Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami

7 marca 2016, 18:16 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie Wielkanoc wielkanocne potrawy | 35
Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami

Ta tarta ze szpinakiem i jajkami jest jak dotknięcie wiosennego słońca. Radosna, pyszna i przyjemnie sycąca. Możesz ją przygotować na wielkanocny stół, lub po prostu cieszyć się jej delikatnym smakiem na co dzień. Dla debiutantów w temacie tart, przygotowałam dokładny opis, który sprawi, że Twoja tarta zachwyci delikatnym kruchym spodem i wyrafinowanym nadzieniem. Smacznego :)

150219-43

Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami

ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

żółtko

sól

nadzienie:

4 jajka

100 ml śmietany 18%

świeżo mielony pieprz

gałka muszkatołowa

ząbek czosnku

300 g szpinaku

cebula

2 łyżki oleju

2 jajka ugotowane na twardo

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, starte na tarce o dużych oczkach masło i żółtko.
  2. Składniki wymieszać końcem noża, by lekko się połączyły.
  3. Następnie rozetrzeć masło z pozostałymi składnikami palcami na kruszonkę.
  4. Dodać 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto, starając się robić to dość szybko, by ciasto nie ociepliło się od dłoni.
  5. Owinąć je folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godziny do schłodzenia.Dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie odkształci się, będzie kruche i delikatne.
  6. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowaną wcześniej masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem.
  7. Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić na oleju.
  8. Dodać szpinak, posiekany czosnek, smażyć jeszcze 3 minuty.
  9. Zdjąć z ognia, doprawić pieprzem, solą i gałką.
  10. Wyłożyć na ciasto, zalać jajkami rozbitymi ze śmietaną.
  11. Na wierzchu ułożyć jajka pokrojone w plastry.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. C.
  13. Po 5 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec ok 40 minut, aż wierzch się przyrumieni. Podawać, gdy tarta wystygnie.

150219-60

150219-40

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami”

  1. ale cieszy oko i w brzuszku burczy :)

  2. Agata napisał(a):

    Wygląda przepysznie!

  3. Karolina Nowak napisał(a):

    Jest pyszna .Jadłam juz nie raz ;-)

  4. Karolina Wichrowska napisał(a):

    Super :)) czy można w spodzie użyć innej mąki?

  5. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Piękna! Te kawałki jajek wyglądają świetnie :) Poproszę kawałek <3

  6. Ewa Skórzak napisał(a):

    Tarta, szpinak, jajka… wszystko, co lubię. Patrycja Skórzak, taką pieczemy na święta?

  7. funita.blogspot.com napisał(a):

    Wszystko, co lubię: kruche ciasto, jajka, szpinak, gałka muszkatołowa. Comfort food w najlepszym wydaniu :-)

  8. Dorota K-ska napisał(a):

    hmm robiłam wczoraj z tymi samymi składnikami ale nie pomyslałam o takim pięknym podaniu, następnym razem zrobię właśnie taką :)

  9. Gosia Be napisał(a):

    jaka sloneczna <3

  10. Barbara Tomaszewska napisał(a):

    Skusiłam się na tę tartę i jest przeeeeepyszna.

  11. Magdalena Suliga napisał(a):

    Już ją zrobiłaś? Czy jest przewidziana degustacja?

  12. Teresa napisał(a):

    Zrobiłam wczoraj na spodzie z mąki orkiszowej, wyszła b. dobra, ale nie wiem czy to sprawa mąki orkiszowej, ale jak dla nas była trochę za sucha i zrobiłam do tego sos,
    trochę też chyba za długo ją piekłam – u Pani na zdjęciach jest tylko zazłocona, a u mnie po tych 40 minutach – prawie brązowa,
    proszę o podpowiedź – czy lepiej piec na termoobiegu czy też nie,
    czy to sprawa mojego piekarnika, którego się dopiero uczę, ale na podanych temperaturach wydaje mi się, że wystarczyłaby połowa tych 40 minut,
    będę wdzięczna za pomoc, bo przepis super – jak zresztą wszystkie przepisy, które sukcesywnie wdrażam,
    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję pozytywnego „nakrecenia”,

  13. Wioleta napisał(a):

    Witam, czy śmietanę można zastąpić jogurtem balkanskim?

  14. nell napisał(a):

    Ile porcji tarty wyjdzie z tej ilości produktów? Na zdjęciu doliczyłam się siedmiu plastrów jaja,wygląda na to,że i porcji będzie tyle?
    A czy ciasto mogę przechować w lodówce (zagniecione,schłodzone) przez dwa dni?

  15. PannaBarbara napisał(a):

    Mam formę do tarty o średnicy 32cm, czy podane składniki wystarczą na ciasto? a może powinnam zwiększyć gramaturę?

  16. Sara Eisner napisał(a):

    Can’t wait to prepare it !

  17. Teresa Nowicka napisał(a):

    Pięknie wygląda

  18. Iwona Drążkiewicz napisał(a):

    Robiłam ją kilkakrotnie Jest przepyszna Dziękuję z przepis

  19. K napisał(a):

    A czy szpinak mrożony ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *