Żeberka w cydrze

8 grudnia 2014, 08:48 | Bezglutenowe Dania główne Karnawał Kuchnia Potrawy na karnawał | 7
Żeberka w cydrze

żeberka w cydrzeNie samą dietą człowiek żyje :) Czasami zdarza się, że przychodzą do Ciebie dwie małe dziewczynki (przypadkiem są to Twoje własne dzieci) i głosami nieznoszącymi sprzeciwu zamawiają… żeberka w gęstym sosie. No cóż, przyznaję, że zakrztusiłam się z wrażenia, gdy padło to nietypowe zamówienie z ust moich dzieci. Przyznaję również, że nigdy wcześniej żeberek żadnych, a tym bardziej w gęstym sosie nie przygotowywałam, ale z godnością przyjęłam wyzwanie i oto, co z tego wyszło.  Dodam, że o sos się w domu bijemy, a żeberka tym sposobem robiłam już trzykrotnie w ciągu ostatniego miesiąca i wciąż się moim wielbicielkom mięsnej strawy nie znudziły :)

_MG_5534

żeberka w cydrze_2Żeberka w cydrze

500 g żeberek wieprzowych

czubata łyżka musztardy

czubata łyżka powideł śliwkowych

łyżeczka cynamonu

łyżeczka słodkiej papryki

cebula

250 ml cydru

1 łyżka masła

sól

  1. Żeberka umyć, pokroić na porcje z jedną kostką i przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywką.
  2. Dodać musztardę, powidła, cynamon, paprykę i sól.
  3. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić najlepiej na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia do naczynia włożyć obraną i przekrojoną na pół cebulę, wlać cydr, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec 70 minut.
  5. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać sos do garnuszka, dodać cebulę, całość zmiksować, dodać masło i zredukować na silnym ogniu tak, by sos zgęstniał.
  6. Powstałym sosem polać żeberka i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem już bez przykrycia. Piec w temperaturze 180 st.C z włączonym termoobiegiem ok. 15 minut.

żeberka w cydrze_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Żeberka w cydrze”

  1. Agata Ziętarska napisał(a):

    Będę musiała wypróbować! :D

  2. Agnieszka napisał(a):

    zaśliniłam się! I muszę na to cudo czekać do soboty, bo w tygodniu, to coś na szybko robię, a tu więcej zachodu :D

  3. Malgosia Dawid napisał(a):

    Wygląda smakowicie, w sam raz na oryginalne święta :) Z cydrem nigdy nie robiłam, czuć ten smak po wyparowaniu?

  4. Kaś napisał(a):

    Jutro mój chłopak ma urodziny i zrobię mu te żeberka, mam pytanie jaki dodatek do tego dania będzie najlepszy?
    Myślałam o knedlach ze szpinaku i grzanek… ale czy to dobry pomysł? :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *