Jak zrobić domowy ayran

10 maja 2018, 20:16 | Bezglutenowe Kuchnia Napoje Wegetariańskie | 0
Jak zrobić domowy ayran

Przepisów na domowy ayran jest tyle, ilu jest chętnych na ten pyszny, orzeźwiający napój o bałkańskich korzeniach. Najprostsza receptura z jaką się spotkałam to ayran robiony na plaży. Należy upić nieco jogurtu z kubeczka, uzupełnić brak wodą, wstrząsnąć i gotowe :) Moja wersja niewiele różni się od oryginału. Łączę jogurt naturalny z wodą mineralną, dodaję odrobinę soli, skórki otartej z cytryny. Można też wrzucić trochę drobno posiekanej mięty lub roztarty czosnek. Gasi pragnienie od pierwszego łyka. Jest doskonałym napojem na wszelkie przyjęcia przy grillu. To co, masz ochotę na domowy ayran?

Domowy ayran

400 ml jogurtu naturalnego

300 ml wody mineralnej

dwie szczypty soli

pół łyżeczki skórki otartej z cytryny

opcjonalnie: posiekana drobno mięta i roztarty na puree czosnek

  1. Składniki przełożyć do blendera i zmiksować.
  2. Podawać mocno schłodzony. Smacznego ;)

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *