Zapraszam do Kuchni. Domowe batoniki z orzechami.

27 maja 2011, 13:17 | Przepisy | 22

Z prawdziwą przyjemnością zapraszam do spotkania ze mną i moimi córeczkami na łamach czerwcowego wydania miesięcznika Kuchnia. Przygotowałyśmy razem domowe słodkości, a ja przyznaję się, dlaczego nie jestem mamą idealną.

Czekoladowe batoniki z orzechami
Są batony i batony. Bazą naszych jest ciemna czekolada o wysokiej zawartości miazgi kakaowej i lekko uprażone orzechy.
200 g gorzkiej czekolady
ok. 200 g bakalii, u nas orzechy laskowe i migdały
50 g brązowego cukru
50 g masła

Na suchej patelni uprażyć orzechy i migdały. Trzeba to robić ostrożnie, cały czas mieszając, gdyż łatwo się przypalają. Gdy zaczną wydzielać przyjemny orzechowy aromat, można zestawić je z ognia i zostawić do ostygnięcia, a następnie dość grubo posiekać.
Do garnka z grubym dnem włożyć połamaną czekoladę, masło i cukier. Rozpuścić na małym odniu, dodać mieszankę orzechową. Prostokątną formę wyłożyć nieprzywierającym papierem i wlać do niej masę. Zostawić do zastygnięcia, a następnie pokroić.

Zadania dla dzieci:
• połam czekoladę na małe kawałki
• do garnka włóż masło, cukier i kawałki czekolady
• wymieszaj orzechy z masą czekoladową

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Zapraszam do Kuchni. Domowe batoniki z orzechami.”

  1. Holga napisał(a):

    Lecę do najbliższego sklepu po nowe wydanie. Będę je przeglądać z podwójną przyjemnością!

    Uwielbiam domowe batoniki. Są zupełnie inne niż te kupne.

    Miłego weekendu!
    ;)

  2. Agakakaka napisał(a):

    Też kupię :) A batoniki cudne, fajny pomysł na przekąskę do szkoły.

  3. Pieknoscdniablog napisał(a):

    Pychota, ale na takich niestety poałamałabym sobie zęby:)

  4. grazyna napisał(a):

    Batoniki pysznie wyglądają !
    A ideał to coś nierealnego, do czego tylko możemy dążyć !
    Ja uwielbiam gotować z moimi dziećmi :)

  5. Ania napisał(a):

    Świetnie, że udaje Ci się pozytywnie angażować dzieci do wspólnego gotowania:). Mój Olek ostatnio oświadczył, że jak mnie już nie będzie to on się zajmie Bajkoradą:)

  6. Gosia napisał(a):

    Ale smakowite słodkości :)

  7. Beata Lipov napisał(a):

    Holga, kup też dla mnie! Ja jeszcze nie miałam tej Kuchni w ręku :))
    Agakakaka – batoniki na specjalne okazje, są smakowite.
    Pienosdniablog, one nie są twarde, takie raczej przyjemne dla zębów.
    Grażyna – masz rację z tym dążeniem do ideału.
    Ania, ten Twój Olek to szalenie przedsiębiorczy młodzieniec.
    Gosiu – pozdrawiam serdecznie

  8. Anoushka napisał(a):

    Fajnie :)
    Beata, a czy będzie dostęp do artykułu on-line? Trochę mi daleko do najbliższego kiosku ;)
    Miłego WE

  9. Beata Lipov napisał(a):

    Aaa, zaraz, czy przypadkiem nie mają opcji on-line, ale w formie płatnej? Ja jeszcze nie miałam tego w rękach, jak sobie kupię, to mogę Ci zeskanować :)

  10. Jswm napisał(a):

    no to ten nr Kuchni trzeba będzie kupić :)

  11. Lovely Home napisał(a):

    Prosty ,słodki przepis i radość ze wspólnej zabawy w kuchni!
    Pozdrawiam
    Pat

  12. desperate napisał(a):

    Kuszą, oj kuszą.
    Świetna przekąska.

  13. Krokodyl napisał(a):

    Widziałam, widziałam. :-) mam pytanie, co z jutrzejszym slowfoodowym spotkaniem. czy jest aktualnie, w TYM miejscu, do którego teraz najtrudniej się dostać.

  14. Beata Lipov napisał(a):

    Krokodylu, mamy informacje od dyrekcji Zamku, że piknik może się odbyć zgodnie z planem. Wjazd od Wisłostrady.

  15. Krokodyl napisał(a):

    Dziękuję, bo ja już się prawie poddałam.

  16. MałgosiaZ napisał(a):

    Piękne są a magazyn kupiłam :-)
    pozdrawiam serdecznie

  17. Praline napisał(a):

    Właśnie czekam na dowóz nowego numeru :)

  18. Syl napisał(a):

    Niestety nie dostane tego magazynu tu w Niemczech ale poprosze mamusie zeby mit w Polsce kupila:-))) Sliczna fotka i swietny przepis, pozdrawiam serdecznie

  19. viridianka napisał(a):

    kupiłam dziś, jak co miesiąc, będę za chwilę czytała :)

  20. Agnieszka napisał(a):

    Już jestem po lekturze. Pozytywny i inspirujący artykuł. Piękne, jak zwykle, zdjęcia i te pyszności. :)

  21. aeljot napisał(a):

    Wyglądają smakowicie.

  22. Majana napisał(a):

    Wspaniałe są te batoniki! No cudownie się prezentują, że ślinka mi cieknie:))

    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *