Zapiekanka z papryki w stylu bułgarskich czuszek biurek

2 sierpnia 2013, 09:34 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 6
Zapiekanka z papryki w stylu bułgarskich czuszek biurek

zapiekanka z papryki

Składniki w zasadzie te same i smak podobny. To wersja dla osób, które nie mają za wiele czasu, a nie ma co ukrywać, oryginalne czuszki biurek są nieco pracochłonne i bardzo, bardzo pyszne! Przepis na nie znajdziecie tu. W tym wypadku sprawa jest prostsza, składniki trafiają do jednego naczynia i od razu do piekarnika.

papryka

Zapiekanka z papryki i ryżu

1 kg czerwonej papryki

200 g sera feta

100 g ugotowanego ryżu

1 cebula

2 jajka

2 łyżeczki czubrycy

sól

olej

dodatkowo:

1 czerstwa kajzerka

1 ząbek czosnku

papryka_2

Paprykę ułożyć na ruszcie, wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill i opiec ze wszystkich stron, aż skórka stanie się czarna. Następnie włożyć do miski, przykryć i zostawić do ostygnięcia. W tym czasie cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Ser rozkruszyć w misce, dodać cebulę, ryż, jajka, czubryę i sól do smaku. Naczynie do zapiekania natłuścić. Paprykę oczyścić ze skórki i nasion i układać w formie na przemian z ryżem. Na wierzchu powinna być warstwa papryki, w przeciwnym razie ryż podczas pieczenia za bardzo wyschnie. Kajzerkę pokroić i włożyć do blendera. Dodać olej i czosnek, zmiksować na kruszonkę. Posypać nią zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 25 minut. Podawać od razu.

zapiekanka z papryki_2

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Zapiekanka z papryki w stylu bułgarskich czuszek biurek”

  1. Magda napisał(a):

    Wygląda przepysznie, tylko czy te 100g ryżu to nie za mało na taką wielką zapiekankę? Na zdjęciu jest tego ryżu znacznie więcej :) Pozdrawiam!

  2. Majana napisał(a):

    Intensywny kolor mają te papryczki. Zapiekanka bardzo smakowita :)
    Pozdrowienia

  3. Sabina napisał(a):

    Zrobiłam. Użyłam zwykłej papryki. Wyszło przepysznie:) Przepis dodaję do ulubionych. Będzie często wykorzystywany! pozdrawiam i dziękuję

  4. aneta napisał(a):

    NIEBO w gebie :) wlasnie wyciagnelam z pieca :) dziekuje!!!!! i pozdrawiam :) i bede tu czesciej po bulgarskie przepisy wracac :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *