Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety.

10 września 2012, 08:52 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 14
Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety.

Zrolowana zapiekanka nie tylko wygląda ślicznie, jest też bardzo smaczna. Tylko kilka składników i prosty trick ze zwiniętymi plastrami cukinii czyni z niej coś wyjątkowego. Spróbujcie koniecznie. Życzę dobrej zabawy!

Zapiekanka z cukinii z fetą
300 g cukinii
120 g fety
2 łyżki gęstego jogurtu
1 jajko
olej

sól
Cukinię pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (używam do tego celu obieraka do jarzyn). Przełożyć do garnka, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 2 minuty, odsączyć na sitku. Dzięki temu plastry staną się miękkie i łatwo będzie je zwijać. Fetę rozkruszyć widelcem, wymieszać z jajkiem i jogurtem. Każdy plasterek cukinii posmarować farszem, zawinąć w rulonik i układać jeden obok drugiego w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C. Podawać na ciepło lub na zimno.

Hmmm, jeśli tak ma wyglądać jesień, to proszę bardzo! Czy u Was też jest taka piękna pogoda?

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

14 odpowiedzi na “Zrolowana zapiekanka z cukinii i fety.”

  1. Mienta napisał(a):

    Tak, w końcu wyszło słońce:) Aż chce się żyć :) A danie z pewnością wypróbuję :)

  2. Beata ♥ napisał(a):

    no to już wiem, co na obiad. akurat mam tonę cukinii do przerobienia :D

  3. Marlena Marchewka napisał(a):

    cudna taka jesień! jeszcze czekam, aż grujeczniki zaczną pachnieć w ogrodzie:) a zapiekanka koniecznie do zrobienia, bo placek na francuskim cieście z cukinia i fetą zrobił szał :) miłego dnia!

  4. ach! napisał(a):

    Oho! Wkrótce zagości na moim talerzu :)

  5. Przecinkowa napisał(a):

    cudnie wygląda! :) Uwielbiam wszelkie zapiekanki i inne dania z cukinią więc to też wypróbuję :)

  6. słodko-słona napisał(a):

    Wygląda na łatwe i pyszne! I fantastycznie się prezentuje! Muszę zrobić :)

  7. szybcy i głodni z YT napisał(a):

    Genialne i jak pieknie wyglada! Juz obmyslam rozne wariacje w tym stylu. Dzieki za inspiracje! :)

  8. Soulstormee napisał(a):

    wspaniały pomysł na obiad! a wykonanie – bajka! zrobię!

  9. PoliMatka napisał(a):

    Przepis znakomity:-)a ja pozdrawiam z upalnego Budapesztu

  10. Veronika Król napisał(a):

    Ale rewelacja ! I z jogurtem !

  11. scraperka napisał(a):

    mmmm no powiem szczerze, że ślina napłynęła mi do buzi momentalnie:)

  12. Mesh napisał(a):

    Świetny pomysł. I ratunek dla mojej cukinii, która marnuje się w ogrodzie

  13. Majana napisał(a):

    Pięknie się prezentuje!
    Musi smakować wybornie:)

  14. Kinga napisał(a):

    czy fetę można zastąpić jakimś innym serem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *