Zdrowy deser porzeczkowy z chrupiącą owsianką.

4 lipca 2011, 10:58 | Desery Dieta Dzieci Kuchnia Przepisy | 24
Zdrowy deser porzeczkowy z chrupiącą owsianką.

Po trzech dniach spędzonych na spływie tratwami w Dolinie Biebrzy wracam do cywilizacji. Lało, wiało i znowu lało, a Biebrza wiła się w nieskończoność. Suszę śpiwory i namiot i dopieszczam swoje wnętrze. W ramach dopieszczania dziś pyszny i prosty deser porzeczkowy. Chrupiąca, miodowa owsianka, ucierane na słodko porzeczki i jogurt. Bardzo lubię połączenie naturalnego, lekko kwaskowego jogurtu z owocami. W letnim wydaniu magazynu Lawendowy Dom znajdziecie przepis na moje ulubione śniadanie w tym właśnie stylu.

Deser porzeczkowy z chrupiącą owsianką

100 g płatków owsianych
4 łyżki miodu
100 g porzeczek
100 ml jogurtu naturalnego

Na suchą patelnię wysypać płatki, podgrzewać, cały czas mieszająć, aż zaczną wydzielać lekko orzechowy zapach. Zalać 2 łyżkami miodu, i mieszać energicznie ok. 2-3 minut, aż miód zacznie się karmelizować. Zdjąć z ognia i od razu przełożyć na deskę lub kuchenny blat wyłożony nieprzywierającym papierem do pieczenia. W ciągu kilku minut,gdy tylko płatki przestygną, staną się przyjemnie chrupiące.

Połowę porzeczek zmiksować z pozostałym miodem. W szklanym pucharku ułożyć kwaskową warstwę porzeczek, następnie chrupiącą owsiankę, jogurt naturalny i na wierzchu utartą na surowo porzeczkową konfiturę.

A jutro focaccia z porzeczkami. Po prostu straciłam dla niej głowę. Kupcie drożdże i porzeczki.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

24 odpowiedzi na “Zdrowy deser porzeczkowy z chrupiącą owsianką.”

  1. AW napisał(a):

    Ale pyszności nie jeden fan Lawendowego Domu ze swym komentarzem pod takimi smacznościami zagości.

  2. Beata Lipov napisał(a):

    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

  3. Syl napisał(a):

    Perfekcyjne sniadanko, dodam do mojego repertuaru :-))) sliczne fotki

    pozdrawiam

    Syl

  4. mamaga napisał(a):

    Mniam…muszę spróbować…:d

  5. laprovence.pl napisał(a):

    Przepięknie i bardzo apetycznie. Mniam :)

  6. karolina-g napisał(a):

    kooocham porzeczki (choć chyba najbardziej czarne)
    deser wygląda pięknie, smak wyobrażam sobie wyborny (trzeba będzie przetestować) a zapowiedź powoduje że już czekam i jestem bardzo ciekawa (zdobyć porzeczki, drożdże są) :D

  7. Myszka napisał(a):

    Piękne zdjęcia a deser wygląda bardzo smakowicie!

  8. kos napisał(a):

    Pyszne! Robiłam z myślą o 3latku. Zastąpiłam warstwę całych porzeczek dodatkową porcją przecieru porzeczkowego. Jadł aż mu się uszy trzęsły i zażyczył sobie kolejną porcję na śniadane. Dziękuję:)

  9. Polka napisał(a):

    Ja z lenistwa daję czasem granolę :)))
    Śliczne zdjęcia!

  10. Dag-eSz napisał(a):

    Ciekawy sposób na chrupiące płatki! :)
    Ale zdjęcia mnie zachwyciły :))) cudne :)
    Pozdrawiam :)

  11. wykrywacz smaku napisał(a):

    nie dość, że zdrowy to jeszcze bardzo ładny :)

  12. Robert Gutowski "Gutek" napisał(a):

    Nie musiałaś dodawać że zdrowy… u Ciebie innych nie ma! ;)

  13. Karolina napisał(a):

    Wyglada wysminicie, choc nie znosze owsianki ;)

  14. Majana napisał(a):

    Pysznie i zdrowo, a do tego ładnie i kolorowo :)
    Pozdrowienia:)

  15. agnieszka napisał(a):

    czy możesz zdradzić gdzie kupiłaś taką piękna tacę/stolik:)
    pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga

  16. Beata Lipov napisał(a):

    Syl,mamaga, karolinko – spróbujcie koniecznie :)
    laprovence, Myszko, Polciu, Dag-eSz – dziękuję z całego serca.
    kos – u mnie to samo. Moje córki uwielbiają ten deser, choć to przecież zwykłe płatki z jogurtem i owocami :)
    wykrywacz smaku – takie połączenia są najfajniejsze.
    Robert, eee są. Np. baklava :)
    Karolina, do owsianki daaaaleko.
    Majanko, dziękuję Ci bardzo i ściskam mocno!
    agnieszko, stolik kupiony dawno w sklepie, który już nie istnieje. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie :)

  17. Ola_83 napisał(a):

    Wygląda smakowicie:) chciałabym się zapytać, gdzie można kupić taki stolik – taca?szukam i szukam:))
    pozdrawiam!

  18. ula napisał(a):

    świetny przepis, też uwielbiam porzeczki,więc na pewno wypróbuję :)

  19. Przypraw mnie napisał(a):

    Takie proste , a tak piękne kolorystycznie. Do zakochania i do zjedzenia!
    Pozdrawiam serdecznie
    Ania
    P.S: U mnie ostatnio tarta poziomkowa.

  20. AW napisał(a):

    Serdecznie dziękuję już pachnące wrzeciono w moim domu króluje .

  21. zielonooka napisał(a):

    dostałam ślinotoku, gdy przypomniałam sobie jaki smaczek mają porzeczki:)))
    deser wygląda pysznie:))

  22. Anonymous napisał(a):

    Właśnie zrobiłam – w ciągu 10 minut wszystko wyparowało:)) Uwielbiam takie połączenia, są niezastąpione na letnie śniadenie, ale właśnie.. Chciałabym zasmakować takiego śniadanka też w zimie i mam związane z tym pytanie. Czy mogę te porzeczki zmiksowane z miodem jakoś zawekować? (Wstyd się przyznać, ale nigdy nie robiłam konfitur ani dżemów, więc nie wiem czy bez wcześniejszego 'smażenia' mogę ten smak zamknąć w słoiczku). Dziękuję za wszelkie informacje i serdecznie pozdrawiam!:)

  23. Werka napisał(a):

    Oj nie zalogowałam się:) Powyższy komentarz jest mój.

  24. Marlena Marchewka napisał(a):

    pychota! dzisiejsze drugie śniadanie przejdzie do historii! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *