Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą

23 marca 2016, 12:45 | Dania główne Kuchnia Przepisy Święta Wielkanoc wielkanocne potrawy | 21
Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą

Ta wyjątkowa wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą łączy w sobie tradycyjne wielkanocne smaki w nowoczesnym, wiosennym wydaniu. Smakuje jak pyszny, tradycyjny żurek, który znasz od dziecka, ale podany nietypowo i oryginalnie – w formie niedużych, zapieczonych tart.To piękna ozdoba stołu oraz świąteczny smak w ciekawej i intrygującej odsłonie, która na pewno spodoba się Twojej rodzinie i gościom.

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_15

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_06wielkanocna-tarta-z-zurkiem-krakus-i-biala-kielbasa_03

 

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_12

Kruche, maślane, złociste ciasto kryje w sobie apetyczne nadzienie z karmelizowanej czerwonej cebuli, z dodatkiem białej kiełbasy i jajek przepiórczych ugotowanych na twardo. Całość spięta wyrazistą w smaku, kremową zalewą powstałą z połączenia Żurku Krakus na pszennej i żytniej mące. Żurek Krakus, o intensywnym smaku i aromacie, sam w sobie jest wyborną zupą, którą możesz pić z kubka bez żadnych dodatków, podać tradycyjnie, w wydrążonym chlebku, uroczyście – w świątecznej zastawie lub w oryginalnym wydaniu, w formie wielkanocnej tarty.

Wielkanocna tarta z żurkiem Krakus i białą kiełbasą

na 4 małe tarty o średnicy 15 cm lub jedną dużą

kruche ciasto:

400 g mąki pszennej

200 g schłodzonego masła

2 żółtka

łyżeczka soli

6 łyżek zimnej wody

farsz:

4 czerwone cebule średniej wielkości

3 łyżki oleju

łyżka miodu

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

4 cienkie białe kiełbaski o długości 15 cm

12 jajek przepiórczych

400 ml Żurku Krakus

300 ml śmietany 18%

3 jajka

łyżka majeranku

  1. Mąkę z solą wysypać na stolnicę.
  2. Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z mąką i rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Zrobić w środku dołek, dodać żółtka, połączyć składniki tak, by się posklejały w „grubszą” kruszonkę.
  3. Dolać ok. 5-6 łyżek zimnej wody, zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
  4. Cebulę obrać z łusek, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i sól. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie szklista.
  5. Dodać miód, smażyć jeszcze 5 minut, nie przerywając mieszania. Odstawić do ostygnięcia.
  6. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na pół. Kiełbasę ugotować w małej ilości wody, odsączyć, pokroić w ukośnie plasterki.
  7. Żurek Krakus przelać do miski. Dodać śmietanę, jajka i majeranek, dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.
  8. Ciasto podzielić na 4 porcje. Rozwałkować na okrągłe, cienkie placki i wyłożyć cztery małe lub jedną dużą formę do tarty.
  9. Na spodzie rozłożyć karmelizowaną cebulę. Zalać ją żurkiem ze śmietaną. Na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy i połówki jajek.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 25 minut. Gotowe tarty pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie wyłożyć na talerze i od razu podawać. Smacznego! :)

 

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_10wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_17

 

wielkanocna-tarta-z-zurkiem-i-biala-kielbasa-przepis_13

Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

21 odpowiedzi na “Wielkanocna tarta z żurkiem i białą kiełbasą”

  1. Wygląda i pewnie smakuje obłędnie.

  2. Ew Ka napisał(a):

    Pięknie wyglądają a pomysł z żurkową masą dla mnie odkrywczy.

  3. Agnieszka Sanigórska napisał(a):

    No nieźle wygląda najmniej smacznie

  4. Agnieszka Sanigórska napisał(a):

    No bo z tego wszystkiego zjadłam „co” haha miało być co najmniej czyli smacznie to mało powiedziane

  5. Agnieszka Brontska napisał(a):

    A skąd można wziąć takie akuratne foremki? :-)

  6. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Teraz to już, droga Beato, przesadziłaś :-P

  7. Jola Paś napisał(a):

    Ale wypas:)

  8. Karolina Marta Smęt napisał(a):

    A myślisz że ciasto można zostawić na noc w lodówce? I dopiero rano rozwałkować?

  9. Anna Sankowska napisał(a):

    Super pomysł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *