Wegetariańskie kotlety z kalafiora.

27 września 2013, 09:46 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 10
Wegetariańskie kotlety z kalafiora.

Podaję je z sałatką z pomidorów i cebuli. Są pyszne w bułce jako wegetariański burger. Do masy można dodać trochę żółtego sera o zdecydowanym smaku, ziarna sezamu lub zmielone orzechy. Proste i pyszne, polecam, w dodatku to jedno z tych dań, które naprawdę nie kosztują wiele :)

kotlety z kalafiora_2

Kotlety z kalafiora

1 kalafior średniej wielkości

3 ziemniaki

1 duża cebula

150 g świeżego szpinaku

garść świeżych ziół

1 ząbek czosnku

1 jajko

3 łyżki tartej bułki  i dodatkowo bułka do panierowania

sól

pieprz

olej do smażenia

kotlety z kalafiora_1 kotlety z kalafiora_4

Ziemniaki obrać. Kalafiora i ziemniaki ugotować w oddzielnych naczyniach do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę, i zeszklić na oleju. Szpinak pokroić w cienkie paseczki i dodać do cebuli na minutę przed końcem smażenia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kalafiora zmiksować na dość grubą „kaszę”. Do miski włożyć kalafiora, ziemniaki, dodać cebulę ze szpinakiem, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko i bułkę. Masę doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli jest zbyt rzadka, dodać jeszcze trochę bułki, jeśli za gęsta, wbić jajko. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce i usmażyć z obu stron na złoto.

kotlety z kalafiora_3

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Wzmianki

Komentarze

10 odpowiedzi na “Wegetariańskie kotlety z kalafiora.”

  1. Majana napisał(a):

    Wyglądają pysznie. Nie miałam okazji jeść kotlecików z kalafiora. Może kiedyś zrobię takie?
    Pozdrowienia:)

  2. Basia napisał(a):

    Świetne. Czy myślisz, że można zastąpić kalafiora brokułami?

  3. […] trzeba było przyrządzić również coś niepomarańczowego: spaghetti z kurczakiem i orzeszkami, kotlety z kalafiora i wegetariański pasztet z białej fasoli, który kompletnie mi nie wyszedł. Z fasoli najlepszy […]

  4. Milli napisał(a):

    Świetny przepis!
    P.s. Prosiłabym o etykietę/ zakładkę dla dań wegetariańskich. Nawigacja byłaby o niebo lepsza :)

  5. Anita napisał(a):

    Bardzo dobre kotlety :)

  6. Anula napisał(a):

    Absolutnie fantastyczne! Właśnie smażę na jutro do pracy i oczywiście jednego podjadłam;)

  7. Ania napisał(a):

    A czy można zastąpić szpinak np. natką pietruszki?

  8. ewa napisał(a):

    ile takie kotelciki „wytrzymaja ” w lodowce ? przygotowuje lunch boxy wiec chciabym zoribc w niedziele np na 2 dni :) z gory dziekuje

  9. Magda napisał(a):

    To sie wszystko rozwala…..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *