Zrobiona w… balona!

15 sierpnia 2013, 09:12 | Bezglutenowe Desery Kuchnia stylizacja potraw Wegetariańskie | 4
Zrobiona w… balona!

miseczki czekoladowe_3

Znacie ten patent na czekoladowe miseczki? Wyglądają uroczo, można w nich podać owocową sałatkę, deser lodowy, mieszankę płatków i bakalii lub chłodnik na słodko. Na pomysł natknęłam się tu.

miseczki czekoladowe_2

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie odstawić, żeby nieco ostygła. Powinna być ciepła, ale nie gorąca, gdyż balony tego nie zniosą. Jeśli o nich mowa, to trzeba je nadmuchać do odpowiedniej wielkości. Użyłam małych balonów, nieco za cienkich. Trochę czasu zajęło dobranie odpowiedniej temperatury czekolady do ich delikatnej skórki. Balony należy zanurzyć w czekoladzie i odstawić na tacę wyłożoną nieprzywierającym papierem lub matą silikonową. Wstawić do lodówki i pozostawić w niej do zastygnięcia. Gdy czkolada stwardnieje, należy odciągnąć nieco ogonek, i na samej górze zrobić dziurkę szpilką.

miseczki czekoladowe

Jeśli balon pęknie gwałtownie, uszkodzi misczkę, powietrze powinno ujść z niego powoli. Miseczki gotowe. Macie pomysły, czym je wypełnić?

miseczki czekoladowe_4

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

4 odpowiedzi na “Zrobiona w… balona!”

  1. Mood-Book.blogspot.com napisał(a):

    może jakaś owsianka na zimno? :D super patent, sama muszę takie zrobić!

  2. Sabina napisał(a):

    świetny pomysł:)

  3. Nalewka napisał(a):

    Lodyyyy!!!

  4. Anna Mirecka napisał(a):

    Super pomysl! Musze zapamietac :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *