Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej

10 grudnia 2015, 11:23 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Dania główne Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta Wegetariańskie | 25
Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej

Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej to moje tegoroczne odkrycie. Wigilia bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami nie może się odbyć. Pierogi po prostu na świątecznym stole być muszą. U nas zawsze odsmażane na złoto, z chrupiącą, pyszną skórką. Wersję bezglutenową przygotowałam na bazie genialnej, bardzo przyjemnej w użyciu mąki gryczanej z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ciasto zaparzyłam wrzątkiem, dzięki czemu jest elastycznie i bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Rozwałkowuję je nieco grubiej, niż ciasto tradycyjne z mąki pszennej. Ciasto nie kruszy się i nie rozkleja podczas gotowania. Pierogi można podać prosto z wody, polane zrumienioną cebulką.

pierogi-bezglutenowe-z-maki-gryczanej-przepis_04_1

Ale prawdziwy odlot smakowy uzyskacie po podsmażeniu ich na rumiano. Może niezbyt wyględne, ale są pyszne, chrupiące i z charakterem. Pycha!

pierogi-bezglutenowe-z-maki-gryczanej-przepis_08

Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej

proporcje na ok. 32 pierogi

ciasto:

200 g mąki gryczanej i trochę do podsypywania

100 g mąki ziemniaczanej

3 łyżki oleju

sól

250 ml wrzątku

farsz z kapusty i grzybów – dokładny przepis tu

 

  1. Przygotować farsz na pierogi.
  2. Mąkę gryczaną i ziemniaczaną wsypać do miski, dodać sól.
  3. Zalać wrzątkiem, dodać 2 łyżki oleju, połączyć wstępnie składniki łyżką i odstawić na 10 minut, żeby lekko przestygły. Gdy już osiągną temperaturę bezpieczną dla dłoni, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Położyć je na stolnicy, przykryć miską i zostawić na 20 minut.
  5. Następnie rozwałkować ciasto porcjami, podsypując mąką gryczaną, wyciąć z niego kółka, nałożyć farsz i dokładnie skleić.
  6. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Wrzucać pierogi partiami, gotować ok. minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
  7. Podawać ze zrumienioną na złoto cebulką, albo tuż przed podaniem odsmażyć pierogi na rumiano (i tę wersję polecam szczególnie).

pierogi-bezglutenowe-z-maki-gryczanej-przepis_07

Dla osób na diecie bezglutenowej polecam także pierniczki, piernik jaglany i piernik marchewkowy z marcepanem. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

25 odpowiedzi na “Wigilijne pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej”

  1. Sylvia Rogala napisał(a):

    Aneta Pieszko-Wiśniewska

  2. Aleksandra Klimek napisał(a):

    O jacie!! A miałam nie robić pierogów w tym roku…. I jak tu się oprzeć takiej pokusie!!!

  3. Monika Hampel napisał(a):

    Zrobiłaś mi dzień<3 szukałam takiego przepisu

  4. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Wyprobuje na pewno :) wprawdzie na wigilie beda jak zwykle z mojego maslankowego ciasta,ale wczesniej w wolnej chwili zeobie twoje :)

  5. Muszka napisał(a):

    Beato pierogi wyglądają pysznie:) . Wy jesteście alergikami?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Cześć Muszko, grupowo to nie jesteśmy, ale indywidualnie to zależy kto i na co. Akurat glutenu unikam z innych względów. Zamieszczam też przepisy bezglutenowe dlatego, że mam sporo znajomych, które potrzebują takich pomysłów :)

  6. Kamila Smoter Górna napisał(a):

    Moja córka jest na diecie bezjajecznej, bezmlecznej i bezglutenowej. Może masz jakiś pomysł na pierogi ruskie? Tzn na farsz.

  7. Bea napisał(a):

    Po raz 1wszy w naszym życiu z powodów zdrowotnych mamy duże wyzwanie świąteczne i myślałam, ze nie zrobię pierogów a tu taka niespodzianka! Dziękuje. Ciast spróbuje chyba w przyszłym tygodniu, bo boje sie, ze może mi nie wyjsć.

  8. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Zrobilam :) mialas racje- lepsze podsmazane- maja cuekawszy smak i gryka troche jest przytlumiona jesli ktos nie lubi ;)

  9. Kasia napisał(a):

    Można dodać masło klarowane zamiast oleju?

  10. Dominika napisał(a):

    Czy te pierogi można mrozić? :)

  11. Marengo napisał(a):

    Właśnie zrobiłam pierogi z Pani przepisu. Do połowy jako farszu użyłam jabłek z cynamonem, a do drugiej białego sera. Ciasto wyszło mi prawie doskonałe, kleiło się bez problemu; faktycznie szybko wysycha, ale popryskałam je wodą z rozpylacza i gotowe pierogi mogły poczekać kilka minut dłużej na gotowanie. Dodatkowa porcja wody nie wpłynęła na konsystencję ciasta.
    Dziękuję za ten przepis – dzięki Pani mogę nareszcie przygotować domownikom coś, czym się nie zatrują :)
    Pozdrawiam.

  12. Aneta napisał(a):

    Zrobiłam pierogi z jagodami i wyszły pyszne! Za pierwszym razem jak robiłam te pierogi, użyłam mąki gryczanej palonej i było czuć posmak gryki, teraz użyłam mąki niepalonej i w smaku są nawet podobne do pierogów z mąki pszennej i są świetne :) Dziękuję za przepis!

  13. Alex napisał(a):

    Nie wyszły ;( Ciasto kruche, pękało przy każdej próbie nałożenia farszu. Ostatecznie zrobiłam z niego coś a la kulebiaki ;) Wyszło raptem parę sztuk, bo trzeba było grubo kleić ciasto, żeby się nie rozpadło. Szkoda :(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *