Zupa krem z pora z bazyliowymi chipsami

18 kwietnia 2016, 12:22 | Przepisy | 17
Zupa krem z pora z bazyliowymi chipsami

Zupa krem z pora ma delikatny smak i aksamitną konsystencję, ale nie jest pozbawiona charakteru. Najlepiej wykorzystać do jej przygotowania jedynie białe, delikatne części pora. Podaję ją zazwyczaj z grzankami, a na wyjątkowe okazje, np. przyjęcie komunijne proponuję bazyliowe chipsy. Są bardzo delikatne, kruche i aromatyczne. Dodaję je często do różnych kremowych zup. Krem z pora można ugotować nawet 2 dni wcześniej.
zupa-krem-z-pora-komunia-w-domu05

biale-przyjecie-komunia-w-domu03

Zupa krem z pora z bazyliowymi chipsami

(na 6-8 osób)
4 pory (białe części)
4 ziemniaki

2 l bulionu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól
świeżo mielony pieprz
1 ser typu camembert

  1. Pory pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać olej i masło, wrzucić pory i smażyć je na małym ogniu ok. 15 minut, aż zmiękną i staną się szkliste.
  3. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę razem przesmażyć i przełożyć warzywa do garnka.
  4. Zalać bulionem, gotować ok. 15 minut, aż ziemniaki były miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodać pokrojony w cząstki ser.
  6. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
  7. Listki świeżej bazylii wrzucić na rozgrzany olej.
  8. Smażyć dosłownie chwilę po obu stronach.
  9. Odłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z tłuszczu. Uwaga, podczas smażenia mocno pryskają!

zupa-krem-z-pora-komunia-w-domu04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Zupa krem z pora z bazyliowymi chipsami”

  1. Agnieszka Kolińska napisał(a):

    Beatko – nie wiem ile masz gości i ile czasu zamierzasz poświęcić na zupę. Ja proponuję zupę krem z groszku mrozonego. Wrzucam do wrzącego bulionu warzywnego. gotuję 3 minuty, blenduję( jeśli mam wątpliwości co do skórek to przecedzam) . Przed podaniem dolewam mleko i podaję z kluską z mascarpone i chipsem z boczku (szynki suszonej). (kluska to ładnie uformowana łyżeczką odrobina sera). Całośc skrapiam tłuszczem z boczku. Wiem banalne – ale całość przygotowań to tylko 4 minuty:). Boczek piekę ok 2h wcześniej w piekarniku.

  2. Ewa Zawada napisał(a):

    To już wiec co w środę na obiad będzie….

  3. Iza Rynkowska napisał(a):

    Polecam krem ze szparagów – w maju akurat sezon. Na bulionie drobiowym (kurczak lub/i indyk) gotuję ziemniaczek i obrane białe szparagi (obrałam w pt, zupę robiłam w sobotę, przechowałam w lodówce i podgrzałam) i po 10 min.blenduję. Ozdabiam w kokilkach gotowanymi 3 min.(też w sb)zielonymi szparagami w 2-3 cm kawałkach lub płatkami migdałów zrumienionymi na patelni. Ziemniaczek tylko symbolicznie, dla „gladkości”, łycha masła dla „smaczystości” .
    Ważne, żeby uczciwie obrać szparagi, inaczej ciągną się włókna i czar pryska. Ale smak wiosenny i kolor pasujący do okazji …no i bezglutenowo!

  4. Iza Rynkowska napisał(a):

    Na drugie miałam „babki” z filiżanki z ryżu z groszkiem, zrazy wołowe (malutkie, na 3 kęsy) i pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarelą z suszonymi pomidorami- z jednej piersi 3 zgrabne „kęski”, szybko się pieką, nadziane w sb.i przechowane w lodówce. Sałaty myte z paczki polecam do zrobienia last minute sałatki greckiej z fetą i oliwkami, marchewka duszona w słupkach może zaczekać w lodówce nawet od pt. A dzieci i tak domagały się….kukurydzy z puszki

  5. Iza Rynkowska napisał(a):

    Za rok mam czwartą komunię. Pani Beatko, liczę na Pani świeże pomysły: u mnie ci sami goście, więc menu musi być nowe….spisuję skrzętnie do notesu, bo Pani dania zawsze się sprawdzają

  6. Agnieszka Gabryś napisał(a):

    Beatko droga, jest jeszcze francuska wersja kremu z porów. Bez camemberta ale za to z wiorkami sera Gruyere i z odrobiną mielonej gałki muszkatołowej. Reszta bez zmian.To bardzo elegancka zupa, uwielbiam ☺

  7. Barbara Walkiewicz napisał(a):

    Proponuję nietypowy krem z pietruszki i gruszki. Słodka rewelacja. Korzystam z niezawodnego przepisu #Jadłonomia
    http://www.jadlonomia.com/przepisy/zupa-krolow-krem-z-pietruszek-i-gruszki/

  8. Mniam mniam uwielbiam zupkę krem z pora,ja podaję z grzybami i przesmażoną zieloną częścią pora

  9. Monika Rozek napisał(a):

    Polecam krem z gruszki i pietruszki z mlekiem migdalowym i platkami migdalowymi pychotka

  10. Katarzyna Gildner napisał(a):

    Krem z pora to jedna z moich ulubionych, na przyjęcie jak najbardziej, ja podaję z kawałkami wędzonego łososia, albo z podsmażonymi pieczarkami.

  11. Zdrowe zakupy napisał(a):

    Ja jakiś czas temu na chrzcinach jadłam krem z białych warzyw ( por, kalafior, ziemniaki) z oliwa truflową i grzankami czosnkowymi. Pycha. W domu ją potem robiłam ale zamiast oliwy truflowej i grzanek dodałam chipsy z cieniutko pokrojonego boczku. Polecam :)

  12. efeel napisał(a):

    Super przepis. Ja też staram się wstawiać zdrowe przepisy i potrzebuję opinii :) Zapraszam do oceny mojego bloga efeel.wordpress.com

  13. Edyta Sobolewska napisał(a):

    Zupę krem z pora robię z całego pora i wychodzi zielona dodaję łososia i grzaneczki. U mnie w domu jedna z ulubionych zup.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *