Ziołowy bulgur z pomidorami. Oh yes!

1 lipca 2012, 17:59 | Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 11
Ziołowy bulgur z pomidorami. Oh yes!

Świeże zioła, cały pęk zerwany z grządki. Do tego słodkie, niezwykle soczyste pomidory, których z lenistwa nie siekam ręcznie. No i bulgur, gruboziarnisty rodzaj kaszy popularnej w kuchni bliskowschodniej. Lubię ten najgrubszy, który po przygotowaniu ma wyraźnie wyczuwalny smak i strukturę. Świetnie łączy się z warzywami, uwielbia oliwę. Tę na zdjęciu Lubo przywiózł niedawno ze swojej włoskiej wyprawy do regionu Lazio, na którą pojechał dzięki Winicjatywie. Nie znacie jej jeszcze? Zajrzyjcie koniecznie! A o Lazio nieco obszerniej już niedługo w zakładce podróże.

Bardzo ziołowa sałatka z bulguru z pomidorami

250 g bulguru (można użyć kuskusu)

duży pęczek świeżych ziół (u mnie natka pietruszki, dymka i mięta)

1 ząbek czosnku

4 łyżki oliwy z oliwek (użyliśmy oliwy z maleńkiej wytwórni z Veroli)

1 łyżeczka octu balsamicznego

400 g pomidorów

Bulgur wsypać do garnka, dodać sól, zalać wrzątkiem tak, by woda była 1 ½ cm powyżej poziomu kaszy, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć i zostawić na 20 minut. Następnie wymieszać widelcem, żeby ziarenka bulguru się rozłączyły. Oliwę wymieszać z octem i roztartym z solą czosnkiem. Dodać drobno piosiekane zioła. Wymieszać. Nie podaję dokładnej ilości ziół, bo zależy to od Waszych preferencji. U mnie jest ich sporo, nadają potrawie wyraźnie ziołowy charakter. Ważne, żeby były posiekane naprawdę drobno. Pomidory włożyć do blendera i zmiksować na najwyższych obrotach. Otrzymaną pomidorową, bardzo soczystą papkę dodać do bulguru, wymieszać.

Do takiej sałatki można dodać garść oliwek, lub pokruszoną fetę, lub trochę opieczonej wcześniej i posiekanej papryki. Można zaostrzyć ją nieco papryczką chili, moża wzbogacić pokrojonym drobno ogórkiem. Tyle możliwości na letnie, pyszne danie. Polecam!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Ziołowy bulgur z pomidorami. Oh yes!”

  1. Mienta napisał(a):

    Mmm wygląda cudnie :) Dowiedziała się już Pani jaka to odmiana pomidorków ?:)

  2. AnnaA-G napisał(a):

    obłędnie wygląda:)

  3. Kasia napisał(a):

    Te pomidory są fantastyczne w smaku :)

  4. Anna Wierzchowska napisał(a):

    mmm przepyszne musi być to danie…
    piękne zdjęcia:)

  5. Sisters4cooking napisał(a):

    Chyba rok nie jadłam tej sałatki! Czas zrobić, tym ardziej, że składniki wszystkie pod ręką :)

  6. Majana napisał(a):

    Piękna, kolorowa i pyszna sałatka. Zjadłabym taką :) Mniam:)

  7. PoliMatka napisał(a):

    Uwielbiam lato. Tyle smaków:) pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *