golabki-w-lisciach-buraka_11

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Wegetariańskie gołąbki w liściach buraka”

  1. Agnieszka Maria napisał(a):

    Dziekujemy za cudowne pomysły :)

  2. Daria Nowak napisał(a):

    Świetne danie, cudne zdjęcia. od nich ślinotoku dostałam, od zdjęć znaczy1 :-P

  3. Katrin Polinska napisał(a):

    (y) piekne kolory i apetyczny wyglad-INSPIRUJESZ DZIEWCZYNO <3 ;-)

  4. Ela Fafka napisał(a):

    Z nieba mi spadlas z tym przepisem!!!akurat mam tzw kleske urodzaju na dzialce z liscmi botwinkowymi..

  5. Magdalena Janaszewska napisał(a):

    Ależ za mną chodzą gołąbki :F

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *