Zupa krem ze szparagów z chrupkami

5 maja 2016, 08:00 | Kuchnia Przepisy Wegetariańskie Zupy | 23
Zupa krem ze szparagów z chrupkami

Szybka, prosta w przygotowaniu i niebywale pyszna – taka jest właśnie zupa krem ze szparagów. Do zupy używam zazwyczaj szparagów białych. Główki, które są bardzo delikatnie, dorzucam do garnka w ostatniej chwili, żeby się nie rozgotowały. Smacznego :)

zupa-krem-ze-szparagow-przepis01

zupa-krem-ze-szparagow-przepis02

Zupa krem ze szparagów z chrupkami

pęczek białych szparagów

300 g ziemniaków

50 g masła

1 l bulionu warzywnego

4 kromki czerstwego chleba

1/2 pęczka dymki

100 g parmezanu

sól

  1. Szparagi i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, szparagi w kawałki, główki odłożyć na bok.
  2. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, podsmażyć ziemniaki, dodać szparagi, zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Następnie wrzucić główki i gotować jeszcze 5 minut.
  3. Główki szparagów wyłowić, a resztę zmiksować na krem.
  4. Do blendera włożyć pokrojony chleb, dymkę i parmezan. Zmiksować na kruszonkę .
  5. Zupę rozlać do talerzy, na wierzchu ułożyć główki szparagów, posypać kruszonką i od razu podawać.

zupa-krem-ze-szparagow-przepis03

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Zupa krem ze szparagów z chrupkami”

  1. Anna Walicka napisał(a):

    U mnie krem z zielonych. A pomysł na kruszonkę kradnę:)

  2. Edyta Sobolewska napisał(a):

    O tak! Ja też podkradam kruszonkę ;-) Miłego dzionka :-)

  3. Anna Poreda napisał(a):

    O Ty! Znowu smaka robisz… Niedługo obarczę Cię winą za moje boczki :P

  4. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Wspaniała zupka! Uwielbiam kremy <3

  5. Ania Wachowiak napisał(a):

    Pyszna! A kwiatki jakie?

  6. Musze sprobowac bardzo wiosennie wyglada nawet w szary I zimny dzien

  7. Bożena Czerwińska napisał(a):

    Właśnie gotuję.

  8. Doti napisał(a):

    Dziś dokładnie taką jedliśmy, tylko zamiast grzanek były płatki migdałowe podprażone na patelni i parmezan :) Pyyycha.

  9. Ania z Osobiedlamnie napisał(a):

    Parmezan? Co ja jadłam wcześniej??? Muszę spróbować :-)

  10. Iza Rynkowska napisał(a):

    Mniam…co tu zajrzę to znowu nabieram apetytu…

  11. Anita Szafczyk napisał(a):

    :) czytasz w myślach -wczoraj dostałam w prezencie szparagi i dziś chciałam szukać przepisu na krem :)

  12. Dorota Stanischewska napisał(a):

    Spróbuję zrobić z batatami :-)

  13. Agnieszka Dziewit napisał(a):

    skusiłam się i ja :D pychota, dzięki za inspirację <3 :D

  14. cudo! muszę pokazać u siebie :)

  15. Zuzanna Klonowska napisał(a):

    zrobiłam, wyszła genialna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *