Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym. Pomidorowa? Inaczej!

27 maja 2016, 08:05 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 13
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym. Pomidorowa? Inaczej!

Jak to jest z tą pomidorową? Kultowa zupa, którą każdy wspomina z czasów dzieciństwa i chyba nie znam osoby, która jej nie lubi. Podaję pomidorową w moim domu na wiele sposobów – na ciepło, ale też na zimno w formie chłodników. Robię z pomidorów zupy kremy, zupy z dodatkiem mięsa, ryb i całkowicie wegetariańskie. W mojej szafce kuchennej zawsze są produkty pomidorowe – najczęściej od Łowicza. Żelazną bazą kuchenną od lat jest u mnie zapas przecieru i przynajmniej dwie puszki pomidorów. Zawsze je mam, bo wtedy jestem pewna, że w dowolnej chwili mogę błyskawicznie ugotować smaczną zupę lub przygotować danie na bazie pomidorów. Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym łączy w sobie tradycyjny smak zupy pomidorowej, który wszyscy kochamy z lekko orientalną nutą. Podaję ją nietypowo, bo posypaną cieniutko pokrojoną, chrupiącą czerwoną cebulą, z mnóstwem siekanej kolendry. Do przygotowania tej zupy użyłam pomidorów krojonych bez skórki Łowicz, które są zanurzone w pysznym soku pomidorowym. Lubię je za to, że tuż po otwarciu puszki mam gotowe, obrane ze skórki i pokrojone dojrzałe pomidory bez względu na porę roku. Zawsze jestem pewna ich smaku i wysokiej jakości.

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz00

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz04

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym

średniej wielkości cebula

2 gałązki selera naciowego

3 ząbki czosnku

łyżka przyprawy curry

2 puszki pomidorów krojonych bez skórki Łowicz

½ łyżeczki soli

4 łyżki oleju

250 g czerwonej soczewicy

dodatkowo:

mała czerwona cebula

200 ml mleka kokosowego

½ pęczka świeżej kolendry

  1. Cebulę drobno posiekać.
  2. Selera pokroić w kostkę.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, seler i czosnek.
  5. Dodać przyprawę curry i sól.
  6. Smażyć 4 minuty na małym ogniu, często mieszając.
  7. Dodać pomidory i smażyć razem jeszcze 5 minut. Soczewicę dokładnie umyć, przełożyć do garnka, zalać 2 l wody. Ugotować do miękkości, dodać zawartość patelni z pomidorami. Dokładnie wymieszać i gotować razem jeszcze 10 minut. Na koniec doprawić mlekiem kokosowym. Zupę rozlać na talerze, posypać posiekaną świeżą kolendrą i cienko pokrojoną czerwoną cebulą. Smacznego :)

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz08

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz09

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz03

zupa-pomidorowa-z-czerwona-soczewica-i-mlekiem-kokosowym-pomidory-lowicz06

Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na “Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą i mlekiem kokosowym. Pomidorowa? Inaczej!”

  1. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Wygląda na prawdę smacznie <3

  2. rabarbarowo napisał(a):

    Wspaniała zupka! Połączenie z soczewicą i mlekiem kokosowym na pewno nadaje jej znakomitego smaku :)

  3. Gosia Be napisał(a):

    kolendry wprawdzie nie znosze, ale cala reszta brzmi mniamniusnie :)

  4. Patrycja Skłodowska napisał(a):

    Mmm…Kocham kombinację kolendry i mleka kokosowego. A próbowałaś kiedyś robić salmojero? Jak masz jakiś dobry przepis, to podeślij. Dla mnie lepsza niż gaspacho. Na lato jak znalazł…

  5. Akurat jestem w Łowiczu ;-)

  6. Beata Madajka napisał(a):

    sarwuję dziś na obiad <3 pyszna !

  7. ooo :) muszę wypróbować przepis :)

  8. Beakie napisał(a):

    A ile tego mleka dodajemy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *